H Οδύσσεια των αυθαιρέτων: Σε νέες περιπέτειες 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

08:51 16/10/2013 - Πηγή: TNSite

Σε Υπουργική Απόφαση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη επισημαίνεται η υποχρέωση όλων όσων έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν σε διαδικασίες νομιμοποίησης είτε με παλαιότερους νόμους είτε με τον νέο "νόμο Καλαφάτη" να υποβάλουν –εκτός των άλλων δικαιολογητικών- "δελτίο δομικής τρωτότητας" του φέροντος οργανισμού ή μελέτη στατικής επάρκειας, ανάλογα με το είδος του κτιρίου!

Η κατάθεση των δύο εν λόγω δικαιολογητικών προβλέπεται τόσο από τον "νόμο Καλαφάτη"

όσο και από τον "νόμο Παπακωνσταντίνου" που έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όμως, στον "νόμο Παπακωνσταντίνου", η υποχρέωση κατάθεσης των δύο δικαιολογητικών ορίστηκε για τη δεύτερη φάση της τακτοποίησης με αποτέλεσμα από τους 300.000 και πλέον που έχουν υπαχθεί στο νόμο αυτό, λιγότεροι από 100.000 να έχουν υποβάλει "δελτίο τρωτότητας" ή μελέτη στατικής επάρκειας.

Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε το πάγωμα των διαδικασιών τακτοποίησης, εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ να κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό.

Ωστόσο, παρέμενε σε εκκρεμότητα η κατάθεση των δικαιολογητικών αυτών, γεγονός που αποπροσανατόλισε τους 300.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, καθώς δεν γνώριζαν εάν πρέπει ή όχι να τα καταθέσουν αφού ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός.

Με την υποχρέωση, όμως, να υπαχθούν και στον νέο νόμο, οι 300.000 ιδιοκτήτες πρέπει να προσκομίσουν πλέον τα εν λόγω δικαιολογητικά διαφορετικά η υπαγωγή τους θα είναι άκυρη.

Η ασυνέχεια αυτή έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προβλήματα στις συναλλαγές των ιδιοκτητών με τους μηχανικούς που αναλαμβάνουν τις διαδικασίες νομιμοποίησης, καθώς πολλοί μηχανικοί ζητούν νέα αμοιβή για τα υπολειπόμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με παράγοντες του ΥΠΕΚΑ πάντως, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον αμοιβή στους μηχανικούς, καθώς το "δελτίο τρωτότητας" ή η στατική μελέτη περιλαμβάνονταν στον πλήρη φάκελο τακτοποίησης.

Κανένας όμως δεν μπορεί να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις των δύο μερών, δεδομένου ότι οι αμοιβές διαμορφώνονται ελεύθερα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα