ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ...

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν τα μέλη του προεδρείου του συλλόγου εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής τη λειτουργία του ιδρύματος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσής του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με μαθηματική...

ακρίβεια οδηγούνται σε κατάρρευση οι 130 κοινοτικές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης», ενώ υπάρχει «άμεσος κίνδυνος για τις ζωές ασθενών και εργαζομένων».

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων, Νικόλαος Παναγούλης, παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία από το 2012, που δείχνουν τη συνεχή μείωση των πιστώσεων, που αγγίζει πλέον
το 50% και, ενώ φέτος προβλεπόταν χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ, έως σήμερα έχουν δοθεί μόνο 1.628.000 ευρώ. Το νοσοκομείο οφείλει ενοίκια σε κοινοτικές δομές (πρόγραμμα αποασυλοποίησης), σε προμηθευτές σίτισης και συνεργεία καθαριότητας, λογαριασμοί ΔΕΚΟ παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, όπως, επίσης και οι εφημερίες του προσωπικού.

Το μέσο μηνιαίο κόστος του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σε υλικά και υπηρεσίες κυμαίνεται από 1.200.000 ευρώ έως 1.300.000 ευρώ και οι οφειλές έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους είχαν αγγίξει τα 7,8 εκατ. ευρώ. «Τα χρήματα δίνονται με το σταγονόμετρο», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου, σημειώνοντας ότι, εάν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από τον επόμενο μήνα, το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών.

Στην τραγική έλλειψη προσωπικού και, ταυτόχρονα, στην αύξηση των αναγκών, καθώς τα περιστατικά που χρειάζονται βοήθεια και απευθύνονται στις δημόσιες δομές αυξάνονται, αναφέρθηκε ο Βλάσης Παύλου, μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο ΨΝΑ.

Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, επισήμανε, το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κάλυψη των εφημεριών, ανακοίνωσε ότι η παθολογική κλινική αναγκάζεται να κλείσει δύο δωμάτια, ενώ η απογευματινή βάρδια βρίσκεται μόνιμα στο «κόκκινο, σε προσωπικό ασφαλείας». Υπηρετούν 550 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ενώ είναι κενές 650 οργανικές θέσεις και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, μία νοσηλεύτρια έχει να αντιμετωπίσει 20 ή 30 ασθενείς. «Το τραγικό περιστατικό της δολοφονίας ασθενούς από ασθενή είναι σύμπτωμα του "άρρωστου συστήματος", αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, με τους εργαζόμενους να εκφράζουν την ανησυχία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι, αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΨΝΑ, νοσηλεύονται 1.100 άτομα (700 σε κοινοτικές δομές και 400 μέσα στο νοσοκομείο), με το 45% να είναι ανασφάλιστοι και άποροι, από τους οποίους οι μισοί, σχεδόν έχουν εγκαταλειφθεί από τους δικούς τους.

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επισκέπτονται 5.000 άτομα και από αυτούς εισάγονται οι 2500, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα -μέχρι και 150%- οι άστεγοι που αναζητούν «καταφύγιο» με κάθε τρόπο στο ΨΝΑ. «Έχουμε παλινδρομήσει και οπισθοχωρήσει σε προηγούμενες εποχές», τόνισαν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση κληρονόμησε τα εγκληματικά λάθη της Υγείας, όμως, πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε δράσεις».

Ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε ριζική αναθεώρηση του συμφώνου Άντορ-Λυκουρέντζου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα και να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο κ. Παύλου επισήμανε την ανάγκη επανεξέτασης του πλαισίου της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μην «βγουν στις πλατείες και τα πάρκα» οι ασθενείς, ζήτησε την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που εντείνεται με τις καλοκαιρινές άδειες, καθώς και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και πλήρη χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα