ΤΑ ''ΑΜΠΕΝΟΜΙΚΣ'' ΝΤΡΑΓΚΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ...

Σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκινά την «ποσοτική χαλάρωση», ως το μεγάλο «μπαζούκα» τόνωσης της ευρωζώνης. Στην Ιαπωνία, όμως, το ίδιο «μπαζούκα» μοιάζει νεροπίστολο.Σήμερα το πρωί...
αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω τα στοιχεία του ΑΕΠ στην Ιαπωνία για το τελευταίο τρίμηνο, στο 0,4% από 0,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση.
Σε ετήσια βάση αναπτύχθηκε τελικά μόλις 1,5%, έναντι 2,2% που ήταν η προκαταρτική εκτίμηση.

Πρόκειται για σοβαρό προειδοποιητικό μήνυμα για το σημερινό Eurogroup και το «στοίχημα» Ντράγκι για εκτύπωση 1,1 τρισ. ευρώ που όπως είπε θα διοχετευτούν στις τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων (QE), "ποσοτική χαλάρωση", ξεκινούν σήμερα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2016. Οι αγορές ομολόγων θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Όμως, το ιαπωνικό "σκάλωμα" προβληματίζει, την ίδια ώρα που εντείνονται οι πιέσεις στο Eurogroup προς την ελληνική μεριά να... προσαρμοστεί για να μην χάσει το «μπαζούκα» Ντράγκι.

Οι αδυναίες είναι φανερές. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη στηρίχθηκε στην «εκτύπωση χρήματος» για να ξεφύγει από τις δαγκάνες της ύφεσης, όπως στις ΗΠΑ που η οικονομία έχει ξελασπώσει κάπως αλλά παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 14 Δεκεμβρίου επιδίωκε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή για την πολιτική των «'Αμπενομικς», δηλαδή των μεγάλων δημόσιων δαπανών και της «εκτύπωσης χρήματος» από την κεντρική τράπεζα, με στόχο την ενεργοποίηση της οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία όμως προκάλεσαν έντονη αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, που αφορά όχι μόνο στο Τόκιο άλλα όλες τις μητροπόλεις του πλανήτη, είναι η πτώση στις επιχειρηματικές επενδύσεις. Η «απεργία» εταιρικών επενδύσεων, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής της Moody’s. Μια πληγή που απλώνεται και στην Ευρώπη.

Στην Ιαπωνία τα στοιχεία έδειξαν ύφεση κατά 0,1% των νέων παραγγελιών, μετά από πενιχρή άνοδο 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι νέες παραγγελίες καθρεφτίζουν τις επενδυτικές ορέξεις των επιχειρήσεων.

* Με πτώση άνοιξε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο χρηματιστήριο του Τόκιο, παρά την υποχώρηση του γεν στη σκιά των προσδοκιών ανόδου των αμερικανικων επιτοκίων που ρίχνουν τις διαθέσεις για ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. Ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips υποχωρούσε αρχικά αισθητά σχεδόν 1%, κοντά στις 18,870 μονάδες, αρκετά μακριά από το ιστορικό ρεκόρ των 19.000 μονάδων που δεν έχει επιτευχθεί από τον Απρίλιο του 2000.
Keywords
Τυχαία Θέματα