Απολύσεις συμβασιούχων του Δημοσίου

11:42 28/6/2013 - Πηγή: TNSite


Με ταχείες διαδικασίες, το ελληνικό Δημόσιο δείχνει την πόρτα της εξόδου στους συμβασιούχους και λύνει τον γόρδιο δεσμό των απολύσεων που καθυστερούν λόγω των προσωρινών δικαστικών διαταγών. Με βάση το νομοσχέδιο-εξπρές που θα καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, εντός τριμήνου θα

εκδικάζονται οι προσφυγές των εργαζομένων για παραμονή στη θέση τους μετά τη λήξη της σύμβασής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα των προσωρινών διαταγών είχε σημειωθεί στις 24 Απριλίου ρήξη μεταξύ του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Ο κ. Μανιτάκης είχε προωθήσει το «πάγωμα» των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν συμβασιούχους του Δημοσίου αλλά και απολυμένους του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, η διάταξή του είχε βρει «τοίχο» από τον κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος είχε αρνηθεί να την υπογράψει. Βέβαια, στις 4 Ιουνίου, με νομοθετική ρύθμιση που προωθούσε στη Βουλή για ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης επέμενε στη μη κατάργηση των προσωρινών διαταγών αλλά και των ασφαλιστικών μέτρων. Έθετε, ωστόσο, συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια εντός των οποίων θα πρέπει να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση ενώπιον των αστικών δικαστηρίων, προκειμένου να διασφαλιστεί το θεμελιώδες δικαίωμα της δικαστικής προθεσμίας των εργαζομένων, αλλά να αποτραπεί το ενδεχόμενο «καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος αυτού».

Τώρα, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα και την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Χαράλαμπο Αθανασίου, η ρύθμιση-εξπρές για την έξοδο 6.000 συμβασιούχων επανέρχεται και θέτει ως αυστηρό χρονικό περιθώριο της εκδίκασης των προσφυγών των συμβασιούχων τους τρεις μήνες. Σε περίπτωση αναβολής, η νέα δικάσιμος προσδιορίζεται εντός ενός μηνός, χωρίς να επιτρέπεται άλλη αναβολή, αλλιώς παύει η ισχύς της προσωρινής διαταγής.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μέσω των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων, κάποιοι συμβασιούχοι του Δημοσίου κατάφερναν να παραμείνουν στη θέση τους, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, μέχρι και επτά χρόνια. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», χωρίς να τις κατονομάζει, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν σε προσωρινά μέτρα για εργαζομένους του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.

Αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων των οποίων έχει λήξει η σύμβαση, ωστόσο συνεχίζουν να εργάζονται στα πόστα τους, κάνοντας χρήση των προσωρινών διαταγών. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των 6.000 συμβασιούχων εκτιμάται ότι θα δει την πόρτα της εξόδου. Εξ αυτών, το μεγαλύτερο μέρος απασχολείται στους δήμους, όπου με αυτό το καθεστώς των προσωρινών διαταγών εργάζονται περί τους 3.500 υπαλλήλους, από τους οποίους οι 1.000 στον Δήμο Αθηναίων, οι 500 στον Δήμο Θεσσαλονίκης και μικρότερος αριθμός σε άλλους μεγάλους ΟΤΑ, όπως αυτοί της Καλλιθέας και του Αγρινίου, όπου ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 40 - 60.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν την εν δυνάμει δεξαμενή απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα