ΤΟ ΚΑΤΑ ΣΑΜΑΡΑ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΛΤΣΑ...

Στην προσπάθεια να αναδείξει εαυτόν ως το μόνο ηγέτη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς προέβη σε τρεις συναντήσεις την εβδομάδα...

που τελειώνει: Μία πολιτικού- εσωκομματικού ενδιαφέροντος με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, μία θεσμικού χαρακτήρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και μία αμφιλεγόμενη με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Η συνάντηση του κ.Σαμαρά
με τον “αρχιερέα της διαπλοκής” όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε ο κ.Καραμανλής και όπως έχει εντυπωθεί στη συλλογική μνήμη των νεοδημοκρατών, προκάλεσε παγωμάρα στο γαλάζιο στρατόπεδο. “Όσο βλέπουν οι πολίτες στο αυτοαποκαλούμενο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο να τρυπώνουν οι πρωταγωνιστές αυτού του συστήματος για να επιβιώσουν, τόσο θα στηρίζουν τυφλά την κυβέρνηση και θα φτύνουν εμάς”, σχολίαζε χαρακτηριστικά έμπειρο γαλάζιο στέλεχος. Καραμανλικοί βουλευτές έπνεαν μένεα κατά της ηγεσίας της Ν.Δ, αν και ο ίδιος ο κ.Καραμανλής εμφανιζόταν... μεγάθυμος σε συνομιλητές του, δείχνοντας ότι το θέμα καν δεν τον απασχολεί.
Για τον πρόεδρο της Ν.Δ αυτή η κίνηση όμως είχε συγκεκριμένο στόχο και αυτός ήταν να δείξει πως ο ίδιος έρχεται σε επαφή με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις- από τα Τρίκαλα όπου πραγματοποιήθηκε προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ χθες δήλωσε άλλωστε ότι εάν ο πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στην πρόταση συνεννόησης (που για τον κ.Σαμαρά σημαίνει σχηματισμό κυβέρνησης “εθνικής ανασυγκρότησης” α λα κυβέρνηση Παπαδήμου), η πρόσκληση αυτή ισχύει για τις υπόλοιπες πολιτικές, φιλοευρωπαϊκές, δυνάμεις.
Ο κ.Σαμαράς θέλει να δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας οδηγείται εκ των πραγμάτων ή και βάσει σχεδίου σε ρήξη -αυτή την εκτίμηση μετέφερε και στον κ.Καραμανλή κατά τη δική τους συνάντηση. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ από την πλευρά του θεωρεί αδιανόητο να μην υπάρξει συμφωνία. Και αν τελικά συμφωνία υπάρξει, αυτή θα στηριχθεί από τη Ν.Δ.- αυτό ήταν και το ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης.
Η ηγεσία της Ν.Δ στην πραγματικότητα βλέπει τις τελευταίες ημέρες παρά τους υψηλούς τόνους το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας, με μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό ως αντάλλαγμα για μία διαγραφή χρέους- άγνωστο σε ποιο βαθμό. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η ηγετική ομάδα πιστεύει ότι πρώτον ο κ.Τσίπρας δε θα αντέξει για πολύ καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν έτσι κι αλλιώς ξανά βαθιά το χέρι στη τσέπη και δεύτερον, ότι ουδείς εκ των δελφίνων δεν έχει το πολιτικό βάρος ή τις αριθμητικές δυνάμεις για να αμφισβητήσει τον κ.Σαμαρά.
Αλλά ακόμη και εάν η ανακούφιση για την επίτευξη συμφωνίας κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη και μεταφραστεί σε άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει πιθανότατα να κερδίσει χρόνο ανακοινώνοντας κατά την εθνική συνδιάσκεψη της Ν.Δ στις αρχές Ιουλίου την έναρξη προσυνεδριακών διαδικασιών το φθινόπωρο και για ένα χρόνο, μέχρι το τακτικό συνέδριο του καλοκαιριού του 2016. Αλλά προς το παρόν φυσικά όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, καθώς και η Ν.Δ αναμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα