Βρετανία: Αποζημίωση μαμούθ για λάθη σε τοκετό…



Το ποσόν των 3,8 εκατ. λιρών (4,5 εκατ. ευρώ) επιδίκασε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας υπέρ του 6χρονου Jake Bowley, ο οποίος γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, σοβαρές νοητικές και κινητικές δυσκολίες αλλά και βαρύτατες βλάβες στην όραση, μετά από λάθη που έγιναν κατά τον τοκετό από τους ιατρούς και... το νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Coventry. Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι της οικογένειας, κατάφεραν να αποδείξουν πως όλες οι βλάβες που εμφάνισε ο Jake οφείλονταν στην έλλειψη οξυγόνωσης του εγκεφάλου του, εξ αιτίας μιας εξαιρετικά βαριάς ιατρικής αμέλειας αλλά και γενικά κακής φροντίδας που οδήγησε σε καθυστερημένη λήψης απόφασης για καισαρική τομή.

Το νοσοκομείο παραδέχθηκε την ευθύνη και η διαταγή αποζημίωσης εκδόθηκε από την δικαστή Justice Davis που, κυριολεκτικά εξοργισμένη από όσα περιέγραψαν την εγκληματική αμέλεια του νοσοκομείου, δήλωσε πως, «όλα αυτά που άκουσε ήταν τόσο εξωφρενικά ώστε αισθάνεται πως προσβάλλουν ως πολίτη και την ίδια» !
Χαρακτηριστική όμως ήταν και η φράση που απηύθηνε στους γονείς του Jake:
Γνωρίζω πως δυο γονείς που έχουν ένα παιδί με τόσα πολλά προβλήματα υγείας, πρέπει να διαθέτουν πολύ μεγάλα σωματικά αλλά και συναισθηματικά αποθέματα. Ελπίζω τουλάχιστον αυτή η διευθέτηση, να σας δώσει έστω κάποια ψυχική ηρεμία ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε...
Εκπρόσωποι του εν λόγω μαιευτηρίου ομολόγησαν πως η τραγική περίπτωση του Jake τους έδωσε ένα καλό μάθημα: «Διδαχτήκαμε από ό,τι συνέβη στον Jake. Από τον Απρίλιο του 2007 που έγινε το περιστατικό, όχι μόνο αυξήσαμε το προσωπικό επιτυγχάνοντας μια πολύ καλύτερη φροντίδα, αλλά και το εκπαιδεύουμε διαρκώς και με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση τοκετού υψηλού κινδύνου. Γνωρίζουμε ότι κανένα χρηματικό ποσό δεν θα μπορούσε ποτέ να αντισταθμίσει την αγωνία και την ταλαιπωρία της οικογένειας Βowley, ωστόσο ελπίζουμε να βοηθήσει όσο γίνεται τον μικρό Jake».
Αξίζει να σημειωθεί πως το National Health Service, (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας), μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους υποχρεώθηκε να καταβάλει σε διάφορες ανάλογες περιπτώσεις αποζημιώσεων το ποσόν των 18 δις λιρών, (21 δις ευρώ), ένα νούμερο ούτως ή άλλως τεράστιο, το οποίο όμως και αυξάνει με ετήσιο ρυθμό 10%, κάτι που δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, τόσο από οικονομικής απόψεως όσο και από πλευράς ποιότητος των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα