Aρχαία λίμνη στον Αρη – φιλόξενη στη ζωή
Ουάσινγκτον
Η λίμνη που υπήρχε κάποτε στον Κρατήρα Γκέιλ στον Αρη θα μπορούσε να φιλοξενεί μικρόβια όπως αυτά που ζουν σήμερα στα βάθη της Γης σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση των στοιχείων που έχει συλλέξει το Curiosity. Παράλληλα ο ρομποτικός εξερευνητής προέβη σε ένα ιστορικό κατόρθωμα -πραγματοποίησε την πρώτη επιτόπια ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων σε άλλον πλανήτη.
Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης δείχνουν ότι τα πετρώματα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ηλικίας 4,2
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δεδομένα του Curiosity παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για μια «συγκεντρωτική» εκτίμηση όλων των δεδομένων – φωτογραφιών, χημικών αναλύσεων κ.α. – του εξερευνητή της NASA, η οποία αποτελεί επίσης το αντικείμενο έξι άρθρων που θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα online στην επιθεώρηση «Science». Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες κάποια βασικά ευρήματα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, οι νέες μελέτες όμως συμπληρώνουν την εικόνα με νέα στοιχεία.
Περιβάλλον φιλόξενο για μικρόβιαΟι πέτρες που ανέλυσε το Curiosity από μια κοιλότητα που βρίσκεται στον πυθμένα του Κρατήρα Γκέιλ κοντά στο σημείο της προσεδάφισής του, αν και τώρα είναι απολύτως «στεγνές», κάποτε φαίνεται ότι ανήκαν σε υδρόβιο περιβάλλον. Τα ιζήματά τους, όπως εξήγησαν οι ερευνητές, μαρτυρούν ότι βρίσκονταν μέσα σε νερό το οποίο κυλούσε σε ρυάκια και διοχετευόταν σε μια λίμνη. Η λίμνη αυτή μάλιστα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, θα μπορούσε να φιλοξενεί τη ζωή.
Συγκεκριμένα οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί θα μπορούσαν να συντηρήσουν χημειολιθοαυτότροφα, μικρόβια τα οποία ζουν στη Γη, στο εσωτερικό των σπηλαίων και στον βυθό των ωκεανών. Οι οργανισμοί αυτοί δεν χρειάζονται φως για να επιβιώσουν – αντλούν ενέργεια διασπώντας πετρώματα και μεταλλικά στοιχεία.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νερό που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο του Αρη ήταν άφθονο, υπήρχε για μεγάλο διάστημα και είχε ουδέτερο pH – αυτά υποδηλώνει, όπως αναφέρουν, η παρουσία αργιλικών μεταλλικών στοιχείων τα οποία σχηματίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες.
«Νομίζω ότι το σημαντικό εδώ είναι ότι βρήκαμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα αργιλικά μεταλλικά στοιχεία σχηματίστηκαν επί τόπου» τόνισε ο Τζον Γκρότζινγκερ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, μιλώντας στο BBC. «Είναι αντιπροσωπευτικά του υδάτινου περιβάλλοντος που υποδηλώνει η όψη των πετρωμάτων και αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ήταν κατοικήσιμο».
Ονειρεμένη ραδιοχρονολόγησηΗ ραδιοχρονολόγηση στην οποία προέβη ο ρομποτικός εξερευνητής του Κόκκινου Πλανήτη έχει επίσης προκαλέσει ενθουσιασμό στους επιστήμονες. «Ήταν για εμάς ένα όνειρο να κάνουμε ραδιοχρονολόγηση στον Άρη» δήλωσε ο Κεν Φάρλεϊ, επιστήμονας της αποστολής του Curiosity. «Πριν από αυτές τις αναλύσεις ο μόνος τρόπος για να προσδιορίσει κάποιος τον χρόνο ήταν να μετράει τους κρατήρες πρόσκρουσης χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που έχει εξαχθεί από τη Σελήνη όταν χρονολογήθηκαν τα πετρώματά της. Το μοντέλο προσαρμόζεται στη συνέχεια στην κλίμακα του Αρη, έχει όμως μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας».
Όπως υπογραμμίζουν ωστόσο οι ερευνητές, η χρονολόγηση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή. Αυτό γιατί αναφέρεται στην ηλικία των μεταλλικών στοιχείων που εισέρρευσαν στη λίμνη και όχι στη χρονική στιγμή της εναπόθεσής τους στα πετρώματα – αυτή πρέπει, όπως εκτιμάται, να συντελέστηκε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια αργότερα.
Εφαρμόζοντας μια άλλη τεχνική οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να υπολογίσουν πότε η διάβρωση έφερε τις πέτρες αυτές στην επιφάνεια του πλανήτη όπου τις βλέπουμε σήμερα: την τοποθετούν πριν από 78 εκατομμύρια, με περιθώριο σφάλματος 30 εκατομμύρια χρόνια – δηλαδή πολύ πρόσφατα για τα κοσμολογικά δεδομένα.
«Είναι πάρα πολύ νεαρά» σχολίασε ο καθηγητής Γκρότζινγερ στο «New Scientist». «Οι περισσότεροι θα περίμεναν ότι ένας δεδομένος βράχος στην επιφάνεια του Άρη θα ήταν εκεί για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, αν όχι δισεκατομμύρια χρόνια. Ήταν λοιπόν σοκ για μας».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τζάκι έκαψε διαμέρισμα στο Μαρούσι
- Ποιοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το 2014
- ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ: Πολικές θερμοκρασίες σε όλη την χώρα - θα ρίξει ΧΙΟΝΙ και στην Αττική!!!
- ΦΩΤΟ-Εκπαιδευτής των ταγμάτων ο Κασιδιάρης
- Συνεχιζουν την απεργια και μετα τις 13 δεκεμβριου οι γιατροι του εοπυυ
- Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, πότε θα το λάβουν και πόσο είναι
- Ποιοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων και πότε θα το πάρουν
- [Media] Η επίσημη ανακοίνωση του Star για την Ελεονώρα Μελέτη
- Σωτήρης Λυμπερόπουλος, ο νεαρός επιστήμονας που έκανε επιχείρηση να μαζεύει άγρια χόρτα στο βουνό με χρυσά κέρδη [εικόνες]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Τα ζώδια σήμερα 10/12/2013
- Στο στόχαστρο της κυβέρνησης φορείς με κάτω από 130 εργαζόμενους
- Euro 2016, όπως λέμε Champions League
- Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια τραπεζών στον κόσμο
- Οι Metallica live στην... Ανταρκτική
- Τα δέκα πιο ακριβά κρασιά του κόσμου
- Οι ΗΠΑ ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο Λιου Σιαομπό
- Εορταστικό ωράριο από την Πέμπτη στην αγορά
- Μελετούμε τις γυναικείες … ορμόνες !
- Τελευταία Νέα TNSite
- Aρχαία λίμνη στον Αρη – φιλόξενη στη ζωή
- Κατασχέσεις εξπρές σε τραπεζικές καταθέσεις για χρέη στο δημόσιο
- Euro 2016, όπως λέμε Champions League
- Στην Άλκμααρ στρέφει το ενδιαφέρον του ο ΠΑΟΚ
- «Μόνο ένα πανεπιστήμιο που λειτουργεί είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του»
- Οι ΗΠΑ ζητούν να αφεθεί ελεύθερος ο Λιου Σιαομπό
- Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια τραπεζών στον κόσμο
- Συνεδριάζει εκτάκτως σε λίγη ώρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών
- «Ο Μπέιλ θα μας φέρει τρόπαια»
- Στο στόχαστρο της κυβέρνησης φορείς με κάτω από 130 εργαζόμενους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Κινέζοι και Ρώσοι θέλουν την περιοχή της Ακρόπολης
- Μάθετε αν τα προσωπικά σας δεδομένα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο
- Ποιοι δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογική δήλωση από το 2014
- Εκπαιδευτής των ταγμάτων ο Κασιδιάρης (ΦΩΤΟ)...
- Μακρυχέρης στις καταθέσεις...
- Γαβαλάς: Λάθος οι δηλώσεις του Νότη
- Βαρβιτσιώτης: Στόχος τα 450 εκ. ευρώ από την αξιοποίηση της λιμενικής περιουσίας