Συνολικά 33 χρόνια οι ποινές φυλάκισης για το ναυάγιο του «Sea Diamond»

Σε συνολικά 33 χρόνια φυλάκισης με αναστολή καταδίκασε το τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά εννέα από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond»....

Ειδικότερα, το Τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάνθηκε ότι το ναυάγιο προκλήθηκε εκ προθέσεως και καταδίκασε τον καπετάνιο σε δεκατρία χρόνια φυλάκιση, σε οκτώ τον αρχιπλοίαρχο και τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας «Louis
Hellenic Cruises», σε δύο χρόνια τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και σε δύο χρόνια επίσης τον τεχνικό διευθυντή.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα η κατηγορία ήταν από αμέλεια η οποία μετατράπηκε σε εκ προθέσεως στην ακροαματική διαδικασία.

Η διαχειρίστρια και πλοιοκτήτρια του Sea Diamond, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου ποινικού Δικαστηρίου, με τη βεβαιότητα ότι οι κατηγορίες που απέμειναν κατά των στελεχών τους που κατηγορήθηκαν, θα καταρριφθούν στο ανώτερο Δικαστήριο.
Το κρουαζιερόπλοιο, «Sea Diamond» στις 5 Απριλίου 2007, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον όρμο Φηρών, προσέκρουσε σε ύφαλο, που σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία έγινε λόγω λανθασμένης χαρτογράφησης, με αποτέλεσμα να υποστεί τουλάχιστον τέσσερα ρήγματα και να υπάρξει εισροή υδάτων.

Αφού αποβίβασε τους 1500 επιβάτες με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία και σκάφη, οδηγήθηκε στο σημείο «παλαιά ορυχεία» της Σαντορίνης, προκειμένου να επιχειρηθεί η προσάραξη του, κάτι όμως που δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα μετά από 13 ώρες να βυθιστεί.
Τραγικός απολογισμός δύο Γάλλοι νεκροί, ένας πατέρας και η κόρη του.
Η υδρογραφική υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού, σε έγγραφό της, που υπάρχει στην εισαγγελία, αποδέχθηκε την εσφαλμένη χαρτογράφηση. Στο έγγραφο τονίζεται ότι η θέση της υδρογραφικής υπηρεσίας ταυτίζεται πλήρως με άποψη των τεχνικών, στους οποίους η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε αναθέσει τη μελέτη της χαρτογράφησης της περιοχής, οπότε και διαπιστώθηκε το λάθος.
Ολόκληρο το χρονικό του ναυαγίου και ο οικολογικός κίνδυνος
Το κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε μεσημέρι από το λιμάνι του Ηρακλείου και έβαλε πλώρη για τη Σαντορίνη. Από την αρχή όλα πήγαν λάθος. Λίγη ώρα αφότου το πλοίο αναχώρησε, παρουσιάστηκε βλάβη στην αντλία πετρελαίου μίας εκ των τεσσάρων κεντρικών μηχανών του. Η μηχανή βγήκε εκτός λειτουργίας. Ο πλοίαρχος δεν ενημέρωσε για τη βλάβη τον αρμόδιο νηογνώμονα, το ΥΕΝ και την πλοιοκτήτρια εταιρεία, όπως υποχρεωνόταν από τον νόμο.

Για τις επόμενες τρεις ώρες γινόταν προσπάθεια να επισκευαστεί η μηχανή, ωστόσο το πλοίο δεν κατάφερε να ευθυγραμμιστεί στην προδιαγεγραμμένη πορεία. Βρέθηκε δύο ναυτικά στάδια νοτιότερα και η δεξιά πλευρά του προσέκρουσε κοντά στο ακρωτήρι «Αλωνάκι».
Για τις επόμενες τρεις ώρες γινόταν προσπάθεια να επισκευαστεί η μηχανή, ωστόσο το πλοίο δεν κατάφερε να ευθυγραμμιστεί στην προδιαγεγραμμένη πορεία. Βρέθηκε δύο ναυτικά στάδια νοτιότερα και η δεξιά πλευρά του προσέκρουσε κοντά στο ακρωτήρι «Αλωνάκι».
Το «Sea Diamond» ξεκίνησε αμέσως να μπάζει νερά, καθώς οι 19 υδατοστεγείς πόρτες των στεγανών φρακτών, κατά παράβαση του συστήματος ασφαλείας, είχαν μείνει ανοικτές καθ» όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Αμέσως μετά την πρόσκρουση ο πλοίαρχος έδωσε εντολή να κλείσουν, αλλά εκ των πραγμάτων, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί. Το νερό βραχυκύκλωσε τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα και, λίγο αργότερα, ξέσπασε πυρκαγιά. Ακυβέρνητο, το καράβι μπήκε μέσα στον όρμο των Φηρών.

Είχε πάρει ήδη μεγάλη κλίση, όταν, σχεδόν τρία τέταρτα μετά τη σύγκρουση, δόθηκε εντολή εγκατάλειψης του σκάφους. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η διαδικασία διάσωσης, με τις βάρκες να βυθίζονται με την βαρύτητα, καθώς δεν λειτουργούσε κανένα ηλεκτρικό βίντσιο. Στη προσπάθεια συμμετείχαν και πολλοί ντόπιοι, με βάρκες και ψαροκάικα.
Έξι χρόνια μετά το«Sea Diamond» παραμένει βυθισμένο στη Σαντορίνη και έχει χαρακτηριστεί «απόβλητο». Σε περίπτωση που το κουφάρι του πλοίου κουνηθεί, πράγμα πολύ πιθανό, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία αποσύνθεσης, η ρύπανση θα επιταχυνθεί. Σε λίγο καιρό, λόγω της διάβρωσης, μεγάλα κομμάτια θα είναι αδύνατο να ανελκυθούν.
Με τον πρώτο σεισμό, το πλοίο θα κυλήσει προς το βάθος της Καλντέρας. Όσο δεν γίνεται η ανέλκυση, η κατάσταση γίνεται όλο και μη αναστρέψιμη, όσον αφορά την οικολογική καταστροφή.
Εκτός από τα πετρελαιοειδή που εκλύονται στη θάλασσα, υπάρχει μεγάλος φόβος και για διάφορες τοξικές ουσίες από το δίκτυο σωληνώσεων και των συστημάτων ψύξης, καθώς και για τις μεγάλες ποσότητες του καρκινογόνου αμιάντου, του υδραργύρου και του μόλυβδου, οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά ρυπογόνες.
Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. τον Οκτώβριο του 2009, οι επιβλαβείς ουσίες δεν βρίσκονται πάνω από το φυσιολογικό όριο και μόνο το θαλάσσιο νερό θεωρείται επιβαρυμένο.
Keywords
Τυχαία Θέματα