Στη δημοσιότητα η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα…



Δόθηκε απόψε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη δημοσιότητα η έκθεση για την Ελλάδα, η οποία αποτελείται από 385 σελίδες. Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης, το ΔΝΤ επευφημεί την Ελλάδα
για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογή. Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διετία 2013-14...

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος «στην επόμενη αξιολόγηση» που ήδη έχει ξεκινήσει και θα έχει ως βάση την απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όπως τονίζεται, «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα εξετασθεί εκ νέου στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Όσον αφορά τα προβλήματα που εντοπίζονται στη χώρα, αυτά έχουν να κάνουν με την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ευρύτερα του δημοσίου τομέα (απολύσεις, κινητικότητα).
Αναφορικά με το χρέος της χώρας μας εκτιμάται ότι είναι βιώσιμο, ωστόσο τονίζεται ότι βασικό ρόλο θα παίξουν οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί. Σημειώνεται στην έκθεση πάντως πως το χρέος παραμένει «πολύ υψηλό».
Στην ίδια έκθεση γίνεται μία 50σέλιδη αυτοκριτική για το Μνημόνια Ι (2010-2012). Στο εν λόγω κείμενο τονίζεται ότι έγιναν λάθη που οδήγησαν σε πολύ βαθιά ύφεση και ανεργία, ενώ το πρόγραμμα «δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί».
Ευθύνες επιρρίπτονται στην Ευρώπη που «κατηγορείται» ότι καθυστέρησε να λάβει αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και ότι δεν υπήρχε επαρκής συντονισμός στο εσωτερικό της τρόικας.
Δηλώσεις Τόμσεν
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τον δημοσιονομικό τομέα και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε λάθη για τους πολλαπλασιαστές και το κούρεμα που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, όπως είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα