ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ...

Το άγχος είναι μετρήσιμο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου -μελέτη από το Γέιλ αναφέρει ότι το χρόνιο στρες μπορεί να συρρικνώσει το μυαλό- ενώ όπως υποστήριζε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε...
νωρίτερα φέτος, το στρες μπορεί να είναι ακόμη και… μεταδοτικό.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στρες στην υγεία του ανθρώπου.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πια, ότι το στρες μπορεί να επιβαρρύνει ή ακόμη και να προκαλέσει την εμφάνιση
διαφόρων προβλημάτων υγείας. Ακόμη, ότι η σοκολάτα έχει ιδιότητες που καταπολεμούν το στρες –σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον- και πως η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μπορεί να συμβάλλει στην άμβλυνση ορισμένων από τις αρνητικές, σωματικές επιπτώσεις του.

Αυτό που δεν ακούμε πολύ συχνά να λέγεται, είναι ότι το στρες μπορεί να είναι και ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στο χρόνιο στρες –που μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ανθρώπινο οργανισμό- αλλά στην αυξημένη συναισθηματική κατάσταση που βιώνει κανείς, για παράδειγμα πριν από μια σημαντική ομιλία ή κάποια εξέταση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Mother Nature Network, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι ικανότητες του ατόμου σημειώνουν κάθετη άνοδο, όταν βρίσκεται υπό μέτρια επίπεδα στρες.

Μια έρευνα του 2013, από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι «το στρες μέτριου επιπέδου μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε βέλτιστη εγρήγορση και να βελτιώσει τις συμπεριφορικές και γνωστικές επιδόσεις αυτού». Αυτό ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η επίκουρος καθηγήτρια ολιστικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο, Daniela Kaufer.

Οι ορμόνες του στρες μπορούν να βοηθήσουν τα ζώα (και τους ανθρώπους) να προσαρμοστούν καλύτερα στα εναλλασσόμενα περιβάλλοντα.

Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να θυμόμαστε κάτι, αν συνοδεύεται από κάποιο επίπεδο στρες.

«Νομίζω ότι τα διακοπτόμενα, στρεσογόνα γεγονότα είναι ίσως αυτά που κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και μας κάνουν να αποδίδουμε καλύτερα» εξήγησε η Elizabeth Kirby, μιλώντας στο περιοδικό Forbes.

Όταν όμως τα στρεσογόνα γεγονότα είναι συνεχή, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: η μνήμη μειώνεται.

Στρες λοιπόν… με μέτρο!
Keywords
Τυχαία Θέματα