Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας
Έχοντας σιγάσει για πολύ καιρό, χωρίς να δώσει κάποια ισχυρή δόνηση, ένα μικρό τμήμα από το κατά τ’ άλλα ιδιαίτερα δραστήριο στο υπόλοιπο τμήμα της Τουρκίας ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο βρίσκεται στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, εγκυμονεί έναν δυνητικό κίνδυνο για την εκδήλωση ενός καταστροφικού σεισμού, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικές δονήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια
Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα - στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.
Έκτοτε, η σεισμική δραστηριότητα του ρήγματος φαίνεται να έχει σιγάσει κατά μήκος του τμήματος του άξονα βορρά-Ανατολίας που φθάνει έως τα νότια της Κωνσταντινούπολης.
Μολαταύτα, η ζώνη αυτή μήκους 150 χλμ. είναι η μοναδική που δεν έχει παράξει μία σημαντική δόνηση από τις αρχές του 20ου αιώνα κι οι γεωλόγοι συλλέγουν ενδείξεις ότι οι τεκτονικές εντάσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται στην περιοχή αυτή.
Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ κι η ομάδα του μελετά τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ., που κείται σε βάθος μόνον λίγων χλμ. στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης, μίας μητρόπολης των 13 εκατ. κατοίκων.
Τα ιστορικά στοιχεία άλλωστε τεκμαίρουν σημαντικά τεκτονικά γεγονότα άνω των 7 Ρίχτερ στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, με τα δύο τελευταία να έχουν καταγραφεί το 1509 και το 1766, που στατιστικά αντιστοιχούν σε συχνότητα περίπου 200 -250 ετών. Με βάση τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, οι πιθανότητες να επαναληφθεί μία αντίστοιχη δόνηση έως το 2034 κυμαίνονται μεταξύ 35 και 70%.
Madata
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Μάνα έκανε τσακωτή την κόρη στην Πάτρα...
- [Αχ Ελλάδα] Απόπειρα δικαστικού πραξικοπήματος: Διαψεύδει ο πρόεδρος του ΣτΕ τις “διευκρινίσεις του”
- Αισιοδοξία VS Απαισιοδοξία... Ατάκες και γνωμικά
- ΑΝΕΚΔΟΤΟ: Η καμήλα
- Ευρώπη και Αμερική θα ενωθούν λένε οι Γεωλόγοι
- Χαμός με τις μυστικές δημοσκοπήσεις!...
- Αποκάλυψη για τον θάνατο του Γιούρι Γκαγκάριν 45 χρόνια μετά
- Καρράς για Πάολα: Η κοπέλα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Καρράς για Πάολα: Η κοπέλα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα!
- Διακινούσαν λαθρομετανάστες στη Θεσσαλονίκη
- «Δώνη, θα σε σκοτώσουν!»
- Ένταση στην απόπειρα του δήμου Πάτρας να γκρεμίσει μάντρες
- Τζιόβας - Αλαμάνη: Μόλις ... χώρισαν!
- Σκοτσέζικο ντουζ για το «Παναγία»
- «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου»
- Στην Ευρώπη η μεγαλύτερη τηλεόραση LED 90 ιντσών
- Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας
- Κατσούλης: Προσπαθούμε να επιβιώσουμε

- Τελευταία Νέα TNSite
- Ανησυχία για μεγάλο σεισμό από το ρήγμα της Ανατολίας
- Σκοτσέζικο ντουζ για το «Παναγία»
- Στις φλόγες σπίτι στο Βοτανικό
- Ο Κολοκοτρώνης εναντίον των «Νενέκων»
- Μειωμένες οι πιθανότητες να πει το «ναι» ο Βερδού
- Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για Dolce Gabbana
- Ξανά ταλαιπωρία στην Καλαμαριά με το νερό
- Γκιστ και Βλάντο οι πρώτες κινήσεις
- Απειλή για βόμβα σε κρατική εταιρεία πετρελαίου
- Θέλει πακέτο τους Μπόατενγκ-Ελ Σαραουί η Μονακό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs