Συνεργασία υπουργείου Πολιτισμού με ΑΣΚΤ…

Τον σχεδιασμό και τη διαμόρφωση αντικειμένων που θα διατίθενται στα πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καλούνται να προτείνουν μέσω διαγωνισμού, οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στο πλαίσιο μια ευρύτερης συνεργασίας...
της ΑΣΚΤ και του υπουργείου Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Τη δημιουργική τους ικανότητα και το ταλέντο τους θα ζητηθεί να βάλουν οι απόφοιτοι της ΑΣΚΤ,
των οποίων τα έργα θα διακριθούν μέσα από μια ειδική διαδικασία και προδιαγραφές που θα προτείνει ειδική επιστημονική επιτροπή. «Οι τελειόφοιτοι πρόκειται να σχεδιάσουν αντικείμενα που θεωρούν ότι εκπροσωπούν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, να είναι ελκυστικά για τον επισκέπτη και να μπορούν να πωληθούν από τα πωλητήρια», είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Επιχειρούμε να φέρουμε αυτά τα παιδιά μέσα στα πωλητήρια, ώστε και να φανεί η δουλειά τους και να ανανεώσουμε τα πωλητέα είδη. Ταυτόχρονα τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να έχουν και οικονομικό όφελος, διότι η δουλειά τους η οποία θα διακριθεί, θα αγοραστεί από το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων) και θα αναπαραχθεί. Σε αυτή τη συνεργασία πιστεύω πολύ, και αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο η αρχή...», προσέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Από τη μεριά του, ο πρύτανης της ΑΣΚΤ Γιώργος Χαρβαλιάς δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την εκκίνηση αυτής της συνεργασίας. «Χρόνια ολόκληρα σχεδιάζουμε και έχουμε υποβάλλει αυτές τις σκέψεις. Η συνεργασία αυτή θεμελιώνει τη σχέση της Σχολής με το υπουργείο Πολιτισμού. Οι φοιτητές της σχολής μας μπορούν να ανανεώσουν ένα σημαντικό κομμάτι από τις προθήκες και τα πωλητήρια των μουσείων με αντικείμενα μικρογλυπτικής, κοσμήματος, πολλαπλών έργων μικρών διαστάσεων. Είναι καιρός να συνδέσουμε τους αποφοίτους μας με την αγορά εργασίας και να προβάλλουμε τον τουρισμό μας για να έχουμε και οικονομική ανταποδοτικότητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρβαλιάς.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε και ακόμη μια παράμετρο της συνεργασίας αυτής, μιλώντας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με διευρυμένες συνεργασίες με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. «Πρέπει να γίνει μια αυτοχρηματοδότηση γιατί και οι πόροι σιγά-σιγά περιορίζονται. Τα έσοδα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γιατί είναι αυτό που θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια την ίδια την πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε.

Με αφορμή την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Είναι υποχρέωση των εκάστοτε ιθυνόντων του υπουργείου Πολιτισμού να βρίσκουμε τρόπους ώστε να αξιοποιούμε την πολιτιστική κληρονομιά -υπό δημόσιο πάντα έλεγχο- σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε έσοδα, αλλά και να δώσουμε μια άλλη διάσταση της πολιτιστικής πολιτικής: την πολιτιστική κληρονομιά ως πολύτιμο εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη».

Επίσης, κατά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε γενικότερα στην αναβάθμιση των 33 πρώτων σε επισκεψιμότητα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Ταμείο Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ). «Κάθε μήνα το ΤΑΠΑ υποχρεούται μέσω των υπηρεσιών που διαθέτει, αλλά και σε συνεργασία με τις εφορίες, να παρακολουθεί και να συλλέγει στοιχεία για την επισκεψιμότητα και την πορεία των εισπράξεων στα 33 μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Με εντολή, εξάλλου, του υπουργού, κάθε μέρα μετά τη λήξη του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων ή μουσείων θα στέλνονται ηλεκτρονικά τα στοιχεία που αφορούν την έκδοση εισιτηρίων και εισπράξεων. «Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα αλλά και τα έσοδα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσέθεσε: «Η δέσμη μέτρων αναβάθμισης των πιο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας πρέπει να αποδώσει έσοδα και στο κράτος, σε μια εποχή που τα οικονομικά μας δεν είναι και στο καλύτερο δυνατό σημείο, γιατί ο πολιτισμός έχει ανάγκη τα έσοδα αυτά».

Οι πρώτες διαπιστώσεις σχετικά με τα έσοδα αφορούν τον μήνα Απρίλιο και δείχνουν ότι οι εισπράξεις ήταν πολύ αυξημένες σε χώρους όπως το Θέατρο Διονύσου, η Αρχαία Αγορά, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Βιβλιοθήκη Αδριανού. «Ο Απρίλιος είναι μόνο η αρχή, δεν είναι ούτε καν τα υψηλά επίπεδα της τουριστικής κίνησης. Τα μέτρα αναβάθμισης των 33 μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα αποδώσουν τα μέγιστα, θα ανοίξουν τους χώρους τους σε εκατομμύρια επισκέπτες, που θα έρθουν στην Ελλάδα και στο ελληνικό κοινό», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε:

«Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός μας και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι μόνο η ταυτότητα μας, η αξιοπρέπειά μας, η υπερηφάνειά μας, είναι και το διαβατήριό μας για τον κόσμο και ταυτόχρονα είναι πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης της χώρας. Αυτό που λέγεται πολιτιστικός τουρισμός, για μας είναι έννοια κλειδί».
Keywords
Τυχαία Θέματα