Δημιούργησαν "φαρμακευτικο

00:25 29/1/2014 - Πηγή: TNSite

Ένα είδος «θεραπευτικών» φακών επαφής, που εκλύουν στα μάτια ένα φάρμακο για το γλαύκωμα εξίσου καλά με τα κλασικά κολλύρια, αλλά για περισσότερο καιρό, επινόησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι φαρμακοεκλύοντες φακοί μοιάζουν με τους κλασικούς, με τη διαφορά ότι περιφερειακά είναι ενσωματωμένο ένα φιλμ από πολυμερή λατανοπρόστης - ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία για το γλαύκωμα. Το φιλμ εξασφαλίζει την σταδιακή, ρυθμική απελευθέρωση του φαρμάκου.

Πειράματα

σε ζώα έδειξαν ότι οι φακοί, οι οποίοι μπορούν επίσης να διορθώσουν την μυωπία και την πρεσβυωπία, απελευθερώνουν το φάρμακο με σταθερό ρυθμό για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Η κατασκευή τους έχει πολλές κλινικές δυνατότητες, καθώς αν επιτύχουν οι ανάλογες μελέτες σε ανθρώπους, οι φακοί θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα οφθαλμικά κολλύρια σε πάρα πολλές περιπτώσεις - από τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων έως αντιβιοτικών.

Η χρήση των φακών επαφής για θεραπευτικούς λόγους αποτελεί αντικείμενο επισταμένων ερευνών εδώ και μισό αιώνα. Ωστόσο η εξεύρεση τρόπου ώστε να εκλύονται τα φάρμακα με ελεγχόμενο ρυθμό ήταν το μεγάλο εμπόδιο στα πειράματα.

Οι επιστήμονες από το Τμήμα Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Οφθαλμού & Ωτός της Μασαχουσέτης (Mass. Eye & Ear) κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Biomaterials», τα πειράματά τους έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις της λατανοπρόστης στα μάτια επί τέσσερις εβδομάδες είναι συγκρίσιμες με εκείνες που επιτυγχάνονται με την καθημερινή χρήση της σε μορφή κολλυρίου.

Επιπλέον, τα ζώα στα οποία δοκιμάστηκαν οι φαρμακοεκλύοντες φακοί, δεν παρουσίασαν παρενέργειες στη χρήση τους.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούντα παραδοσιακά κολλύρια για το γλαύκωμα «δεν βλέπουν κάποια εμφανή βελτίωση στην όρασή τους και πολύ συχνά δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους», δήλωσε ο δρ Τζόζεφ Τσιολίνο, οφθαλμίατρος στο Mass. Eye & Ear, ο οποίο επινόησε τους φακούς μαζί με τον μέντορά του δρα Ντάνιελ Κοχέιν, καθηγητή και διευθυντή στο Εργαστήριο Βιοϋλικών & Έκλυσης Φαρμάκων του Χάρβαρντ.

«Οι φακοί επαφής θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική μέθοδο θεραπείας του γλαυκώματος, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συμμόρφωσης», πρόσθεσε ο δρ Τσιολίνο.

www.tanea.gr

ygeianews

Keywords
Τυχαία Θέματα