Τα τρία crash test του Γιάννη Στουρνάρα το επόμενο 48ωρο

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο «τσάρος» της Ελληνικής Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας καλείται να αντιμετωπίσει τρία μέτωπα. Τα «βέλη» της αξιωματικής αντιπολίτευση στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, τους δανειστές στο ραντεβού της Κυριακής και τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας....

Αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει είναι όχι μόνο να παρουσιάσει αλλά και να πείσει στο
εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό ,πως θα εξοικονομηθούν χρήματα για να μην κληθούν και πάλι να πληρώσουν τη νύφη μισθωτοί και συνταξιούχοι
Σε όλα τα μέτωπα Γιάννης Στουρνάρας θα απαντήσει με την ίδια συνταγή. Μια συνταγή που περιλαμβάνει πέντε βασικές θέσεις.
Πρώτα απ όλα θα τονίσει ότι από Ελληνικής πλευράς ισχύει η δέσμευση προς τον Ελληνικό λαό για επαναδιαπραγμάτευση . Αυτό ενδεχόμενος να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και εφόσον πρώτα η χώρα καταφέρει να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της, δείχνοντας τουλάχιστον προσπάθεια να προσεγγίσει τους στόχους της.
Το επόμενο είναι να τεθεί άμεσα μια «ρήτρα ύφεσης» στο Μνημόνιο. Θα τονίσει δηλαδή πως η ύφεση ήταν διπλάσια από όσο προέβλεπε η Τρόικα, άρα ακόμα και αν η κυβέρνηση πιάσει τους στόχους για έσοδα και δαπάνες, το έλλειμμα θα είναι και πάλι μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έτσι δεν θα πρέπει μετά να ληφθούν και πρόσθετα νέα μέτρα που θα βαθύνουν και άλλο την ύφεση.
Οι αποκρατικοποιήσεις είναι στην κορυφή της ατζέντας. Θα είναι ευρείας κλίμακας σε κρατικές επιχειρήσεις και στο Real Estate με... «πιλότο» το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αυτά θα είναι κάποια από τα «ισοδύναμα μέτρα» για να μην κοπούν πλέον μισθοί και συντάξεις.
Επίσης θα αναφερθεί σε σαρωτική κατάργηση φορέων και υπηρεσιών μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σε νέα ρύθμιση για επαναπατρισμό καταθέσεων που έχουν βγει στο εξωτερικό.
Θα είναι μικρής διάρκειας και ελέγχεται αν τα έσοδα που «φυγαδεύτηκαν» είχαν δηλωθεί στην εφορία ή όχι. Αν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις εισοδήματος περασμένων ετών, τότε θα επιστρέφουν χωρίς καμία επίπτωση στη χώρα μας.
Αν όχι, ο πολίτης θα πληρώνει ένα πρόστιμο (ίσως 3%-6% του κεφαλαίου) και θα εισάγει νόμιμα τα χρήματα στη χώρα μας, «εξαγοράζοντας» έτσι την φορολογική του ασυλία. Στην κυβέρνηση θεωρούν άδικο μεν ένα τέτοιο σύστημα, αλλά οι έκτακτες συνθήκες υπαγορεύουν να ληφθεί το μέτρο -που εφάρμοσε παλαιότερα για μικρό χρονικό διάστημα και η Ιταλία.
Keywords
Τυχαία Θέματα