Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ και τη διεύρυνση της αγοράς των ταξί....

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ
και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που και σήμερα απείχε των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Βασικά σημεία της αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, υπήρξαν η σκοπιμότητα της απελευθέρωσης της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών σήμερα, τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι και το 2019 - αλλά και οι υπερεξουσίες με τις οποίες επιφορτίζεται η υπό ίδρυση Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), για τις οποίες εξέφρασε την αντίθεσή της και η ΔΗΜΑΡ.
Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας στις βολές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βιάστηκε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών, υπενθύμισε πως «με το νομοσχέδιο, η Ελλάδα εφαρμόζει τον Κανονισμό 1370 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με καθυστέρηση έξι ετών».
«Υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά περίπτωση;» αναρωτήθηκε.
«Σε άλλα θέματα έχετε ταχύτητα λαγού και σε άλλα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, έχετε ταχύτητα χελώνας και πληρώνουμε και πρόστιμα», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.
Απέναντι στο επιχείρημα πως με το νομοσχέδιο, το κράτος θα κληθεί να επιδοτήσει τις «άγονες» επιβατικά, υπεραστικές γραμμές, τη στιγμή που σήμερα τα ΚΤΕΛ δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό (αποσβαίνοντας τις όποιες απώλειες με τις εισπράξεις από κερδοφόρα δρομολόγια) ο υπουργός Μεταφορών αντέτεινε πως αυτό συμβαίνει σε βάρος του καταναλωτή, ο οποίος επιδοτεί τη ζημιογόνα γραμμή από την τσέπη του. «Είναι σωστό και δίκαιο; Αφού πληρώνουμε για τις συγκοινωνίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα ακριτικά νησιά, όλοι μαζί. Ποιοι είναι εκείνοι που ταξιδεύουν καθημερινά με τα λεωφορεία; Οι έχοντες; Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές ταξιδεύουν», παρατήρησε.
«Πώς εγγυόμαστε πως τα λεφτά της επιδότησης θα πιάσουν τόπο;», ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης. «Είστε ικανοποιημένοι απ' τα λεφτά που παίρνουν οι Αγούδημοι και οι επίγονοί τους, πολλές φορές με εκβιασμούς, με μαϊμού διαγωνισμούς, ή με ελλιπή εξυπηρέτηση; Δεν διδάσκει αυτό ότι εδώ πρέπει να μπούνε ρήτρες και φρένα;», συμπλήρωσε.
«Μην έχετε αμφιβολία πως οι σχέσεις Πολιτείας και ΚΤΕΛ ήσαν καθαρά πελατειακές», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Ντόλιος.
Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Ντόλιος εξέφρασε τον προβληματισμό του εάν το Δημόσιο θα είναι σε θέση να επιδοτήσει τις άγονες γραμμές, μέσω του σημερινού προϋπολογισμού του. Άλλο τόσο, «στις άγονες γραμμές, υπήρχε μια έμμεση επιδότηση των ΚΤΕΛ μέσω των μαθητικών λεωφορείων, όπου οι συνταξιούχοι εξυπηρετούνταν πληρώνοντας παρατύπως κόμιστρο. Η στέρηση των πιστώσεων για μεταφορά των μαθητών, θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή των δρομολογίων αυτών στα χωριά μας», παρατήρησε.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, ο υπουργός Μεταφορών παρατήρησε πως «το έργο της σήμερα είναι υποτυπώδες και γι' αυτό χρειάζονται επενδύσεις. Το θέμα δεν είναι εάν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΕΝΟΣΕ, αλλά εάν θα υπάρχουν εμπορεύματα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, που θα διακινούνται στην Ευρώπη, αποφέροντας κέρδη, θέσεις εργασίας, απασχόληση και τελικά φόρους στη χώρα», υποστήριξε.
«Έτσι, πάμε να αναβιώσουμε το πλέον αποτυχημένο μοντέλο της Θάτσερ, που οδήγησε με την ιδιωτικοποίηση των τρένων στην Αγγλία, σε δυστυχήματα από την έλλειψη προσωπικού και ανύπαρκτους ελέγχους ασφαλείας», παρατήρησε ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Β. Καπερνάρος. «Άρον-άρον η Θάτσερ τα πήρε πίσω κι εμείς πάμε να τα δημιουργήσουμε», συμπλήρωσε.
Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, η Ασημίνα Ξηροτήρη, όπως και η Μαρία Γιαννακάκη, συμφώνησαν με την ίδρυση της ΡΑΕΜ ως οργάνου με σχεδιαστικό και κανονιστικό χαρακτήρα, αλλά όχι και με την ανάδειξή της σε Αρχή που διενεργεί διαγωνισμούς και αναθέτει συμβάσεις. «Ο ρόλος των Περιφερειών περιορίζεται κατά πολύ, γίνεται συμβουλευτικός και εποπτικός χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες», παρατήρησε σχετικά η κ. Ξηροτύρη.
«Θα πρότεινα να υπάρξει η προσθήκη μιας δικλείδας ασφαλείας», απάντησε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης: «Εκεί που θα παίρνει τις αποφάσεις της η ΡΑΕΜ, να δοθεί η δυνατότητα προσφυγής ενώπιον του υπουργού κατά των αποφάσεών της, προκειμένου να υπάρξει ένα δεύτερο μάτι κεντρικά που να εξετάσει τα στοιχεία που θα ανακύψουν, όπως η σχέση του κόστους των άγονων γραμμών, με το κόμιστρο», πρότεινε ο βουλευτής.
«Η απελευθέρωση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και σ' αυτό θυσιάζονται τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και καπιταλισμός, δεν πάνε μαζί. Σ' αυτό η υπεροχή του σοσιαλιστικού συστήματος απέναντι στον καπιταλισμό, είναι εμφανής» συμπλήρωσε.
*** Σημειώνεται πως με τροποποίηση του άρθρου 106 του νομοσχεδίου, καθιερώνεται προαιρετικό επικόμιστρο στα ραδιοταξί, με τη δυνατότητα καθιέρωσης πλαφόν από τον υπουργό Μεταφορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα