Το υπουργείο διέγραψε τη διάταξη για το 8ωρο από το πολυνομοσχέδιο - Διαψεύδει όμως πως καταργείται το πενθήμερο και οκτάωρο!

Τεράστια αναστάτωση προκλήθηκε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το περιβόητο πολυνομοσχέδιο και το ήδη τεταμένο κλίμα έχει ξεφύγει τελείως μετά την κίνηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση να απαλείψει συγκεκριμένη διάταξη από το πολυνομοσχέδιο. ...

Η συγκεκριμένη διάταξη που απάλειψε ο υπουργός Εργασίας ήταν αυτή που ορίζει ως πλήρη απασχόληση τις 8 ώρες ημερησίως επί 25 ημέρες το μήνα, ουσιαστικά δηλαδή το γνωστό σε όλους και ακόμα "απείραχτο" 8ωρο.

Αυτό προκάλεσε τεράστια
αναστάτωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και σε βουλευτές της κυβέρνησης που ζητούν εξηγήσεις και επίσημες διευκρινίσεις από τα αρμόδια χείλη. Μάλιστα, θεωρούν πολλοί πως με αυτό τον τρόπο, πλαγίως είναι μία προσπάθεια να "μπει χέρι" και στο εργασιακό 8ωρο.

Ο κ. Βρούτσης προς το παρόν δεν έχει δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις για αυτή την κίνησή του, αλλά μιλώντας με δημοσιογράφους τόνισε πως πρόκειται για νομοθετικό πλεονασμό.

Πρόκειται για το άρθρο 103 στο οποίο αναφέρει πως οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα αφορούν σε εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για 8ωρη εργασία. Αυτό απαλήφθηκε από το συγκεκριμένο άρθρο και έτσι με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε ο οποιοσδήποτε εργοδότης να μπορεί να δίνει στον εργαζόμενό του 586 ευρώ αλλά να δουλεύει περισσότερες από πέντε ημέρες εβδομαδιαίως και περισσότερες από 8 ώρες ημερησίως.

Aμέσως μετά το θόρυβο που προκλήθηκε βγήκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τις διαρροές, όπως τις χαρακτηρίζει περί κατάργησης του 8ωρου.,

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως με "τη συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου ( άρθρο 103) θεσπίζεται μηχανισμός για τον καθορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για τους υπάλληλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Η έννοια της πλήρους απασχόλησης καθορίζεται από άλλες διατάξεις του εργατικού δικαίου, οι οποίες ουδόλως εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 103 του νομοσχεδίου".

Και στην ανακοίνωση ο κ. Βρούτσης επισημαίνει πως "η νομοτεχνική βελτίωση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη ώστε να μην υπάρξει σύγχυση ή αμφισβήτηση ή ακόμα και νομοθετικός πλεονασμός ως προς την έννοια και το περιεχόμενο της πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς, η νομοτεχνική βελτίωση στο νομοσχέδιο που αφορά στον κατώτατο μισθό σε καμία περίπτωση δεν θίγει το 8ωρο και το 40ωρο και γενικότερα τα νόμιμα χρονικά όρια εργασίας όπως ισχύουν σήμερα".

Ακόμα και οι "γαλάζιοι" βουλευτές πάντως είναι στα κάγκελα και μετά το ξέσπασμα του Νικήτα Κακλαμάνη που έκανε λόγο για απαράδεκτη εικόνα της κυβέρνησης, ήρθε και η σειρά του βουλευτή Α Αθήνας, Ανδρέα Ψυχάρη, ο οποίος ουσιαστικά κατακεραύνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο κ. Ψυχάρης μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο και το ευτράπελο με τις αποδείξεις, δήλωσε πως δεν γίνεται να δίνει ραντεβού η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο για το συγκεκριμένο θέμα σαν να είναι σινεμά, ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδιο γραμμένο στη λογική της κουρελούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα