Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τα δάνεια...

Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από χρέη ύψους 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις από οφειλές 30 δισ. έως 36 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα διαγραφούν οφειλές από 50 δισ. έως 70 δισ. ευρώ Λύση για τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αναζητεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες. Μάλιστα μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι
είναι το «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό από 20% έως 30%.... Μέσα στον Μάρτιο θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, καθώς όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους. Αν υιοθετηθεί η λύση του «κουρέματος», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν από χρέη ύψους από 22,5 δισ. ευρώ έως 34 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις από οφειλές 30 δισ.-36 δισ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, θα διαγραφούν οφειλές από 50 δισ. έως 70 δισ. ευρώ.
Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», σχέδιο για το «κούρεμα» των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσιάστηκε πρόσφατα από την αμερικανική εταιρεία Bain στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εξέτασης τρόπων και σχεδίων για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα την ανακεφαλαιοποίησή τους και τις επισφάλειες που θα προκύψουν, λόγω ύφεσης. Η πρώτη «κρούση» από το υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει ήδη στις τράπεζες για το ενδεχόμενο «κούρεμα» στα δάνεια. Οι τράπεζες από την πλευρά τους ζητούν πριν από την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (όπως είχε γίνει και στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Και σημειώνουν ότι δικαίωμα στο «κούρεμα» θα πρέπει να έχουν οι δανειολήπτες που φροντίζουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και όχι οι «μπαταχτζήδες».
Στο τέλος του 2011 οι συνολικές οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ήταν ύψους 248,5 δισ. ευρώ. Και τα «κόκκινα» δάνεια είχαν υπερβεί τα 36,5 δισ. ευρώ. Και ενώ οι τραπεζίτες περίμεναν κορύφωση των επισφαλειών το πρώτο εξάμηνο του 2012, τώρα αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, καθώς οι περικοπές στα εισοδήματα και η αυξανόμενη ανεργία «χτυπούν» κατευθείαν τα δάνεια, αυξάνοντας καθημερινά σχεδόν τα ποσοστά των καθυστερήσεων.
«Μέτρα - ανάσα»
«Χρειάζεται μία γενναία ρύθμιση των δανείων με μέτρα όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, ακόμα και η απομείωση του συνολικού ποσού οφειλής», δήλωσε στο «Εθνος» η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας: «Είναι μέτρα που θα δώσουν μία ανάσα στην κάθε οικογένεια και επιχείρηση και παράλληλα θα στηρίξουν την αγορά». Θα πρέπει να σημειωθεί -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία- ότι ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 εκατ. Από αυτά το 1 με 1,2 εκατ. είναι στεγαστικά, 7 με 8 εκατ. είναι καταναλωτικά δάνεια (ανοιχτά, αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και άλλα 2 εκατ. τα επιχειρηματικά
Keywords
Τυχαία Θέματα