Στη Βουλή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα το σχέδιο νόμου για την κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.....
Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή την 1η Αυγούστου επιδιώκεται η κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της 19ης Απριλίου, της 30ης Απριλίου 2012
και της 29ης Μαΐου 2012 στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε η προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με το σχέδιο νομού κυρώνονται οι ήδη ενεργές διατάξεις των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και επέρχονται κάποιες αλλαγές.
Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην κατάργηση της διατάξεως του ν.3864/2010, που προέβλεπε πως οι μετοχές που αποκτά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν μεταβιβάζονται από το Ταμείο σε τρίτα πρόσωπα και δεν είναι δεκτικές εισαγωγής σε οργανωμένη αγορά μέχρι την λήξη της διάρκειας του ΤΧΣ (30 Ιουνίου 2017).

Oι ήδη ενεργές διατάξεις των Πράξεων μεταξύ άλλων προβλέπουν:
-Την αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ' εφαρμογή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

-Την προσθήκη στα στοιχεία της περιουσίας του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων που λαμβάνει από τοEFSF και τη ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων.

-Την κατάργηση της κερδοφορίας ως στόχο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη και την παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια.

-Την δυνατότητα του Ταμείου να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση, με την οποία δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στην μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τους.

-Την δυνατότητα του Ταμείου να έχει άμεση πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του πιστωτικού ιδρύματος προς το οποίο έχει χορηγήσει εγγυητική επιστολή, να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence) και να ασκεί τα δικαιώματά του σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που αφορούν την παροχή στοιχείων και τη διενέργεια ελέγχων, καθώς και να μετέχει με εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο με όλες τις εξουσίες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία για τον εκπρόσωπο του Ταμείου.

-Την δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

- Ορίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εφόσον έχουν λάβει παράτα
Keywords
Τυχαία Θέματα