Βρετανία: Το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της επέμβασης στη Συρία

Η Βρετανία είπε «όχι» στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση....

Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση
που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δε μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαό δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Το ηχηρό «όχι» της Βρετανίας προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση. Έτσι, η «περιορισμένης κλίμακας απάντηση στη Συρία», όπως τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, φαίνεται προς το παρόν να απομακρύνεται.
Την ίδια στιγμή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη δεύτερή τους συνεδρίαση, η οποία διήρκησε μόλις 45 λεπτά, για το πώς και πότε η Δύση θα εξαπολύσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο, δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Μάλιστα κανένας από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Επιπρόσθετα η Ρωσία φαίνεται πως ενισχύει την παρουσία της, ενόψει της «προαναγγελθείσας» στρατιωτικής επέμβασης.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο προσκήνιο εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δύο τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα για το θέμα, την πρώτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη δεύτερη με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στην αντίπερα όχθη, το καθεστώς Ασαντ προειδοποιεί πώς δεν θα πέσει «αμαχητί» και οι ακούσιοι «πρωταγωνιστές», οι Σύροι πολίτες, προετοιμάζονται για το χτύπημα, ψάχνοντας καταφύγια και αγοράζοντας προμήθειες.
Αν και το σενάριο της επέμβασης στη Συρία θεωρείται δεδομένο, μετά και το «όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις Κάμερον, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα στρατιωτικά σχέδια αναβάλλονται για λίγα 24ωρα, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, έξω από τη Δαμασκό.
Αναλυτές, δηλαδή, θεωρούν πως ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μπροστά στις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, και κυρίως της Ρωσίας που υψώνει το «ανάστημά» της, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των κρατών τους, καθυστερούν για λίγες ώρες την επίθεση, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα των επιθεωρητών, άρα και το «άλλοθι» που θα τους επιτρέψει να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος «έκκληση» να δοθεί στους αξιωματούχους ο απαραίτητος χρόνος να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία.

Ρίχνει τους «τόνους» η Ουάσινγκτον Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να δώσουν μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, και όχι να κάνουν μία επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε στο Ιράκ.

Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές που συγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με εκείνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», πρόσθεσε και επανέλαβε πως όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα