Αποκαλύψεις για την ηλεκτρονική κατασκοπεία των ΗΠΑ

12:57 7/6/2013 - Πηγή: TNSite
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν τηλεφωνικά δεδομένα στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στους σέρβερ ομίλων πληροφορικής όπως οι Google και Facebook, πρακτικές που κληρονομήθηκαν από την περίοδο της προεδρίας Μπους και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο εφημερίδες.

Η συζήτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική

ζωή την ώρα που προσπαθεί να τους προστατεύσει από την τρομοκρατία, κλιμακώθηκε δραματικά χθες με τις πληροφορίες ότι οι αρχές συλλέγουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες τηλεφώνων και παίρνουν στοιχεία από τους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αμερικανική πολιτική τάξη αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις των εφημερίδων Guardian και Washington Post γι' αυτές τις πρακτικές, για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες, που όμως ουδέποτε είχαν επιβεβαιωθεί.

Ο διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε πως οι διαρροές στις δύο εφημερίδες απειλούν την εθνική ασφάλεια. Οι αποκαλύψεις αυτές αποτελούν «μια εν δυνάμει απειλή για τη δυνατότητά μας να εντοπίζουμε και να απαντούμε στους κινδύνους τους οποίους αντιμετωπίζει η χώρα μας», γράφει σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε μια μυστική δικαστική εντολή η οποία υποχρεώνει την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδώσει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA), κατόπιν αιτήματος του FBI, το σύνολο των τηλεφωνικών δεδομένων των συνδρομητών της από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο, βάσει ενός νόμου που είχε ψηφιστεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Κοινοβουλευτικοί επιβεβαίωσαν στη συνέχεια πως το πρόγραμμα υφίσταται με αυτή τη συστηματική μορφή από το 2007, αλλά δεν αφορά παρά τα «μεταδεδομένα», όπως ο αριθμός που καλείται και η διάρκεια της κλήσης, και όχι το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Χωρίς να επιβεβαιώσει επισήμως την ύπαρξη αυτού του προγράμματος, ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι είναι απαραίτητο για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

«Η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα του προέδρου είναι η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Οφείλουμε να έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίζουμε τις απειλές που δημιουργούνται από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Το σύστημα επέτρεψε να αποφευχθεί μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, διαβεβαίωσε μάλιστα ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μάικ Ρότζερς.

Οι πληροφορίες είναι συγκεντρωμένες στους σέρβερ της NSA, εξήγησαν άλλοι κοινοβουλευτικοί, αλλά δεν αναλύονται παρά μόνον όταν υπάρχουν συγκεκριμένες υποψίες.

«Αν ένας αριθμός αντιστοιχεί σ' ένα τρομοκρατικό αριθμό ο οποίος καλείται από ένα αμερικανικό αριθμό τότε μπορεί να επισημανθεί και μπορούν να ζητήσουν μια δικαστική εντολή για να προχωρήσουν μακρύτερα σ' αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Σάξμπι Τσάμπλις, ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υπηρεσιών Πληροφοριών της Γερουσίας.

Μερικές ώρες αργότερα, η Washington Post και η Guardian υποστήριξαν βασισμένες σε διαρροές από ένα πρώην εργαζόμενο σε υπηρεσία πληροφοριών ότι η NSA έχει άμεση πρόσβαση στους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων οι Facebook, Microsoft, Apple και Google.

Χάρη σε μια σύμπραξη με τις εταιρείες αυτές, η υπηρεσία κατασκοπείας μπορεί άμεσα και χωρίς δικαστική εντολή να διαβάζει τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και να ακούει τις συνομιλίες χρηστών, εφόσον υπάρχει εύλογη πιθανότητα ο ένας από τους συνομιλητές να βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί δικαστική εντολή μόνον όταν αμφότεροι οι συνομιλητές είναι Αμερικανοί.

Η Google απάντησε με ανακοίνωσή της στις δύο εφημερίδες ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν έχουν κάποια «κρυφή πόρτα εισόδου» στους σέρβερ της.

Η Apple αρνήθηκε επίσης ότι έχει γνώση αυτού του προγράμματος. «Δεν παρέχουμε καμιά απ' ευθείας πρόσβαση στους σέρβερ μας σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κάθε υπηρεσία αυτού του είδους που αναζητεί δεδομένα για ένα πελάτη πρέπει να έχει δικαστική εντολή», υποστήριξε ένας εκπρόσωπος, ο Στιβ Ντάουλινγκ.

Όμως οι αποκαλύψεις αυτές συγκεκριμενοποίησαν τους χειρότερους φόβους των υποστηρικτών των ατομικών ελευθεριών, που προσπαθούν να ρίξουν φως στη χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act), ο οποίος ψηφίσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

«Αυτό υπερβαίνει τον Όργουελ, κατήγγειλε ο Τζαμίλ Τζάφερ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), επικαλούμενος το φουτουριστικό βιβλίο «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

Λίγοι κοινοβουλευτικοί, δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι, κατήγγειλαν μια «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» προσβολή της ιδιωτικής ζωής, όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.

«Η κατάσχεση και η παρακολούθηση από την NSA σχεδόν όλων των πελατών της Verizon είναι μια εντυπωσιακή επίθεση εναντίον του Συντάγματος», κατήγγειλε ο ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ.

Το 2006, η εφημερίδα USA Today είχε προκαλέσει σοκ αποκαλύπτοντας πως η NSA συγκέντρωνε μυστικά τα δεδομένα επικοινωνιών Αμερικανών από μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Το πρόγραμμα δεν αφορούσε τότε παρά τις επικοινωνίες ανάμεσα σε ένα συνομιλητή στις ΗΠΑ και έναν άλλο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα ενός μυστικού δικαστηρίου από 11 δικαστές που είναι αρμόδιο να εγκρίνει οποιαδήποτε υποκλοπή.

Η Verizon αρκέσθηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η εταιρεία είναι νομικά υποχρεωμένη να υπακούει σε τέτοιες δικαστικές εντολές.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα