ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Γ.ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...

Την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, αλλά και στον φωτισμό δημόσιων χώρων, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης...

Η πρόταση θα συζητηθεί σε σύσκεψη με τις διοικήσεις των τραπεζών που προγραμματίζεται για την επόμενη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, σε συνέχεια σχετικής επιστολής που απηύθυνε ο υπουργός σήμερα στους επικεφαλής των τραπεζών.
Σύμφωνα
με την πρόταση του κ. Μανιάτη τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους καθώς και με τραπεζικό δανεισμό. Η αποπληρωμή τής ιδιωτικής συμμετοχής θα συνδέεται με την επίτευξη μετρήσιμων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης. Με αυτό τον τρόπο, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΚΑ, δεν θα υπάρχει δημοσιονομική επιβάρυνση, ενώ παράλληλα η εξοικονόμηση θα μοιράζεται μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού φορέα. Η πιστοποίηση της ενεργειακής εξοικονόμησης θα γίνεται από το ΚΑΠΕ.

Η ανάγκη για επενδύσεις οι οποίες σε βάθος χρόνου θα αποσβεστούν λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, εκτιμάται ότι κυμαίνεται τα 3- 5 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση μπορούν να κινητοποιηθούν επενδύσεις 400- 500 εκατ., αρχής γενομένης από πιλοτικούς διαγωνισμούς ανά τομέα (νοσοκομείο, σχολείο, δημόσιο κτίριο ηλεκτροφωτισμός κ.α.) για τους οποίους θα δημιουργηθούν πρότυπα τεύχη και προδιαγραφές ανά είδος έργου (Συνεργασία Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ, Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ΚΑΠΕ) και διαβούλευση με την αγορά.

Στην επιστολή του προς τις τράπεζες ο κ. Μανιάτης σημειώνει ότι το ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι βασικός στόχος της εθνικής ενεργειακής πολιτικής και ταυτόχρονα αποτελεί βασικό πυλώνα στη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. «Ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την επιτυχή υλοποίηση τέτοιων έργων αποτελεί η μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους», προσθέτει ο κ. Μανιάτης και καταλήγει:

«Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος μπορεί να είναι αρωγός στη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς παροχής ανταποδοτικών ενεργειακών υπηρεσιών. Η εξοικονόμηση ενέργειας παράγει απτά οφέλη για τους πολίτες και το Δημόσιο, δημιουργεί θέσεις εργασίας και δίνει ώθηση στην υγιή επιχειρηματικότητα και την πράσινη καινοτομία».
Keywords
Τυχαία Θέματα