Αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρεσβυωπία προκαλείται από τη σκλήρυνση του φακού του ματιού που αναπτύσσεται με τη γήρανση. Ο φακός γίνεται λιγότερο ευέλικτος και δεν μπορεί πλέον να αλλάξει σχήμα, με αποτέλεσμα οι κοντινές εικόνες να φαίνονται χωρίς εστίαση(θολές).
Παρά το ότι πρεσβυωπία εμφανίζεται πάντα, δεν επηρεάζονται όλοι στον ίδιο βαθμό για τους παρακάτω λογούς:
Αν ένας ασθενής είχε μυωπία από νεαρή ηλικία, τότε εξακολουθεί να βλέπει καλά κοντά βγάζοντας τα μυωπικά του γυαλιά (αν έχει μικρού βαθμού μυωπία), αλλά ακόμα και μέσα από τα γυαλιά της μακρινής
Η διάγνωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση.
Αντιμετώπιση πρεσβυωπίας
Για έναν ασθενή που δεν έχει σημαντική διαθλαστική ανωμαλία, και συνεπώς καλή μακρινή όραση χωρίς γυαλιά, η περιστασιακή χρήση κοντινής μόνο συνταγής γυαλιών μπορεί να δώσει λύση. Σε άτομα που ήδη χρησιμοποιούν γυαλιά για μακρινή όραση, ενσωματώνεται ένας επιπλέον φακός για κοντινή εστίαση στην υπάρχουσα συνταγή τους. Εναλλακτικά, αν χρησιμοποιούνται φακοί επαφής, ο φακός του ενός ματιού μπορεί να συνταγογραφηθει για κοντινή όραση, διατηρώντας τον άλλο για καλή μακρινή όραση.
Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στον τομέα θεραπείας του φαινομένου της πρεσβυωπίας, δεν υπάρχει ακόμα μακροπρόθεσμα αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης φυσιολογικής κοντινής και μακρινής όρασης με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο όπως σε ένα νεαρό άτομο.
Είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας χειρουργικά ή με λέιζερ, χωρίς όμως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Οι πιο γνωστές, ήσαν η χειρουργική μέθοδος του Αμερικανού SCHACHAR, όπου εμφυτεύονταν μικροί πλαστικοί κύλινδροι (inplants) στο σκληρό χιτώνα (το άσπρο του ματιού), οι τομές με λέιζερ ή νυστέρι επίσης στο σκληρό χιτώνα και οι θερμοκαυτηριάσεις στη περιφέρεια του κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Σήμερα υπάρχουν καινούριες μέθοδοι με λέιζερ (presby-lasik), με ραδιοσυχνότητες (θερμοκερατοπλαστική) και χειρουργικές, όπως η ένθεση πολυεστιακών ή προσαρμοστικών ενδοφακών εντός του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού ο οποίος αφαιρείται ή η ένθεση φακού εντός του κερατοειδή (ενδοκερατικοί φακοί). Είναι πολλά υποσχόμενες μέθοδοι, οι οποίες ήδη εφαρμόζονται και συνεχώς εξελίσσονται.
Η τέλεια όμως λύση στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας δεν έχει ακόμα βρεθεί.
Ένας έμμεσος, απλός και παλιός τρόπος για την “λύση” του προβλήματος, είναι το σύστημα MONOVISION. Με τη μέθοδο αυτή, χειρουργικά ή με λέιζερ ή ακόμα και με φακό επαφής, o ένας οφθαλμός γίνεται ελαφρά μυωπικός, ενώ ο άλλος γίνεται εμμετρωπικός. Με αυτόν τον τρόπο, με το ένα μάτι (το μυωπικό) βλέπουμε κοντά, ενώ με το άλλο (το εμμετρωπικό) βλέπουμε μακριά.
Η μέθοδος MONOVISION είναι ιδανική για ανθρώπους διατεθειμένους να δεχθούν ένα συμβιβασμό στη διόφθαλμη όραση τους, προκειμένου να είναι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητοι από κάθε είδους διορθωτικά γυαλιά.
Μετά από αφαίρεση του φυσικού φακού σε μια επέμβαση καταρράκτη υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ενδοφακών που εστιάζουν ταυτόχρονα κοντινά και μακρυνα αντικείμενα. Έχοντας όμως δυο σημεία εστίασης, οι φακοί αυτοί πρέπει να μοιράσουν την εισερχόμενη στο μάτι φωτεινή ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να θυσιάζουν μέρος της ευκρίνειας της εικόνας σε σχέση με την εικόνα που θα παράγονταν από έναν φακό με μια και μονή εστιακή απόσταση όπως ο φυσικός φακός του ματιού η ένας μονοεστιακος τεχνητός ενδοφακος. Εκτός από την μείωση της ευκρινείας οι πολυεστιακοι ενδοφακοι ενδέχεται να δημιουργούν συμπτώματα κατά την νυκτερινή οδήγηση (φωτοστέφανο γύρω από φωτεινές πηγές, μείωση διακριτικής ικανότητας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού).
Πολλοί ασθενείς προσαρμόζονται σταδιακά σε αυτά τα φαινόμενα μέσα στους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ενοχλούν μακροπρόθεσμα και ενδέχεται να αποτελέσουν αίτια αλλαγής του πολυεστιακου με μονοεστιακο ενδοφακο.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω προβλήματα, έχουν γίνει προσπάθειες σχεδίασης προσαρμοστικών ενδοφακων που έχουν ένα εστιακό σημείο του οποίου η θέση μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την δράση του ακτινωτού μυ με αποτέλεσμα την εστίαση κοντινών αντικειμένων. Μέχρι σήμερα παρά τα ενθαρρυντικά σε μερικές περιπτώσεις αποτελέσματα οι φακοί αυτοί δεν έχουν καταφέρει να υποκαταστήσουν την φυσιολογική προσαρμογή και δεν έχουν τύχει ευρείας αποδοχής από την Οφθαλμολογική κοινότητα.
Μια άλλη τεχνική που μπορεί να παρακάμψει το πρόβλημα της μετεγχειρητικής πρεσβυωπίας μετά από επέμβαση καταρράκτη είναι ο υπολογισμός του ενός από τους δυο ενδοφακους (συνήθως αυτός που προορίζεται για τον μη επικρατή οφθαλμό) ώστε να αφήσει το ένα μάτι ελαφρώς μυωπικό. Το μάτι αυτό δίνει πολύ καλή κοντινή όραση. Το άλλο μάτι διορθώνεται για μακριά, και έτσι ο ασθενής μπορεί να έχει ταυτόχρονα πολύ καλή κοντινή και μακρινή εστίαση χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλει προσπάθεια και χωρίς ενοχλήσεις από πολυεστιακους φακούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με οποιονδήποτε τρόπο και αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πρεσβυωπίας, η χρήση ΚΑΛΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ κατά την κοντινή εργασία, είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχτεί βέλτιστη κοντινή όραση.
Παρά το ότι έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στον τομέα μετεγχειρητικής εξάλειψης του φαινόμενου της πρεσβυωπίας, δεν υπάρχει ακόμα μακροπρόθεσμα αποτελεσματικός τρόπος αποκατάστασης φυσιολογικής κοντινής και μακρινής όρασης.
Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζετε τα μάτια σας
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, εάν δεν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, δεν έχετε συμπτώματα από τα μάτια και διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο για ανάπτυξη μιας οφθαλμικής πάθησης, θα πρέπει να εξετάζεσθε ως εξής:
•Κάθε πέντε έως δέκα χρόνια αν είσθε κάτω από 40 χρονών.
•Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια εάν είσθε 40-64 χρονών.
•Κάθε ένα έως δύο χρόνια εάν είσθε 65 χρονών και άνω.
•Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής θα πρέπει να εξετάζεσθε πιο συχνά.
Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε στην όρασή σας, κλείστε ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας όσο πιο σύντομα μπορείτε.
ygeianews
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Αρκουδα νεκρη από τροχαιο με αξιωματικους της ΕΛ.ΑΣ.!
- Κυνηγι πετροπερδικας στα ελληνικα βουνα...VIDEO
- Απεβίωσε ο Γιώργος Αμερικάνος
- Στιγμιότυπα από το We run Athens!
- Αυτός ήταν ο Γιώργος Αμερικάνος
- Όχι απλά δε λιώνουν οι πάγοι... αλλά...
- Αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;
- Η Ουρανία Μιχαλολιάκου ντυμένη Χιονάτη: Χαμός στο διαδίκτυο με τη φωτογραφία [εικόνα]
- 15 αποφθέγματα του Αϊνστάιν που πρέπει να μάθετε κι εσείς!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;
- Η κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας
- Ελένη Χατζίδου: Μια γυναίκα... λάβα (pics)
- Και η Annie Lennox τα βάζει με τη Miley Cirus και τη Rihanna
- ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ - ΜΙΛΑΝ 3-2
- Ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού
- Πόσο χρονών γίνεται σήμερα ο Διονύσης Σχοινάς;
- Έτοιμη να πουλήσει σκάφη στην Ιαπωνία η Airbus
- Δύσκολες ώρες για την Ξένια Καλογεροπούλου
- ΕΛΛΑΔΑ : Μαθήματα χωρίς εγγραφές
- Τελευταία Νέα TNSite
- Αντιμετωπίζεται η πρεσβυωπία;
- Τελευταία ευκαιρία στον Παντελή
- Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης
- Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Αμερικάνος
- Έτοιμη να πουλήσει σκάφη στην Ιαπωνία η Airbus
- Ο Ολυμπιακός στη κορυφή του κόσμου
- Η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη τον Βόρειο Ειρηνικό
- ΕΛΛΑΔΑ : Χωρίς τρόλεϊ αύριο η Αθήνα
- Σκασμένος και… αποφασισμένος ο Μελισσανίδης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οι αθλητικές εφημερίδες
- VIDEO: Σήκωσε 442 κιλά και έσπασε το ρεκόρ Γκίνες!
- Κασιδιάρης: Καταλαβαίνω τη μητέρα του Φύσσα...
- Αρχιζει σημερα με αγιασμο η ολομελεια της βουλης
- Στο κουβειτ ο αναστασιαδης με στοχο την προσελκυση επενδυσεων...
- Εκτενες ρεπορταζ των new york times για τις πολεμικες αποζημιωσεις
- Ενοπλη ληστεια σε κοσμηματοπωλειο...
- Μαθήματα χωρίς εγγραφές στα πανεπιστήμια -Νέες κινητοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων σε οκτώ ΑΕΙ-ΤΕΙ
- Βελτιώνεται ο καιρός: Συννεφιά με τοπικές βροχές στα δυτικά και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Αναβρασμός στο γερμανικό παράρτημα της Amazon.com