ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ 560.412 "ΤΥΦΛΕΣ" ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ…



Ρεπορτάζ : Κώστας Κατίκος (από τον Τύπο της Κυριακής) Λίστα με 560.412 συντάξεις ξεσκονίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να διαπιστωθεί σε πρώτη φάση αν οι πληρωμές γίνονται σε λάθος πρόσωπα και σε επόμενο στάδιο πόσοι από αυτούς δεν δήλωσαν τα ακριβή ποσά στις φορολογικές τους...
δηλώσεις! Τη λίστα-ντοκουμέντο με τις 560.412 συντάξεις που κάνουν φύλλο και φτερό τα Ταμεία φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως ο Τύπος της Κυριακής. Οι 381.000 συντάξεις εμφανίζονται να έχουν λάθος ΑΜΚΑ
και οι άλλες 179.000 εμφανίζονται να έχουν λάθος ή άκυρο ΑΦΜ! Στην ουσία πρόκειται για 560.412 συντάξεις που καταβάλλονταν στα τυφλά και χωρίς κανέναν έλεγχο επί χρόνια. Η απογραφή που έγινε στα Ταμεία μπορεί να ανέδειξε το πρόβλημα, αλλά η λίστα των 560.412 τυφλών συντάξεων συντάχθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να αποσταλούν στην ΗΔΙΚΑ τα μητρώα με τους συνταξιούχους και τις πληρωμές όλων των ασφαλιστικών φορέων της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς, όπως φαίνεται στην αποκαλυπτική λίστα, από τους 90 ασφαλιστικούς φορείς δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην έχει πρόβλημα με ελλιπή ή λάθος στοιχεία στις πληρωμές που κάνει κάθε μήνα! Ακόμη και στο Δημόσιο, που θα έπρεπε να λειτουργεί υποδειγματικά, έχουν εντοπιστεί 92.954 συντάξεις που επί της ουσίας πληρώνονται με λάθος ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία των δικαιούχων τους. Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε ο «ΤτΚ», στην πρώτη πεντάδα των τυφλών πληρωμών ως προς τον αριθμό των συντάξεων είναι: 1.Το ΙΚΑ που καταβάλλει παροχές με λάθος στοιχεία σε 113.250 συνταξιούχους. Το 11,1% των δικαιούχων του, δηλαδή, παίρνει σύνταξη με λάθος ΑΜΦ και ΑΜΚΑ. Και μάλιστα οι περισσότεροι (86.407 δικαιούχοι) έχουν λάθος ή άκυρο ΑΦΜ, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί έχουν δηλώσει και λιγότερα ποσά στην Εφορία. 2.Το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ) που καταβάλλει συντάξεις σε 92.954 δικαιούχους (το 14,2% του συνόλου) με λάθος φορολογικά και ασφαλιστικά στοιχεία. 3.Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου το 35% των συνταξιούχων του, δηλαδή οι 82.920 από τους 238.705 μερισματούχους, εισπράττει τα μηνιαία ποσά με λάθος στοιχεία! 4.Το Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) που πληρώνει 68.961 συνταξιούχους του (το 15,5% του συνόλου) με λάθος στοιχεία. 5.Ο ΟΓΑ που πληρώνει στα «τυφλά» 46.943 συντάξεις, με το 6,3% των δικαιούχων του να εμφανίζεται με λανθασμένο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Δύο είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι στους οποίους και αποδίδουν τα «λάθη» αρμόδια στελέχη ασφαλιστικών ταμείων: 1.Να έχει αλλάξει ΑΦΜ ο δικαιούχος και να μην έχει ενημερωθεί το Ταμείο. Σε αυτή την περίπτωση, υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση με τον καινούργιο ΑΦΜ, ενώ το Ταμείο του εξακολουθεί να του στέλνει τις βεβαιώσεις αποδοχών με τον παλιό. Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις είναι εύκολο να γίνει και η απόκρυψη εισοδήματος καθώς το σωστό ΑΦΜ είναι αυτό που εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση του συνταξιούχου και όχι αυτό που αναγράφεται στη βεβαίωση που του στέλνει το Ταμείο! 2.Να έχει αποβιώσει ο/η δικαιούχος, να έχει γίνει νόμιμα η μεταβίβαση της σύνταξης στο ή στη σύζυγο αλλά το «σύστημα» να μην έχει περάσει τη μεταβολή του ΑΦΜ.
Με τα στοιχεία της λίστας τα Ταμεία θα ξεσκονίσουν όλες τις περιπτώσεις και όπου διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για απλό λάθος, αλλά για σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων, τότε θα επιβληθούν και κυρώσεις πέραν της διακοπής της σύνταξης. Ηδη, στον ΟΑΕΕ σταμάτησε από τον Δεκέμβριο η πληρωμή σε 1.500 συνταξιούχους, που διαπιστώθηκε να έχουν λάθος ΑΦΜ. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους άλλους φορείς. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ζήτησε από τις διοικήσεις των Ταμείων να έχει στα χέρια του το 40% από το αποτέλεσμα των ελέγχων μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου και στις 28 Φεβρουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η απογραφή, να γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα για τις συντάξεις που δίνονταν στα «τυφλά» επί σειράν ετών.

Αναστολή σε 50.000 δικαιούχους που δεν απογράφηκαν Ο τελικός αριθμός των συνταξιούχων που είναι «άφαντοι» θα φανεί τον Απρίλιο Πάνω από 50.000 συντάξεις έχουν ανασταλεί από τη μέχρι τώρα απογραφή που γίνεται στα Ταμεία. Οι τελευταίες που διεκόπησαν είναι οι 15.000 συντάξεις από δικαιούχους του ΟΑΕΕ που δεν προσήλθαν στο Ταμείο για να δηλώσουν τα στοιχεία τους ως τις 4 Ιανουαρίου. Στο ΙΚΑ κόπηκε η σύνταξη σε 11.095 δικαιούχους, στον ΟΓΑ σε 12.792 δικαιούχους, ενώ στο Δημόσιο σταμάτησε η καταβολή σε 4.300 δικαιούχους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με την απογραφή των συντάξεων χηρείας, των συντάξεων που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες και τα παιδιά θανόντων γονέων. Στην πράξη όμως ο τελικός αριθμός όσων παρανόμησαν θα είναι μικρότερος και αυτό γιατί μετά το πέρας της απογραφής ένα σημαντικό ποσοστό αναπόγραφων συνταξιούχων εμφανίζεται στο Ταμείο του και ξαναπαίρνει τη σύνταξη. Ο τελικός αριθμός των συνταξιούχων που είναι «άφαντοι» θα φανεί τον Απρίλιο που θα γίνει εξαρχής επανυπολογισμός όλων των μειώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 στις συντάξεις, καθώς τότε, όπως εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, θα έχει το 100% των στοιχείων για τους συνταξιούχους όλης της χώρας. Τα Ταμεία καλύπτουν 2.194.829 συνταξιούχους, εκ των οποίων μέχρι αυτή τη στιγμή πάνω από 50.000 αναζητούνται για να πάρουν τη σύνταξή τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα