ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ...

Τεράστιας σημασίας χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης την αναγκαιότητα μιας σύγχρονης διαχείρισης των νερών μας, «γιατί ο πλούτος της χώρας είναι ο φυσικός της πλούτος, και ιδιαίτερα ο...
υδάτινος με την ποικιλομορφία ποταμών, λιμνών, υγροτόπων, λιμνοθαλασσών, εκβολικών και παράκτιων οικοσυστημάτων».

Ο κ. Τσιρώνης μίλησε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚEΘΕ), υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης
Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα «η οδηγία 2000/60 και η Προστασία των Εσωτερικών Υδάτων - Έρευνα και Προοπτικές».

«Η οδηγία αυτή έχει αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα εσωτερικά και παράκτια νερά. Παλαιότερα, η προστασία των νερών εστίαζε στην υδροχημική παρακολούθηση. Σήμερα, η ποιότητα των νερών δεν μετριέται πλέον μόνο με χημικούς δείκτες. Η ΠΟΥ προωθεί την εφαρμογή μιας βαθύτατα οικοσυστημικής προσέγγισης», καθώς «οι βιολογικοί δείκτες είναι αυτοί που κυριαρχούν στην παρακολούθηση της “υγείας” των υδάτων» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας πως «στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής να βασίζεται σ' αυτή την οικοσυστημική προσέγγιση».

Ανέφερε ακόμη ότι «έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τη θεσμοθέτηση της οδηγίας και δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση εφαρμογής της στη χώρα, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ορθολογική διαχείριση των υδάτων μας».

«Τόσο το επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με το αντικείμενο, όσο και η Πολιτεία έχουν ως στόχο την επανάκτηση του χαμένου χρόνου, προκειμένου τα διαχειριστικά σχέδια να οδηγήσουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημαντική βελτίωση που επετεύχθη σε σχέση με την υποδομή, τη συγκρότηση και την ενασχόληση του ΥΠΕΚΑ και της ΕΓΥ με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που έχουν ως επίκεντρο το νερό.

Τέλος, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Υπάρχουν ακόμη πολύ υποβαθμισμένα ποτάμια, πολλές ρυπασμένες λίμνες και λιμνοθάλασσες που χρειάζονται άμεση προστασία. Υπάρχουν υγρότοποι και νερά εντός προστατευόμενων περιοχών που απαιτούν ειδική διαχείριση. Υπάρχουν έργα που πρέπει να γίνουν για την προστασία και οικολογική αποκατάσταση».
Keywords
Τυχαία Θέματα