«Βγαίνουμε και δεν πληρώνουμε χωρίς απόδειξη» από Δευτέρα

«Δύναμη» στα χέρια των καταναλωτών επιχειρεί να κάνει τη μη έκδοση απόδειξης από τους καταστηματάρχες το υπουργείο Ανάπτυξης, με διάταξη που θέτει σε εφαρμογή από αύριο Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή θα δίνει το δικαίωμα στους καταναλωτές-πελάτες να μην πληρώνουν προϊόντα ή υπηρεσίες για τα οποία δεν τους έχουν εκδώσει απόδειξη λιανικής, στη λογική «μην πληρώσεις χωρίς απόδειξη».....
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Κανόνες Διακίνησης-Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.

Η διάταξη προβλέπει και την υποχρέωση
των επιχειρηματιών να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τους, αλλά και σε εμφανή σημεία, όταν πρόκειται για κατάστημα, ότι σε περίπτωση μη έκδοσης απόδειξης οι πελάτες δεν υποχρεούνται να πληρώσουν για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράζουν, έτσι ώστε να δρα αποτρεπτικά σε όσους επιχειρηματίες «ξεχνούν» να δίνουν απόδειξη.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει στην Κροατία, όπου μάλιστα εκεί οι επιχειρηματίες πρέπει να την αναγράφουν και στους τιμοκαταλόγους. Η πρακτική «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» μπορεί να εφαρμοστεί από τους καταναλωτές όχι μόνο για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, αλλά και για εκείνους που πωλούν προϊόντα. Δηλαδή, για δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, ταξί, υδραυλικούς, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ κ.λπ., όπως και για σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών.

Την ίδια ώρα την έντονη είναι η αντίδραση από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στο ενδεχόμενο να ισχύσει και για την αγορά εμπορευμάτων η προωθούμενη ρύθμιση.
«Eάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει», παρατηρεί η Συνομοσπονδία και συνεχίζει: «Η κίνηση αυτή είναι παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί».

Η θεσμοθέτηση πάντως της πρακτικής «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» περιλαμβάνεται σε σειρά παρεμβάσεων του υπουργείου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη συγκράτηση των τιμών, την προστασία του καταναλωτή και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα