Βρέθηκε κράνος πεσόντα αεροπόρου 44 χρόνια μετά

30 Ιανουαρίου 1969. Δυο Βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-84F Thundestreak της 340 Μοίρας Διώξεως / Βομβαρδισμού απογειώνονται από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, για την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής....

Πετούν πάνω από το οροπέδιο Λασιθίου, μέσα σε έντονες καιρικές συνθήκες και ομίχλη... Η ρεαλιστική εκπαίδευση των Ελλήνων ιπταμένων και η άσκηση προσβολής στόχων εδάφους καταλήγει σε τραγωδία καθώς τα δύο αεροπλάνα συντρίβονται στο όρος Δίκτη, μέσα σε μια απόκρημνη χαράδρα.

Οι δύο χειριστές, ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος και ο ανθυποσμηναγός Αντώνιος Πιπεράκης βρίσκουν
ακαριαίο θάνατο...

Τα αεροσκάφη διαλύονται, ενώ κλιμάκιο της αεροπορίας που έφτασε στο σημείο αργότερα, περισυλλέγει τους σωρούς των δύο ιπταμένων. Ο Νικολακόπουλος, με καταγωγή από την Πάτρα, και ο Πιπεράκης, με καταγωγή τα Ακούμια Ρεθύμνου, πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Χρειάστηκε να περάσουν 44 χρόνια, για να έρθει ξανά στο φως αυτή η υπόθεση, τυχαία, χάρη σε έναν κάτοικο της περιοχής και του παραρτήματος Ηρακλείου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, που ευαισθητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή.

Το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, στα γραφεία της Ένωσης στο Ηράκλειο ένας κάτοικος του Οροπεδίου πέρασε το κατώφλι έχοντας μαζί του ένα μοναδικό όσο και ανεκτίμητο κειμήλιο. Την κάσκα ενός εκ των δύο χειριστών, την οποία βρήκε τυχαία στην χαράδρα! 44 χρόνια μετά το δυστύχημα, το εύρημα αυτό στάθηκε ικανό να κινητοποιήσει τους απόστρατους αλλά και την δημοτική αρχή της περιοχής.

Με απόφασή του, το ΔΣ της ΕΑΑΑ Ηρακλείου, αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη των δύο αεροπόρων, ενώ σε συνεργασία με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, αποφασίστηκε η τοποθέτηση επιτύμβιας πλάκας στο Ηρώο του χωριού Καμινάκι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο πτώσης των αεροσκαφών.

Η εκδήλωση, όπως αναφέρει στο prismanews.gr o πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας κ. Μανόλης Φρουδάκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013, στον συγκεκριμένο χώρο.

«Μόλις μας έφερε ο άνθρωπος αυτός την κάσκα του ενός χειριστή, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου θα τιμήσουμε τη μνήμη των δύο αεροπόρων, 44 χρόνια μετά την θυσία τους. Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η συγκίνησή μας που μετά από τόσα χρόνια βρέθηκαν και τα συντρίμμια των αεροσκαφών, καθώς το σημείο είναι ιδιαίτερα δύσβατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φρουδάκης.

Στην εκδήλωση, η Ένωση Αποστράτων έχει προσκαλέσει και τους συγγενείς των δύο αεροπόρων, σχεδόν μισό αιώνα μετά την θυσία των δύο αξιωματικών της πολεμικής μας αεροπορίας.

Τα συντρίμμια κατέληξαν περίφραξη και στέγες στα μιτάτα!
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ηρακλείου για τις συνθήκες του δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε δύο αεροπόρους τον Γενάρη του 1969, προέκυψε ακόμα ένα θλιβερό στοιχείο. Τα συντρίμμια των αεροσκαφών, οι πτέρυγες και άλλα τμήματα από τις ατράκτους των F-84F χρησιμοποιούνται από βοσκούς της περιοχής ως στέγες και φράκτες στα κοτέτσια και στα μιτάτα τους! Προφανώς και οι ίδιοι αν γνώριζαν ότι αποτελούν μέρος της θυσίας δύο νέων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προστατεύοντας την πατρίδα μας, να τους επιφύλασσαν καλύτερη τύχη.
Είναι θλιβερό πραγματικά το θέαμα των τμημάτων των αεροσκαφών αυτών ανάμεσα σε πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα, ενώ διακρίνονται χαρακτηριστικά τα ελληνικά εθνόσημα αλλά και οι αριθμοί τους. Παράλληλα, σε ολόκληρη την περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα τα κομμάτια των δύο αεροσκαφών μέσα στα οποία έχασαν τη ζωή τους οι δύο αξιωματικοί της ΠΑ.
Keywords
Αναζητήσεις
πεσοντεσ αεροποροι
Τυχαία Θέματα