27 ποιήματα του Καβάφη ''συνομιλούν'' με 67 αρχαία αντικείμενα

11:02 27/11/2013 - Πηγή: TNSite

Αγάλματα και πορτραίτα του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιούλιου Καίσαρα ή του Νέρωνα, παρατάσσονται μαζί με τα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, φέρνοντας πίσω τη λεπτή αίσθηση της ελληνιστικής εποχής με την οποία επιθυμούσε συνήθως να συνδιαλέγεται ο Αλεξανδρινός ποιητής.

Που όμως συμβαίνουν αυτά και γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στο έτος Καβάφη (καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή) και στις δράσεις που διεξάγει το Ίδρυμα Ωνάση

, ως νέος κάτοχος του Αρχείου Καβάφη, προκειμένου να το επικοινωνήσει στο ευρύτερο κοινό.

Στο πλαίσιο λοιπόν των δράσεων του Αρχείου Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από σήμερα έως και τις 30 Μαρτίου 2013, στο Μέγαρο Σταθάτου, την έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Στην έκθεση 67 αρχαία αντικείμενα πλαισιώνονται από 27 επιλεγμένα ποιήματα, μυθολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου. Τα αντικείμενα προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες.

Με αφορμή τον στίχο «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στον οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…», επιχειρείται η εικονογράφηση των ποιημάτων μέσα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα. Παρουσιάζοντας παράλληλα τα καβαφικά κείμενα με τα αρχαία αντικείμενα, γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος των ποιημάτων, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζουν η μουσειογραφική μελέτη και η σκηνογραφική επιμέλεια της έκθεσης.

Την επιμέλεια έχει ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, η Μαρία Δόγκα-Τόλη και η Μιμίκα Γιαννοπούλου.

Την έκθεση θα πλαισιώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και οικογένειες, ξεναγήσεις και διαλέξεις για το ευρύ κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα