Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στην Αυστρία

Δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, σε μια εντατική και αποφασιστική φάση εισήλθαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το νικητή των εκλογών, και στο δεύτερο σε δύναμη συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία κυβερνούσαν στη χώρα σε "μεγάλο συνασπισμό" ήδη τα τελευταία πέντε χρόνια....

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι οκτώ ομάδες εργασίας και οι υποομάδες τους —στις οποίες διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις
για τους επί μέρους τομείς της μελλοντικής προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης— θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στους αρχηγούς των δύο κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού, υπηρεσιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν και του Λαϊκού, υπηρεσιακό αντικαγκελάριο Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Αξιωματούχοι των δύο κομμάτων δήλωναν σήμερα στη Βιέννη πως οι ομάδες συντονισμού και δημοσιονομικών συνεδριάζουν διαρκώς, ενώ στόχος των ηγεσιών και των δύο κομμάτων είναι, παρά τις διαφορές τους σε επί μέρους θέματα και τις αντιπαραθέσεις που υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα ως προς τα δημοσιονομικά, να επιτευχθεί ο στόχος που είχε τεθεί στην αρχή των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό και ορκωμοσία της κυβέρνησης πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Την ευχή να υπάρξει νέα κυβέρνηση ως το τέλος του χρόνου είχε εκφράσει και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, δίνοντας στις αρχές Οκτωβρίου την εντολή σχηματισμού της στον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν και τονίζοντας την επιθυμία του να σχηματιστεί μια ισχυρή στις αποφάσεις της και άξια εμπιστοσύνης, κυβέρνηση.
Από τα αποτελέσματα της ομάδας δημοσιονομικών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό σε ποιες συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσει η μελλοντική κυβέρνηση, με τα δύο κόμματα να συνεχίζουν να έχουν διαστάσεις απόψεων. Το μεν Λαϊκό Κόμμα φέρεται να επιδιώκει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και συγκεκριμένα μέτρα για ένα μηδενικό έλλειμμα μέσα από έναν διπλό προϋπολογισμό για το 2014 και το 2015, το δε Σοσιαλδημοκρατικό να επιδιώκει επακριβή σχεδιασμό μόνον για το 2014 και μόνον σε γενικές γραμμές εκείνον για τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενο την ανακρίβεια των προβλέψεων.
Γεγονός είναι πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με αρκετή μυστικότητα, και ως προς την πραγματική πορεία τους ενημερώνονται μόνον οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ενώ άγνωστη σε μεγάλο βαθμό παραμένει τόσο η σύνθεση των ομάδων διαπραγμάτευσης και των υποομάδων τους, όσο και τα θέματα και οι προτάσεις που συζητούνται σε αυτές, με ανεπίσημες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εποικοδομητικό κλίμα που καταγράφεται στις υποομάδες.
Πρόσφατα είχαν υπάρξει διαρροές για τις διαφορές των κομμάτων ως προς το δημοσιονομικό "κενό" ή "τρύπα" στον προϋπολογισμό, που φέρεται να είχαν απειλήσει και με διακοπή των διαπραγματεύσεων, αν και τα δύο κόμματα γνωρίζουν πως δεν έχουν εναλλακτική επιλογή κυβερνητικής συνεργασίας με κάποιο από τα άλλα κόμματα της μέχρι σήμερα αντιπολίτευσης.
Παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Βέρνερ Φάιμαν είχε επαναλάβει την πρόθεσή του να διεξαγάγει κυβερνητικές διαπραγματεύσεις μόνον με το Λαϊκό Κόμμα, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε κυβερνητική συνεργασία με το τρίτο σε δύναμη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ενώ με τα μικρότερα κόμματα δεν θα συγκέντρωνε πλειοψηφία.
Από την πλευρά του όμως ο Μίχαελ Σπίντελεγκερ είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το Λαϊκό Κόμμα να προχωρήσει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων —κατά το προηγούμενο της αμφιλεγόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους, από το 2000 μέχρι το 2006— μαζί με ένα τρίτο κόμμα, κάτι που είναι αναγκαίο προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 92 εδρών στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, αλλά που θα δυσχέραινε οπωσδήποτε την ευελιξία της κυβέρνησης.
Οι αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου σήμαναν μια συρρίκνωση της δύναμης των μέχρι τότε κυβερνώντων κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού, που κατέγραψαν τα χειρότερα εκλογικά τους αποτελέσματα μεταπολεμικά. Αθροιστικά το ποσοστό τους μόλις υπερβαίνει το 50%, αλλά το άθροισμα των εδρών τους (φθάνουν τις 99 στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής) αρκεί για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις εκλογές το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε αποσπάσει ποσοστό 26,8% (έναντι 29,3% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008) και 52 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα 24% (26%) και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων με 20,5% (17,5%) και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% (10,4%) και 24 έδρες ενώ στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται τα πρωτοεμφανιζόμενα σε εκλογές κόμματα Ομάδα Στρόναχ, που απέσπασε ποσοστό 5,7% και 11 έδρες όσο και το ΝΕΟΣ με 5% και 9 έδρες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα