ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ...

Με τη ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πλέον να φαίνεται πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία κλιμακώνει συνεχώς την σκληρή αντιπολιτευτική της ρητορική ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές, η Κουμουνδούρου...

βρίσκεται χωρισμένη σε τρία στρατόπεδα.

Το διακύβευμα για την πλευρά των «προεδρικών» και του Παναγιώτη Λαφαζάνη μοιάζει να είναι πλέον ποιος θα είναι αυτός που
θα επωμιστεί το βάρος της ευθύνης για τη διαφαινόμενη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος.

Εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου και την εκταμίευση της δόσης, ουσιαστικά ζητά από τους διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και ή να προβούν σε κυβίστηση ολκής, στηρίζοντας εν τέλει την κυβέρνηση, πράγμα που μοιάζει απίθανο ή να αναλάβουν την ευθύνη για την πτώση της μέσα από την επιβεβαίωση της δυσπιστίας προς το κυβερνητικό σχήμα.

Η πρώτη αντίδραση από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας ήρθε μέσα από την iskra που εκφράζει τις θέσεις της Πλατφόρμας και χαρακτήρισε την πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα «εκβιαστική». Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από το μέτωπο της Πλατφόρμας αναφέρουν ότι πρόθεσή τους δεν είναι αποκλειστικά η καταψήφιση της κυβέρνησης, με τα περισσότερα στελέχη να αμφιταλαντεύονται μεταξύ, του “παρόν” και της αποχής. Καμία από αυτές τις επιλογές ωστόσο δεν διασφαλίζει την επόμενη μέρα της παρούσας κυβέρνησης και από το Μαξίμου εκλαμβάνεται όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ως καταψήφιση.

Την ίδια ώρα με κείμενό τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενοι κυρίως από την κίνηση των 53 που είχε ταχθεί στην Κεντρική Επιτροπή κριτικά μεν, στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα δε. επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την πολεμική ρητορική και τονίζουν ότι «η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πληγεί, όμως τη μελλοντική πορεία πρέπει να την καθορίσουμε από κοινού».

Όπως τονίζουν οι βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, και οι οποίοι ψήφισαν με διαφορετικό τρόπο για το νέο μνημόνιο («Ναι», «Όχι», «Παρών»), το κείμενο που συνέταξαν δεν αποτελεί αιτιολόγηση της ψήφου τους, αλλά μια απόπειρα να καταγράψουν την κοινή τους αγωνία για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 17 βουλευτές επισημαίνουν ότι, ασφαλώς η ψήφος έναντι του μνημονίου έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία, ωστόσο, και ενώ η καθεμία και ο καθένας αναλαμβάνει το βάρος της επιλογής του, ενώ οι διαφορετικές στάσεις στην ψηφοφορία δημιουργούν πολιτικές αποστάσεις και εμπόδια, ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρά κοινά σημεία και ισχυροί δεσμοί, σε προσωπικό, πολιτικό και αξιακό επίπεδο.

«Πίσω από το “Ναι”, το “Όχι” και το “Παρών”, πέρα από τις προφανείς διαφορές, υπάρχουν παρόμοιες, ακόμα και κοινές αντιλήψεις.

Αυτά τα κοινά προσπαθεί να εκφράσει, σε μια πρώτη μορφή, το κείμενο. Και είμαστε ανοιχτοί στην κριτική για όσα λέμε, για τις αντιφάσεις και τις ελλείψεις μας· τις γνωρίζουμε, αλλά τις θεωρούμε αναπόφευκτες, ακόμα και προωθητικές, σε σχέση με τις ακλόνητες βεβαιότητες που δεν οδηγούν, κατά τη γνώμη μας, πουθενά», τονίζουν οι 17.

Συνεχίζοντας, σημειώνουν ότι η αποδοχή της μνημονιακής συμφωνίας έρχεται ως αποτέλεσμα ενός σκληρού εκβιασμού προς την ελληνική κυβέρνηση υπό την απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας, η οποία, δεδομένων των συνθηκών, θα έπληττε πρωτίστως τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Όπως εκτιμούν, η μνημονιακή αυτή συμφωνία επιτείνει την ύφεση και ενισχύει την κοινωνική αδικία, ενώ τονίζουν ότι η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, καθώς έρχεται να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία η οποία έχει ήδη πολλά υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν λάθη που έγιναν στη διαπραγμάτευση και κάνουν λόγο για απουσία σοβαρού κυβερνητικού σχεδιασμού εναλλακτικών δρόμων και διεξόδων.

Παράλληλα, στέκονται στον «εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό διεθνώς, με τους εκβιασμούς των δανειστών να δίνουν τον τόνο» και υπογραμμίζουν ότι είναι σαφές πως σε καμία περίπτωση οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης δεν θα ευνοούσαν μια αριστερή κυβέρνηση, προκειμένου να καταργήσει τις πολιτικές λιτότητας και να αποδώσει κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το κείμενο των 17 βουλευτών, σήμερα απαιτείται η κυβέρνηση να επανακαθορίσει τη στάση της στις νέες συνθήκες και δεδομένα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η εφαρμογή του Μνημονίου δεν μπορεί να συγκροτεί σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ούτε όμως ο διαχωρισμός με βάση το νόμισμα και μόνο μπορεί να αποτελέσει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, καθώς το πάση θυσία Grexit δεν συγκροτεί βιώσιμη λύση», προσθέτουν.

Όπως διευκρινίζουν, το «όχι» του δημοψηφίσματος δημιούργησε μια πολύ σημαντική κοινωνική δυναμική, ενώ χαρακτηρίζουν σημαντικό να μην οδηγηθούν στη ματαίωση κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας όπως οι άνεργοι, η νεολαία, οι εργαζόμενοι.

«Πρέπει, επειγόντως, να βρούμε τρόπους να μην επικρατήσει η λογική του μνημονιακού μονόδρομου. Οφείλουμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις, να επεξεργαστούμε συγκροτημένα ένα νέο πολιτικό σχέδιο το οποίο θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία», συμπληρώνουν.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «διαδικασίες ακραίας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συντρόφους, που μας λυπούν και μας κάνουν να ντρεπόμαστε, καθώς διαρρηγνύουν δεσμούς συντροφικότητας, εκτίμησης και αγάπης στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ», με αποκορύφωμα τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή.

«Αναγνωρίζουμε ότι η ενότητα έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός. Και το αρνούμαστε, όχι για να συγκαλύψουμε έντονες πολιτικές διαφορές ούτε λόγω ενός “ένδοξου παρελθόντος”· αλλά γιατί θεωρούμε ότι η όποια πορεία πρέπει να αποφασιστεί με όρους πολιτικής ειλικρίνειας, συντροφικότητας και κομματικών διαδικασιών, που λείπουν», υπογραμμίζουν οι βουλευτές.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να επεξεργαστούν όλοι και όλες μαζί, να προτείνουν και να εφαρμόσουν ένα σχέδιο απεμπλοκής για το τώρα και για το άμεσο μέλλον, καθώς και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει την ψήφο του λαού με ένα πρόγραμμα που θα προκύψει από το συνέδριο και θα ανταποκρίνεται στη νέα κατάσταση και στους προγραμματικούς και στρατηγικούς του στόχους» υπογραμμίζουν και κρίνουν σημαντικό «να οδηγηθούμε εκεί συντεταγμένα, χωρίς η πόλωση να καθορίζει τα πάντα, μακριά από χαρακτηρισμούς περί “προδοτών”, “ανταρτών” και “αποστατών”, μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις».

Οι βουλευτές που συνυπογράφουν το κείμενο, δηλώνουν ότι αισθάνονται όλες και όλοι το βάρος της αποτυχίας, ενώ εξηγούν πως είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

«Και είναι αυτονόητο, για μας, ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές», καταλήγουν.

Το κείμενο υπογράφουν οι:
Κώστας Δερμιτζάκης
Ηρώ Διώτη
Κώστας Ζαχαριάς
Κατερίνα Ιγγλέζη
Αννέτα Καββαδία
Μαρία Κανελλοπούλου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Βασιλική Κατριβάνου
Φάνης Κουρεμπές
Γιώργος Κυρίτσης
Θωμάς Κώτσιας
Βάσω Λέβα
Νίκος Μιχαλάκης
Ελένη Σταματάκη
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου
Αλεξάνδρα Τσανάκα
Keywords
Τυχαία Θέματα