Το μυστικό του τύμβου – Τι έδειξε η μικροκάμερα…

Βήμα – βήμα και πολύ προσεκτικά οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους οι οποίες θα τους οδηγήσουν...
στο εσωτερικό του τάφου και ίσως βρεθούν μπροστά σε μια τεράστια αποκάλυψη.
Ωστόσο το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο καθώς κάθε 20 εκ. προκύπτει και ένα νέο στοιχείο.
Πάντως διίστανται οι απόψεις για το εάν ο τύμβος είναι συλημένος ή όχι από τυμβωρύχους. Μερίδα αρχαιολόγων διαβεβαιώνουν ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν έχει συμβεί σύληση, ότι η είσοδος στον τύμβο είναι θέμα μερικών ημερών και ότι αμέσως μετά θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα
της προσωπικότητας που ετάφη εκεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής οι δύο Σφίγγες, βάρους 1,5 τόνου η καθεμία, εμποδίζουν την είσοδο στον τύμβο.

Σε εκείνο το σημείο υπάρχει μεγάλος όγκος χώματος και στη συνέχεια παρεμβάλλονται δύο τοίχοι με απόσταση 6 - 7 μέτρων μεταξύ τους.

Η διάνοιξη θα πρέπει να γίνει με χειρουργικές κινήσεις από τους ειδικούς μηχανικούς του ΥΠΠΟ προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του οικοδομήματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυρία Περιστέρη κοίταξε με ειδική μικροκάμερα στο εσωτερικό του τύμβου, από μια εσοχή μικρής διαμέτρου που βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου, και διέκρινε κάποιες όψεις από ένα μεγαλοπρεπές δωμάτιο που δικαιολογεί πλήρως τον πολιτικό συναγερμό που προκλήθηκε. Ωστόσο υπάρχουν επιχωματώσεις και μόνο η ολοκλήρωση της ανασκαφής μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σαμαράς: «Παρακολουθώ την Αμφίπολη από το 2009»

Η αρχαία Αμφίπολη και οι ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή δεν είναι κάτι καινούριο για τον Πρωθυπουργό καθώς το γνώριζε από το 2009 όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. «Παρακολουθώ την Αμφίπολη από το 2009» δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο Α. Σαμαράς.

Την άνοιξη του 2009, στο λυκόφως της διακυβέρνησης Καραμανλή, όλοι θυμούνται τον τότε υπουργό Πολιτισμού κ. Σαμαρά να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακροπόλεως που είχαν προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου 2009.

ΦΩΤΟ-Από την επίσκεψη του Α. Σαμαρά το 2009

Το πρωί του Σαββάτου 11 Απριλίου 2009 όμως ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε μια διήμερη επίσκεψη στις Σέρρες. Αναχώρησε στις 9 το πρωί από την Αθήνα με σκοπό να παρευρεθεί την επόμενη ημέρα, Κυριακή των Βαΐων, στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Σέρρες, στην τελετή παράδοσης της εικόνας της Αποκαθήλωσης, η οποία είχε κλαπεί το 1978 από το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών.

Η εικόνα της Αποκαθήλωσης στις Σέρρες συνδεόταν ευθέως με μια... επιχείρηση να αποτραπεί η αποκαθήλωση του καραμανλισμού στη Νέα Δημοκρατία. Διότι εκείνο που σχολιάστηκε περισσότερο εκείνες τις ημέρες ήταν οι εικόνες από το δείπνο που παρέθεσε το βράδυ εκείνου του Σαββάτου ο κ. Αχ. Καραμανλής στον κ. Σαμαρά και στη σύζυγό του Γεωργία στο ιστορικό σπίτι του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Πρώτη Σερρών.

Η σημειολογία ήταν σαφής. Ο κ. Σαμαράς είχε ξεκινήσει την εκστρατεία για τη διαδοχή του κ. Κ. Καραμανλή απέναντι στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο αδελφός του εθνάρχη ήθελε να αποσαφηνίσει ποια είναι η επιλογή του...

Επίσκεψη Α. Σαμαρά στο μουσείο της Αμφίπολης το 2009

Μέσα στην ακατάσχετη διαδοχολογία, ελάχιστοι διέκριναν ότι η πρώτη στάση του κ. Σαμαρά στον Νομό Σερρών, στις 11.15 το πρωί εκείνου του Σαββάτου, ήταν στην Αμφίπολη. Ήθελε να επιθεωρήσει ο ίδιος τον αρχαιολογικό χώρο αφού είχε δεχθεί αίτημα από την κυρία Αικατερίνη Περιστέρη, επικεφαλής της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με έδρα τις Σέρρες, με το οποίο του ζητούσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ των νέων ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για τα νεότερα και φιλόδοξα σχέδια των αρχαιολόγων και αποδέχθηκε το αίτημα για την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ που τελικώς πραγματοποιήθηκε το 2011.

Κανένας δεν φαντάζονταν ακόμη και η ίδια δεν φανταζόταν ότι τον Αύγουστο του 2013 θα ανακάλυπτε ταφικό περίβολο σε τέλειο κύκλο με διάμετρο 158,4 μέτρα, περίμετρο 497 μέτρα και ύψος 3,5 μέτρα που κατασκευάστηκε από 2.500 κυβικά μέτρα λευκό και άρτια σμιλεμένο μάρμαρο Θάσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα