9 «γιατί» αισθάνεστε κουρασμένοι και… η λύση

11:12 22/1/2013 - Πηγή: TNSite

Αν αισθάνεστε, ότι η κούραση σας έχει καταβάλει χωρίς προφανή λόγο, δεν είστε μόνος. Το αίσθημα της κόπωσης, τείνει να γίνει η πιο κοινή ασθένεια του σύγχρονου κόσμου. Ποιες είναι οι 9 βασικές αιτίες, που την προκαλούν και ποια η λύση;

Έστω και αν ο τρόπος ζωής σας, δε δικαιολογεί την κούραση που αισθάνεστε, τίποτα δε μοιάζει να σας απαλλάσσει από αυτό το βαρύ αίσθημα της μόνιμης ατονίας, που σας απορροφά όλη την ενέργεια και σας χαλάει τη διάθεση.

1. Δεν ασκείστε

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά η αλήθεια είναι, ότι η άσκηση δίνει έναυσμα στον οργανισμό

να παράγει όλα τα είδη των συστατικών στοιχείων, που σας απαλλάσσουν από την κούραση και ενισχύουν τη διάθεσή σας. Και επειδή «ό,τι δίνεις παίρνεις» σε αυτή τη ζωή, θυμηθείτε, ότι όση περισσότερη ενέργεια βάλετε σε μία δραστηριότητα, τόση περισσότερη θα πάρετε από αυτή.

2. Ακανόνιστος ύπνος

Η υπνηλία, ατυχώς συνδέεται με την κούραση, τη γενικότερη δηλαδή έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, μία βασική αιτία που αισθάνεστε κούραση είναι η έλλειψη ύπνου. Το ακανόνιστο πρόγραμμα στον ύπνο ή ακόμα και οι υπερβολικές ώρες που αφιερώνετε στο κρεβάτι, μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένος. Για να επιστρέψετε στους κανονικούς σας ρυθμούς, προσπαθήστε να αποκτήσετε μία ρουτίνα, η οποία σύντομα θα σας αποζημιώσει με την ενέργεια, που θα αποκτήσετε.

3. Επιπλέον κιλά

Εκτός του ότι νιώθετε μεγαλύτερη πίεση στα οστά και τις κλειδώσεις του σώματός σας, η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια, μία ασθένεια που τον τελευταίο καιρό απασχολεί όλο και περισσότερο την ιατρική κοινότητα. Σύμφωνα μάλιστα με την Καναδική Ένωση των Πνευμόνων, τα άτομα που υποφέρουν από τέτοιου είδους άπνοια, ενδέχεται μέσα σε μία νύχτα να διακοπεί επανειλλημένα η αναπνοή τους. Αν θεωρείτε ότι πάσχετε από άπνοια, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

4. Δεν τρώτε πρωινό

Υπάρχει λόγος που το πρωινό αποκαλείται, το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και αυτό επειδή προσφέρει την ιδανική «ποσότητα» ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σας. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι είτε το παραμελούν, είτε αρκούνται σε ένα τοστ πριν φύγουν από το σπίτι τους το πρωί. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι αργότερα το σώμα σας να ζητά τροφή και ειδικά λιπαρή, η οποία δεν είναι εύπεπτη, γεγονός που προκαλεί δυσφορία και έξτρα κούραση.

5. Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης

Αν ο σύμμαχός σας για να αντεπεξέλθετε στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής, είναι η καφεΐνη, μπορεί εύκολα να εθιστείτε. Η καφεΐνη εξακολουθεί να βρίσκεται στον οργανισμό σας, ακόμα και όταν κοιμάστε, επηρεάζοντας την κανονική ροή του ύπνου REM, με αποτέλεσμα να σας προκαλεί περισσότερη κούραση. Μια εύκολη λύση, είναι να μειώσετε την ποσότητα της καφεΐνης, που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μείνετε μακριά από καφεϊνούχα ποτά, ειδικά κάποιες ώρες πριν κοιμηθείτε.

6. Έχετε έλλειψη σιδήρου;

Μία διατροφή χαμηλή σε σίδηρο είναι από τις κυρίαρχες αιτίες, που αισθάνεστε κουρασμένοι. Η έλλειψη κόκκινου κρέατος για παράδειγμα στη διατροφή, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, ωστόσο υπάρχουν και άλλες τροφές, όπως είναι το σπανάκι, τα αβγά και τα όσπρια, που εγγυώνται μία ισορροπημένη σε σίδηρο διατροφή. Ειδικά οι γυναίκες μάλιστα, είναι πιο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, οπότε χρειάζονται ειδικά συμπληρώματα και ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε τροφές με σίδηρο.

Η κούραση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα της κατάθλιψης, ειδικά σε συνδυασμό με την έλλειψη όρεξης για φαγητό, την απότομη αλλαγή του βάρους, το άγχος και την έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ. Αν θεωρείτε, ότι η κατάθλιψη, είναι η αιτία που αισθάνεστε κουρασμένος, καλό θα ήταν να μιλήσετε άμεσα με κάποιον ειδικό.

8. Προειδοποίηση για διαβήτη

Σύμφωνα με ιατρικές ενώσεις, ο διαβήτης καθημερινά εμφανίζεται σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, με προειδοποιητικά σημάδια την υπερβολική κούραση και την έλλειψη ενέργειας. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, ενδέχεται να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Οι ειδικοί παροτρύνουν όλους, όσοι είναι άνω των 40 ετών, να ελέγχουν προληπτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους, τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια.

9. Καινούργια φαρμακευτική αγωγή

Μια από τις πιο συνηθισμένες παρενέργειες, όταν αλλάζετε φαρμακευτική αγωγή είναι η κούραση. Ειδικότερα, όταν τα φάρμακα είναι αντι-υπερτασικά, αγχολυτικά ή αντικαταθλιπτικά. Όταν κάποιος ξεκινά κάποιο καινούργιο φάρμακο, ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, ωστόσο, αν η υπνηλία επιμένει για αρκετές εβδομάδες, καλύτερα θα ήταν να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Η λύση στην κούραση

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και για το λόγο αυτό, μία καλή τακτική να απαλλαγείτε από την κόπωση, που σας ταλαιπωρεί, είναι να τρέφεστε σωστά, να κοιμάστε με πρόγραμμα, να μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ και να παίρνετε καθαρό αέρα με τη γυμναστική. Αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης είναι ιδανικοί για να απαλλαγείτε από το άγχος και το στρες, που ενισχύουν την κούραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα