Τα «λοίσθια» Μουμπάρακ θυμίζουν οι διαδηλώσεις κατά Μόρσι στην Ταχρίρ



Αδύνατο να αγνοήσει τις αντιδράσεις των πολιτών ο Μοχάμεντ Μόρσι, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν κατά του «υπερ- διατάγματός» του, αποτελούν τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τις τελευταίες ημέρες του Μουμπάρακ στην εξουσία.... «Δικτατορικό» χαρακτηρίζει το διάταγμα η αντιπολίτευση, ενώ εξαγγέλει νέες κινητοποιήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μουσουλμανική
Αδελφότητα ακύρωσε τη διαδήλωση συμπαράστασης στον πρόεδρο Μόρσι φοβούμενη πως θα χυθεί αίμα. Παρ' όλα αυτά ένας 52χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από τα δακρυγόνα.

Το βράδυ της Τρίτης, η πλατεία Ταχρίρ θύμιζε επικίνδυνα τις ημέρες του 2011: Τεράστιο πλήθος που φώναζε συνθήματα κατά του Αιγύπτιου προέδρου -κατά τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 300.000- δίπλα από σκηνές που έχουν στηθεί για ημέρες, δακρυγόνα και ένταση με την αστυνομία στη γύρω περιοχή.

Ένας 52χρονος διαδηλωτής κατέληξε από την εισπνοή δακρυγόνων -ο πρώτος νεκρός στο Ταχρίρ και ο τρίτος από τον εκτροχιασμό του πολιτικού κλίματος στην Αίγυπτο. Σε κλίμα οργής είχαν γίνει την Τρίτη οι κηδείες δύο νεαρών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες: ενός 15χρονου μέλους των Αδελφών Μουσουλμάνων που σκοτώθηκε σε ταραχές στο Νταμανχούρ και ενός 16χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικούς στο Κάιρο.

Παρόντες στη διαδήλωση ήταν ορισμένοι επιφανείς ακαδημαϊκοί και «διδάσκαλοι της πίστης» από το ιστορικό πανεπιστήμιο του Αλ Αζάρ (με μακρά ισλαμική παράδοση), ένδειξη πως ο Μόρσι έχει αποξενώσει τμήμα μετριοπαθών μουσουλμάνων. Το «παρών» έδωσαν και οι Κόπτες.

Διαδήλωσεις έγιναν και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και αρκετές πόλεις στο Δέλτα του Νείλου.

Οι αντιδράσεις δε μετριάζονται παρά τις διαβεβαιώσεις του Μόρσι πως το εν λόγω διάταγμα είναι προσωρινής ισχύος. Στην καρδιά του ζητήματος βρίσκονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος (το διάταγμα προστατεύει νομικά το Σώμα που καλείται να το προετοιμάσει) και κυρίως αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ του πολιτικά ενισχυμένου Ισλάμ και της «κοσμικής» αντιπολίτευσης.

Αν και το αίτημα για την κεντρική θέση στη σαρία δεν φαίνεται να περνά, ο ισλαμικός νόμος θα έχει τον ίδιο βαρύνοντα ρόλο που είχε και επί Μουμπάρακ.
Keywords
Τυχαία Θέματα