ΒΙΝΤΕΟ - ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΕ ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ...

Η πτώση ενός αντικειμένου οφείλεται στη βαρύτητα, την ελκτική δύναμη που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο αντικείμενα που έχουν μάζα.Εδώ στη Γη, είναι ουσιαστικά η ίδια η υδρόγειος που, με την τεράστια μάζα της...

έλκει όλα τα άλλα αντικείμενα.Οσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα αντικείμενο, όσο δηλαδή περισσότερο ζυγίζει, τόσο μεγαλύτερη είναι η βαρυτική δύναμη με την οποία έλκεται από τη Γη. Παράλληλα, όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα σώμα τόσο πιο δύσκολα επιταχύνει.

Ας υποθέσουμε ότι μία μπάλα του μπόουλινγκ
έχει χιλιαπλάσια μάζα από ένα φτερό. Αυτό σημαίνει ότι η Γη έλκει την μπάλα του μπόουλινγκ με χίλιες φορές μεγαλύτερη δύναμη απ’ ό,τι το φτερό. Επειδή όμως το μήλο έχει μεγαλύτερη μάζα, επιταχύνει πολύ πιο δύσκολα από το φτερό: Ακριβώς χίλιες φορές πιο δύσκολα –όπως αποδεικνύεται– απ’ ό,τι το φτερό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μπάλα του μπόουλινγκ και το φτερό να πέφτουν με την ίδια επιτάχυνση.

Με άλλα λόγια, η βαρύτητα επιδρά πάνω σε όλα τα αντικείμενα με την ίδια ακριβώς επιτάχυνση, γι’ αυτό και όλα θα πέσουν στο έδαφος με την ίδια ταχύτητα, ανεξάρτητα από τη μάζα τους.

Αυτό το φαινόμενο ήταν που, σύμφωνα με μαρτυρίες, απέδειξε πειραματικά ο Γαλιλαίος, όταν άφησε δύο παρόμοια, αλλά διαφορετικού βάρους, αντικείμενα να πέσουν από τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας.

Η διαφορά όμως στην ταχύτητα πτώσης στη Γη οφείλεται στο σημαντικό ρόλο που παίζει η αντίσταση του αέρα. Ένα φτερό δεν έχει τόσο αεροδυναμικό σχήμα όσο μία μπάλα του μπόυλινγκ, και όταν περνάει μέσα από τα μόρια του αέρα η ταχύτητά του ελαττώνεται κατά πολύ.

Ο Μπράιαν Κοξ επισκέφτηκε το Space Power Facility της NASA στο Οχάιο για να δει ο ίδιος το πείραμα που αποδεικνύει αυτό ακριβώς σε συνθήκες κενού αέρος, ή σε συνθήκες που επικρατούν στο διάστημα, αν προτιμάτε καλύτερα.

Όπως βλέπουμε και στο βίντεο, h NASA δοκίμασε τη θεωρία σε ένα θάλαμο κενού αέρος, και αποδείχτηκε ότι, όντως, μία μπάλα μπόουλινγκ και ένα φτερό πέφτουν στο έδαφος με την ίδια ακριβώς ταχύτητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα