Το «μπαράζ» εκδήλωσης προσπαθειών απαγωγής μεγάλων οικονομικών στόχων φοβούνται οι διωκτικές αρχές

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ανησυχούν ιδιαίτερα αφού η οργάνωση μια τέτοιας επιχείρησης απαγωγής, αναδεικνύει πρόβλημα «ρευστότητας» σε διάφορα κλιμάκια του οργανωμένου εγκλήματος ή τουλάχιστον αναζήτησης επιπλέον οικονομικών πόρων....

Η πρόσφατη «αποτυχία» τους, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αξιωματικοί, δεν θα σταματήσει την οργάνωση άλλων εναλλακτικών σχεδίων εξοικονόμησης μεγάλων χρηματικών ποσών, αντίθετα θα μεγεθύνει το βαθμό αναζήτησης τους. «Θεωρείται δεδομένο ότι πολύ σύντομα θα δούμε τέτοια ‘σχέδια’, τα οποία είτε θα αφορούν πάλι απόπειρα αρπαγής ατόμων, είτε κάποιο άλλο μεγάλο
‘κόλπο’» υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Οι μοναδικοί τρόποι αστυνομικής «πρόληψης», εκδήλωσης τέτοιων εγκληματικών ενεργειών, εναπόκεινται σε δύο άξονες δράσης. Ο πρώτος αφορά την δραστηριοποίηση της ηλεκτρονικής «ομπρέλας» παρακολούθησης τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, σε μια προσπάθεια υποκλοπής κάποιας συνομιλίας που θα αποτελεί ίχνος προπαρασκευής εγκλήματος. Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων θ’ αυξηθούν οι περιπολίες της Άμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙΑΣ. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται και μέτρα εκ περιτροπής επιτήρησης οικονομικών στόχων πρώτης γραμμής, ενώ και ο επιχειρηματικός κόσμος που φαίνεται να συνειδητοποιεί το βαθμό απειλής, ξεκίνησε να λαμβάνει τα δικά του μέτρα ασφαλείας.

Γιατί σώθηκε ο Μαρτίνος Σημειώνεται ότι το υποψήφιο θύμα της πρόσφατης απόπειρα απαγωγής, σώθηκε λόγω της ψυχραιμίας του, της καλής αντίδρασης, του καλού αυτοκινήτου, της παρατηρητικότητας. Στοιχεία, που πέρα από την προσωπικότητα του στόχου, ήταν αποτέλεσμα και των σεμιναρίων αντίδρασης, που είχε περάσει για την περίπτωση αντιμετώπισης τέτοιου είδους απειλής. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, που παρατηρούν τα διεθνή εγκληματικά δρώμενα, εντοπίζουν ένα ντόμινο τέτοιων ενεργειών, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο για χώρες της βόρειας Ευρώπης και κυρίως της Βρετανίας.

Στο καθαυτό μέρος της αστυνομικής έρευνας, πέρα από τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για την κατάστρωση ενός τέτοιου σχεδίου απαγωγής, εξαιτίας συνομιλιών από τις οποίες προέκυπταν ενδείξεις προπαρασκευής τέτοιας εγκληματικής πράξης, το βάρος έχει ριχτεί στην ανάλυση των βίντεο που έχουν σαρωθεί σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της ενέδρας. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε αξιολογηθεί ούτε το 1% από το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις άρσεις των επικοινωνιών που έγιναν πριν και μετά από την επιχείρηση απαγωγής.

Από την «εξερεύνηση» συνομιλιών που έχουν καταγραφεί σε προγενέστερο χρόνο, προκύπτουν κάποιες ύποπτες, οι οποίες προέρχονται από το εγκληματικό «στραγηγείο» των φυλακών. Σε μία από αυτές γίνεται αναφορά για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Μαρτίνου με την υποσημείωση ότι «υπάρχουν πολλά λεφτά». Στην ίδια συνομιλία όμως υπάρχουν και άλλες αναφορές σε άλλες γνωστές οικογένειες του εφοπλιστικού χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν τεθεί σε καθεστώς, φυσικής και ηλεκτρονικής, εποπτείας, άτομα που είτε αποφυλακίστηκαν, είτε παρέμειναν ελεύθερα, ενώ ήταν ύποπτα συμμετοχής στη συμμορία του Βασίλη Παλαιοκώστα, ή αυτής που τοποθετούνται ως επικεφαλής ο Παναγιώτης Βλαστός. Αναζητούνται στις επικοινωνίες κωδικοποιημένες λέξεις ή συνθηματικές που ενδέχεται να αναφέρονται στο στάδιο της προπαρασκευής της ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η συμμορία που κατηγορείται ότι οργάνωσε την απαγωγή Παναγόπουλου, φέρεται από την αστυνομία ότι χρησιμοποιούσε στις μεταξύ τους επικοινωνίες συνθηματικές λέξεις όπως μεταξύ άλλων σκάφη για τα λύτρα, καλάμια για τα καλάσνικοφ, τούρτες για τις βόμβες και άλλες τέτοιες ιλαροτραγικές μεν, χρήσιμες όμως όπως εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε για την επίτευξη του στόχου.
Keywords
Τυχαία Θέματα