Αύξηση κατά 50% της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό
Η οικονομική κρίση "εκτόξευσε" τον αριθμό των κλινικών περιπτώσεων κατάθλιψης
Προοδευτική αύξηση της κατάθλιψης, η οποία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, παρατηρείται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως σήμερα (2008-2013), όπως προκύπτει από έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).Αναλυτικά:• Το 2013 η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, εκείνης δηλαδή της κλινικής οντότητας που χρήζει άμεσα θεραπείας, ανέρχεται σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι κατά το μήνα που προηγήθηκε της έρευνας
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έρχονται να προστεθούν σε στοιχεία των προηγούμενων μελετών του ΕΠΙΨΥ, στα οποία αποτυπώνεται μια συνεχής και εντυπωσιακή αύξηση της επικράτησης της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ευρήματα επιδημιολογικής μελέτης το 1984 παρουσιάζουν παρόμοια επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης με ευρήματα της πρόσφατης περιόδου πριν την κρίση. Φαίνεται δηλαδή ότι τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι και το 2008 τα ποσοστά της μείζονος κατάθλιψης δεν παρουσίαζαν σημαντικές αποκλίσεις.
Προφίλ των Ατόμων που παρουσιάζουν Μείζονα Κατάθλιψη
Από τα δεδομένα της έρευνας του 2013 προκύπτει ότι οι ομάδες του πληθυσμού στις οποίες καταγράφηκε μεγαλύτερη επικράτηση της κλινικής μείζονος κατάθλιψης ήταν οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0-400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι. Πιο αναλυτικά:
• Αναφορικά με το φύλο, οι γυναίκες φαίνεται πως πλήττονται από κατάθλιψη σε μεγαλύτερο ποσοστό (15,6%) σε σχέση με τους άνδρες (9%), εύρημα όμως που είναι σε συμφωνία με την κλασσική επιδημιολογία της κατάθλιψης και εξηγείται πιθανώς τόσο από βιολογικούς παράγοντες όσο και από την πολυπλοκότητα των κοινωνικών ρόλων της σύγχρονης γυναίκας.• Αναφορικά με το εκπαιδευτικό επίπεδο, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (20,9%) και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο/ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο (7,2%). Η τάση αυτή μπορεί να ερμηνευθεί ως απόρροια των μειωμένων επαγγελματικών προσόντων όσων έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, τα οποία τους καθιστούν αφ' ενός ιδιαιτέρως ευάλωτους σε μια επικείμενη απόλυση, αφ' ετέρου λιγότερο ελκυστικούς υποψηφίους για ανεύρεση εργασίας.• Αναφορικά με το εισόδημα, ο ένας στους δύο Έλληνες (50%) με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 400 ευρώ πληροί τα κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το ανησυχητικό αυτό εύρημα υπογραμμίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατάθλιψη και το χαμηλό εισόδημα.• Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση, οι άνεργοι σε ποσοστό 19,8% βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται (9,8%).• Αναφορικά με τις ώρες εργασιακής απασχόλησης, το 16,9% αυτών που εργάζονται σε καθεστώς υποαπασχόλησης παρουσιάζουν μείζονα κατάθλιψη, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό όσων εργάζονται με κανονικό ωράριο (7,2%), καθώς και εκείνων που εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα (8,1%). Το γεγονός αυτό πιθανώς οφείλεται στις μειωμένες οικονομικές απολαβές που συνδέονται με την υποαπασχόληση αλλά και το άγχος ανεύρεσης συμπληρωματικής εργασίας.
Βαθμός Οικονομικής Δυσχέρειας
Υψηλό ποσοστό του πληθυσμού (35%, δηλαδή 1 στους 3 Έλληνες) έχει αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά τα έξοδά του ακόμα και για είδη απολύτως αναγκαία για τη διαβίωσή του και ένα επίσης υψηλό ποσοστό (28,3%) έχει ήδη ξοδέψει μέρος ή και το σύνολο των αποταμιεύσεών του προκειμένου να διαχειριστεί τις δυσκολίες που απορρέουν από την οικονομική κρίση.
Βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή της δόσης κάποιου δανείου, στην εξόφληση λογαριασμών και την πληρωμή της ελάχιστης δόσης κάποιας πιστωτικής κάρτας αλλά πολύ σημαντικά ποσοστά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη δόση του αυτοκινήτου, τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, το ενοίκιο της κατοικίας ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.
Το 2013, σημαντικά περισσότεροι Έλληνες σε σχέση με το 2011 δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση του αυτοκινήτου τους (μεταβολή της τάξης του 201,9%), το ενοίκιο της κατοικίας τους (μεταβολή της τάξης του 198,9%), τη δόση κάποιου δανείου (μεταβολή της τάξης του 160,5%), ενώ σε ποσοστιαία μεταβολή που ξεπερνά το 120% παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά του πληθυσμού που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα των φροντιστηρίων και τους τρέχοντες λογαριασμούς.
Συμπερασματικά
Από τα συγκριτικά στοιχεία της έρευνας του 2011 και του 2013 αναφορικά με τη συσχέτιση της επικράτησης της κατάθλιψης και της οικονομικής δυσχέρειας, προκύπτει παρόμοια αύξηση της επικράτησης της κατάθλιψης τόσο για αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (από 20,9% σε 33,8%), όσο και για αυτούς με λιγότερα (από 6,2% σε 10,7%).
Η σημαντικότητα των ευρημάτων αυτής της έρευνας στοιχειοθετεί επιστημονικά αυτό που αποτελεί καθημερινό βίωμα των Ελλήνων, δηλαδή τις σοβαρές έως δραματικές επιπτώσεις της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Σήμερα, περίπου πέντε χρόνια από την έναρξη της κρίσης, ο καταγραφόμενος ψυχικός της αντίκτυπος δεν μπορεί να θεωρηθεί πια ως ένα πρώτο «σοκ» απέναντι στη βίαιη ανατροπή των πρότερων συνθηκών. Αντίθετα, τα σχετικά ευρήματα φαίνονται να αντικατοπτρίζουν περισσότερο πάγιες επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία, που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
hprt
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ο δικηγόρος του Κασιδιάρη για την απόφαση
- Και τώρα τι; Μετά το "φιάσκο" της Δικαιοσύνης η Χρυσή Αυγή θα φτάσει στο 30%. Έρχεται η Χούντα...
- Oι έμμονες ιδέες και πώς αντιμετωπίζονται
- Δήλωση Ε9, taxisnet: ποιες οι νέες διευκρινίσεις για την υποβολή
- Οι κραυγές της μητέρας της 17χρονης Ασπασίας ξεσήκωσαν το ΚΑΤ
- Και τωρα tι γινεται κ. δενδια με το φιασκο;
- Από γκάφα της Δικαιοσύνης οι Χρυσαυγίτες έμαθαν το όνομα του προστατευόμενου μάρτυρα
- Εξαλλος ο Σαμαράς με την απελευθέρωση των Χρυσαυγιτών- Τα έψαλλε σε Αθανασίου και Δένδια
- Μοιραζουν ελληνικες σημαιες στα γραφεια της χρυσης αυγησ!!!
- Σφαλιάρες και κλωτσιές από τον Κασιδιάρη έξω από την Ευελπίδων (ΒΙΝΤΕΟ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Μηνιαίες προβλέψεις για τον Οκτώβριο – Τι υπόσχεται το ζώδιό σου!
- Συνελήφθη στην Πάτρα 39χρονος δραπέτης φυλακών της Ελβετίας
- Τροχαίο με τρεις νεκρούς στα Ψαχνά Ευβοίας
- Νέα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης
- Αυτή είναι η Στέλλα… Ποια είναι ωστόσο η διάσημη μαμά της;
- Η Vespa στα αντικείμενα που σημάδεψαν τον βιομηχανικό σχεδιασμό!
- Η Ζαρίφη μιλά για την περιπέτεια υγείας της
- «Grudge Match»: Πρώτο τρέιλερ για τη ρεβάνς των συνταξιούχων!
- Συνεργασία με Ισραήλ για τη διαχείριση υδάτων!
- Οι περιοριστικοί όροι για Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Μίχο - Οι πρώτες αντιδράσεις τους μετά την απόφαση του ανακριτή
- Τελευταία Νέα TNSite
- Αύξηση κατά 50% της μείζονος κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό
- Προβλήματα στην Αλεξανδρούπολη από τη νεροποντή
- Συνελήφθη στην Πάτρα 39χρονος δραπέτης φυλακών της Ελβετίας
- Μηνιαίες προβλέψεις για τον Οκτώβριο – Τι υπόσχεται το ζώδιό σου!
- Fatmagül: Τι θα δούμε σήμερα 2 Οκτωβρίου
- Λάσμε: Δεν θα τους ακούσουμε ούτε φέτος
- Νέα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης
- Στην τελική ευθεία το σχέδιο για καταγραφή όπλων στην Αλβανία
- Χτύπησαν 92χρονο και του πήραν κοσμήματα αξίας 10.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ακτιβιστές διέκοψαν το Βασιλεία-Σάλκε
- Δεν θα παραιτηθούν οι «Χρυσαυγίτες» εκτιμά το Μαξίμου
- Δείτε τι είχε αποκαλύψει η Νίκη Τζαβέλα για τη Χρυσή Αυγή από τον περασμένο Μάιο
- Ρόδος: «Άδειαζαν» τα σπίτια συγγενών και φίλων τους!
- Το Facebook κάνει τις διαφημίσεις λιγότερο Spammy
- Πόσο αποτελεσματικά είναι τα αδυνατιστικά σκευάσματα;
- Έκκληση Ρεν προς την ιταλική πολιτική ηγεσία
- Τα χρέη προκαλούν ψυχικά προβλήματα
- Κομισιόν: "Η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα για τη δόση"
- Η μεγάλη ‘γκέλα’ στην παρακολούθηση της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ