Στο εδώλιο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο σκαμνί θα καθίσει καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ζημιά στο Δημόσιο ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ! Μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν ακόμη είκοσι έξι άτομα που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο....
Μετά την απολογία του, με απόφαση της ανακρίτριας Αθηνών Κυριακής Κατσιβέλη, ασκήθηκε στον καθηγητή, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, ποινική δίωξη κι επιβλήθηκε με τη διάταξη περί περιοριστικών όρων εγγυοδοσία ύψους 2.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και
Δανείων, μέχρι να οριστεί το δικαστήριο. Η συγκεκριμένη υπόθεση εξετάζεται από τις δικαστικές αρχές βάσει του νόμου 4022/11 που αφορά την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος, ενώ η απόφαση της ανακρίτριας εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2012.

Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης η συγκεκριμένη απόφαση έχει ήδη διαβιβαστεί από το Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών και Βουλευμάτων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, στο υπουργείο Παιδείας, παρ' όλα αυτά δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τα όσα προβλέπει ο νόμος περί δημοσίων υπαλλήλων. Με βάση το σκεπτικό της ανακρίτριας, σύμφωνα με τον «Ταχυδρόμο», ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (με έδρα τον Βόλο), ως μέλος του Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ) μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, που είναι επίσης κατηγορούμενα, ζημίωσε με τις πράξεις του το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 1.442.660,00 ευρώ!

Ο καθηγητής διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και χρηματοδοτείται κι επιχορηγείται ετησίως από τον τακτικό προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων, είτε ως βασικό είτε ως αναπληρωματικό μέλος, από το 2003 έως και το 2009. Σε αυτό τον Οργανισμό οφείλονταν από το 2004 από τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση χρήματα, βάσει συμβάσεων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Τον Σεπτέμβριο του 2003 μάλιστα ελήφθη απόφαση από το Δ.Σ. του Οργανισμού περί καταγγελίας των συμβάσεων, αυτό όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Συνεχίστηκε η διάθεση παραγωγής από τον ΕΘΙΑΓΕ προς τη συνεταιριστική οργάνωση, γεγονός που προκάλεσε συσσωρευμένη ζημιά στη δημόσια περιουσία του Οργανισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα