Χρωστάς στην εφορία; Δες πως θα χάσεις τις καταθέσεις σου

13:38 8/6/2013 - Πηγή: TNSite

Αν πάτε στο ATM και βρείτε να σας λείπουν χρήματα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό, μην πάει αμέσως το μυαλό σας στην κλοπή. Αναρωτηθείτε αν χρωστάτε στην εφορία και δεν μπήκατε σε διαδικασία ρύθμισης. Αν δεν το κάνατε, τότε η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε on line κατάσχεση του ποσού που χρωστάτε

Ηλεκτρονική διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με τον «Τειρεσία» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία δέσμευσης

των τραπεζικών καταθέσεων όσων έχουν χρέη στο δημόσιο αλλά και να προχωρεί η κατάσχεση των οφειλομένων σε όσους αρνούνται να υπαχθούν σε ρύθμιση.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διασύνδεσης της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες προχωράει ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του λογισμικού για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο. Έτσι, από τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών θα εμφανιστεί να υιοθετεί πολιτική μαστιγίου και καρότου. Από τη μία θα προτείνει την ένταξη στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (με τις έντοκες δόσεις και τις λεπτομέρειες που μπορείτε να θυμηθείτε κάνοντας κλικ εδώ) και από την άλλη θα γνωστοποιεί στους οφειλέτες (ακόμη και αυτούς που χρωστούν μερικές εκατοντάδες ή λίγες χιλιάδες ευρώ) ότι αν δεν συμμορφωθούν να προχωρεί σε αυτόματη δέσμευση του ποσού της οφειλής από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.

Πώς θα γίνει αυτό;

Από τη στιγμή που κάποιος δεν θα υπάγεται σε ρύθμιση, η ΓΓΠΣ θα στέλνει μήνυμα δέσμευσης του ποσού σε όλες τις τράπεζες. Δέσμευση σημαίνει ότι αν το ποσό της οφειλής είναι 5000 ευρώ και το υπόλοιπο της κατάθεσης 6000 ευρώ, ο καταθέτης θα μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη μόνο των 1000 ευρώ. Μήνυμα «ξεμπλοκαρίσματος» του τραπεζικού λογαριασμού θα αποστέλλεται μόνο αν ο οφειλέτης προσέλθει και ρυθμίσει το χρέος του μέσα στις προθεσμίες (αυστηρές) που θα του θέτει η επιστολή ειδοποίησης της οφειλής. Αν πάλι ο οφειλέτης αρνηθεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, τότε η δέσμευση θα μετατρέπεται σε κατάσχεση.

Η νομική κάλυψη για τη διασύνδεση της ΓΓΠΣ με τις τράπεζες μέσω Τειρεσία, θα γίνει με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει επίσης στις φορολογικές αρχές να έχουν απευθείας πρόσβαση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς (όταν αυτό απαιτείται) προκειμένου να διερευνούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα