Τι αλλάζει σε μισθολόγιο, επιδόματα και μεταθέσεις στρατιωτικών

Καθεστώς ένστολης εξαθλίωσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έρχεται να επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση με τις εντολές της τρόικας. Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικοί δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση, από την οποία πλήττεται και το ηθικό του Στρατεύματος...

Πυρ και μανία είναι οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με τις μειώσεις και την διατεταγμένη εξαθλίωση που υφίστανται. Οι θυσίες που καλούνται να κάνουν ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τις μειώσεις, τις αξιολογήσεις ή και την κινητικότητα, μέτρα στα οποία έχουν υποβληθεί υπάλληλοι στον αποκαλούμενο σκληρό
πυρήνα του Δημόσιου ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες και τα ειδικά καθήκοντα του Στρατεύματος.
Οι αξιωματικοί σχολιάζουν μάλιστα ότι το αξιόμαχο μπορεί να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, υπάρχουν και θέματα της καθημερινότητας που επηρεάζουν τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους.
Το νέο μισθολόγιο, για παράδειγμα, αποτελεί μείζον θέμα για την πλειοψηφία των στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στους παραγωγικούς βαθμούς. Μάλιστα χαρακτηρίζεται ως παραδοξολογία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας να έχει ανοίξει επί μήνες η συζήτηση για τις αποδοχές των στρατιωτικών χωρίς να δίδονται συγκεκριμένες διευκρινήσεις ή χρονοδιάγραμμα για τις σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό το κλίμα, όπως είναι φυσικό, θεωρείται δυσμενές και προκαλεί φόρτιση.
Τι συμβαίνει με το μισθολόγιο Πολιτικοί παράγοντες του ελληνικού Πενταγώνου πάντως επισημαίνουν ότι ύστερα από τις διαβουλεύσεις που έχουν γίνει και την λεπτομερή εξέταση οικονομικών δεδομένων, «το ζήτημα έχει ωριμάσει». Η αρμόδια επιτροπή που ετοιμάζει το νέο μισθολόγιο των αξιωματικών προτείνει βασικούς μισθούς βάσει του βαθμού στην ιεραρχία ενώ αποσυνδέονται τα έτη υπηρεσίας στο Στράτευμα.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι βασικοί μισθοί διαμορφώνονται ως ακολούθως: Ταξίαρχος 1.400,00 ευρώΣυνταγματάρχης 1.313,00 ευρώΑντισυνταγματάρχης 1.146,00 ευρώ Ταγματάρχης 1.033,00 ευρώ Λοχαγός 972,00 ευρώ Έμπειρος ανώτατος αξιωματικός σε θέματα 1ου Επιτελικού Γραφείου σχολίαζε ότι αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί κύμα παραιτήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά αξιωματικών που έχουν επιχειρησιακή και επιτελική εμπειρία, οι οποίοι κρίνονται ιδιαιτέρως αναγκαίοι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία.
Ένα ζήτημα που απασχολεί τους αξιωματικούς αφορά στο επίδομα εξομάλυνσης για το οποίο η πολιτική ηγεσία δεν έχει αποφασίσει τελικώς τι θέλει να κάνει. Η πολιτική ιεραρχία διαβεβαιώνει ανεπισήμως ότι θέλει τη διατήρηση του επιδόματος, επισήμως όμως λέγεται πως πρέπει να καταργηθεί επειδή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεν το θεωρεί αναγκαίο. Ένα επιπλέον παράδοξο είναι η αντίληψη που υπάρχει έναντι των Ενόπλων Δυνάμεων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της πολιτικής ηγεσίας επιχειρούν την πλήρη αποδόμηση του σημερινού συστήματος και την εγκαθίδρυση καθεστώτος που θα θυμίζει τουλάχιστον ΔΕΚΟ της δεκαετίας του ’80. Ενώ το επίδομα εξομάλυνσης θεωρείται περιττό, κάποιοι φωστήρες του «μνημονιακού τεχνοκρατισμού» (οι οποίοι δεν αποκλείεται να μην έχουν φορέσει παραλλαγή στη ζωή τους) προτείνουν τον καθορισμό επιδομάτων υπερωριακής και νυκτερινής απασχολήσεως αξιωματικών αναλόγως με το βαθμό.
Όσον αφορά στο χρονοεπίδομα που λαμβάνουν όλα τα στελέχη, με τη μείωση των βασικών μισθών αναμένεται να συρρικνωθεί, συνεπώς θα επηρεαστεί μελλοντικά τόσο το ποσό της συντάξεως, όσο και το εφάπαξ. Το τοπίο θα ξεκαθαριστεί ως τις 30 Απριλίου οπότε αναμένεται να υπάρχει πλήρης εικόνα σχετικώς με το νέο μισθολόγιο. Με τη δόση που θα έρθει στη χώρα, βάσει των Μνημονιακών δεσμεύσεων, το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αναγκάζεται να περιστείλει δαπάνες ύψους 88,2 εκατ. ευρώ για αμοιβές εντός του 2014 ενώ στην επόμενη διετία, 2015 – 2016, πρέπει να κοπούν άλλα 11 εκατ. ευρώ.

Νέα δομή Ε.Δ. και μεταθέσεις Αναβρασμός δεν επικρατεί μόνο για τα μισθολογικά. Στο παρασκήνιο υπάρχει αγωνία και για τις μεταθέσεις που κυοφορούνται εδώ και καιρό. Σε διαδρόμους του τρίτου ορόφου στο ελληνικό Πεντάγωνο συζητείται ότι ως τις 19 Απριλίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις ενώ όλα όσα σχεδιάζονται τώρα γίνονται στα… «τυφλά»! Οι πρώτες μεταθέσεις που θα δημοσιοποιηθούν θα αφορούν σε συνταγματάρχες προκειμένου να καλυφθούν θέσεις Ακολούθων Αμύνης στο εξωτερικό αλλά και σε μείζονες σχηματισμούς. Αναλόγως από ποιους και πόσους καταθέσουν προσφυγή βάσει του νόμου 3883/2010 ή ποιους και πόσους θα καταθέσουν αιτήσεις αποστρατείας θα κριθούν όλες οι άλλες μεταθέσεις. Δεν χρειάζεται βεβαίως να αναφέρουμε ότι από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα και τα ελληνοαλβανικά σύνορα όλοι οι αξιωματικοί από το βαθμό του ανθυπολοχαγού ως τους συνταγματάρχες ζουν καθημερινά σε καθεστώς αγωνίας και αβεβαιότητας.
Τέτοιες καταστάσεις υπήρχαν και παλιότερα αλλά τώρα το πράγμα φαίνεται πως έχει ξεφύγει. Αξιωματικοί με επιχειρησιακή εμπειρία σε κρίσιμους σχηματισμούς έχουν διαμηνύσει στην πολιτική ηγεσία ότι θα πρέπει να ανακοπεί κι όχι να ενισχυθεί το φαινόμενο των πρόωρων ομαδικών παραιτήσεων στελεχών από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ πάντως ακούγεται έντονα ότι επιτελείς έχουν αρχίσει να μελετούν παλαιότερα σχέδια και εισηγήσεις για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Επί αρχηγίας του στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη είχε γίνει πολύ σοβαρή δουλειά αλλά εγκαταλείφθηκε το 2002 από τον διάδοχό του στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος για τον οποίο λέγεται στο Πεντάγωνο πως μπορεί να ήταν από τους μόνους στο ΝΑΤΟ που δεν γνώριζε αγγλικά, αλλά απολάμβανε πλήρους εύνοιας και στήριξης από το περιβάλλον Σημίτη.
Ένστολος «συνδικαλισμός» και θέματα αποστράτων Στο πακέτο των στρατολογικών θεμάτων φαίνεται πως ο σημερινός αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος φέρεται να πιέζεται από την πολιτική ηγεσία ώστε να εφαρμόσει ένα μέτρο, για το οποίο η πλειοψηφία των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών είναι απολύτως αντίθετη. Τα στελέχη του Στρατεύματος θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και να διατυπώνουν «συνδικαλιστικά αιτήματα» με τη στολή και το εθνόσημο! Αρκετοί αξιωματικοί εν ενεργεία αλλά και εν αποστρατεία έχουν εκφράσει εντονότατες διαμαρτυρίες γι’ αυτές τις «αμερικανιές» που θέλουν να επιβάλλουν πρόσωπα τα οποία δεν έχουν αντίληψη και γνώση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προς το παρόν η στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να μην προβληματίζεται από τις αντιδράσεις αλλά το σίγουρο είναι πως θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Όσον αφορά στους αποστράτους και το μέρισμα του 2013 από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, αυτό παραμένει το ίδιο με αυτό που έλαβαν το 2012. Αντιθέτως το μέρισμα του ΕΚΟΕΜΣ 2013 μειώνεται κατά 10%, σε σχέση με το 2012.
Keywords
Τυχαία Θέματα