Στους δρόμους βγαίνουν οι Τούρκοι μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνηση Ερντογάν



Στους δρόμους βγαίνουν οι Τούρκοι μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Το κύριο αίσθημά τους για τις μίζες που φέρονται να λάμβαναν υπουργοί του στενού περιβάλλοντος του Τούρκου πρωθυπουργού είναι η οργή....

Νωρίτερα την Κυριακή, η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε αύρες νερού και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών οι οποίοι έκαναν πορεία στην Κωνσταντινούπολη
για τα πολεοδομικά σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης και για την έρευνα για διαφθορά στο πλαίσιο της οποίας έχουν συλληφθεί πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και γιοι υπουργών.
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία της συνοικίας Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης κρατώντας πανό που καλούσαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί και η τουρκική αστυνομία για μία ακόμη φορά έδειξε το «σκληρό της πρόσωπο».
Μπορεί ο Ερντογάν να έχει καταγγείλει την έρευνα για διαφθορά ως έργο «σκοτεινών συμμαχιών» και να έχει υποσχεθεί πως θα ξεσκεπάσει τους εμπλεκόμενους, ωστόσο η αγανάκτηση στην γείτονα χώρα δεν δείχνει να μετριάζει, αντιθέτως μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα.
«Κατάσκοποι και προδότες δε μπορούν να κάνουν κουμάντο στην Τουρκία», φέρεται να έχει πει ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Ξηλώνεται» η ηγεσία της αστυνομίας Αίσθηση, παράλληλα, προκαλεί ότι ο Ερντογάν «έχει καρατομήσει» την αστυνομία αφού έχει προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις στη διοίκηση της και έχει ήδη απαλλάξει από τα καθήκοντά τους δεκάδες αστυνομικούς διοικητές.
Με βάση τουρκικά ΜΜΕ, η αιτία αυτού του πρωτοφανούς «ξηλώματος» είναι ότι η αστυνομία κατηγορείται πως απέκρυψε την επιχείρηση κατά της διαφθοράς από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, η προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων από την τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τέλος. Σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση, οι δημοσιογράφοι δε θα μπορούν στο εξής να εισέρχονται στο χώρο της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης.
Πέραν της απόφασης περί απαγόρευσης εισόδου των δημοσιογράφων στην Ασφάλεια Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης αιφνίδια αλλαγή στον κανονισμό περί δικαστικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Προφυλακίστηκαν γιοι υπουργών Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν προφυλακιστεί 14 άτομα από τα συνολικά 71 που είχαν προσαχθεί. Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας, ο διοικητής της κρατικής τράπεζας «Χάλκμπανκ» και ο ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράφ.
Για την υπόθεση είχε συλληφθεί και ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, αλλά αφέθηκε ελέυθερος, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει αθώος.
Και οι τρεις υπουργοί του Ερντογάν πρέπει να παραιτηθούν, δήλωσε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Και ο Εγκεμέν Μπαγίς στο σκάνδαλο διαφθοράς; Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.

«Πόλεμος» Ερντογάν - Γκιουλέν Η πιο ενδιαφέρουσα ενδεχομένως διάσταση αυτού του σκανδάλου είναι ο «πόλεμος» μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος και μέντορα του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Γκιουλέν βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και κατηγορείται ότι οργάνωσε την όλη επιχείρηση περί διαφθοράς με τη δύναμη που διαθέτει στο δικαστικό σώμα και στην Ασφάλεια.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλίες που έκανε το Σάββατο στο Ορντού του Πόντου, είπε, αναφερόμενος ξεκάθαρα στο τάγμα του Γκιουλέν ότι «εσείς που επιθυμείτε να έχετε μια παράλληλη προς το κράτος κατάσταση και έχετε διεισδύσει στα κρατικά όργανα, να ξέρετε ότι θα μπούμε στα κρησφύγετά σας, θα σας κάνουμε φύλλο και φτερό, και θα αποκαλύψουμε τις συμμορίες αυτές που φωλιάζουν στους κόλπους του κράτους. Όπως αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα τις συμμορίες, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τις οργανώσεις που κάνουν εργολαβίες για διεθνή κέντρα».
Σκληρή ήταν και η απάντηση του Γκιουλέν. «Εάν υπάρχει ακόμη και ένα κομμάτι σιτάρι του δημοσίου που κάποιοι έχουν σφετεριστεί και κάποιοι κάνουν τα στραβά μάτια, αυτό σημαίνει ότι κι αυτοί έχουν κοινή πορεία με τους κλέφτες», είπε και τόνισε πως «όσοι παραβλέπουν τον κλέφτη και στρέφονται εναντίον αυτών που αποκάλυψαν τον κλέφτη, ο Θεός να τους γκρεμίσει και να τους κάψει το σπίτι».

Ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον Εν τω μεταξύ, σε σημαντική διάσταση της υπόθεσης εξελίσσεται και η αμερικανοτουρκική ένταση εξαιτίας δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα.
«Θα πρέπει με διαφάνεια να αντιμετωπιστούν οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς», είχε πει πριν από μερικές μέρες ο πρεσβευτής στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ωστόσο, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι ο Ρικιαρντιόνε, σε συνάντηση που είχε με πρεσβευτές χωρών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα, είπε πως «είχαμε ζητήσει από την Τουρκία να διακοπούν οι σχέσεις της Χάλκμπανκ με το Ιράν και δεν μας άκουσαν. Τώρα παρακολουθείτε την πτώση μιας αυτοκρατορίας».

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα αυτά, ο Ερντογάν απάντησε αμέσως πως «οι πρεσβευτές προβαίνουν σε προβοκατόρικες ενέργειες. Απευθύνομαι σε αυτούς. Δεν ήμαστε υποχρεωμένοι να σας κρατάμε στη χώρα μας».
Αμεση ήταν η απάντηση της αμερικανικής πρεσβείας η οποία ανέφερε ότι «τα δημοσιεύματα είναι πέρα για πέρα ψευδή» και ότι «δεν υπήρξε συνάντηση με Ευρωπαίους πρεσβευτές». Στην ανακοίνωση υπογραμμίστηκε επίσης ότι «δεν πρέπει να διακινδυνεύει κανείς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς".
Στη συνέχεια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ήταν πειστική η ανακοίνωση της πρεσβείας και πως δεν συντρέχει λόγος να κληθεί ο Ρικιαρντιόνε στο υπουργείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα