Διαφωνία Ασμουσεν-Σόιμπλε για την τραπεζική ένωση

22:14 13/5/2013 - Πηγή: TNSite
Την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη με μια «προσέγγιση δύο φάσεων», απέρριψε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καλώντας να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί εποπτείας και εκκαθάρισης των τραπεζών ταυτόχρονα.

Ο Άσμουσεν απέρριψε την ιδέα του —πρώην

προϊσταμένου του— Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως οι συνθήκες της ΕΕ επιτρέπουν την δημιουργία του νέου ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, αλλά όχι και την δημιουργία της κεντρικής αρχής εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης τραπεζών οι οποίες πτωχεύουν.

Ο Σόιμπλε, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times, έγραψε γλαφυρά πως θα μπορούσε αρχικά να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση που θα στηρίζεται σε έναν «ξύλινο» σκελετό, για να κερδηθεί χρόνος και μελλοντικά αυτή να αντικατασταθεί με μια τραπεζική ένωση που θα βασίζεται σε έναν «ατσάλινο» σκελετό, και θα είναι η μόνιμη.

Ο Άσμουσεν αντιπαρήλθε την επιχειρηματολογία αυτή, τονίζοντας πως ο στόχος της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι να καταστήσει το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ πιο ανθεκτικό στις κρίσεις.

«Κατά την άποψή μας ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί είναι με ένα ενιαίο καθεστώς εκκαθάρισης, ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, που χρηματοδοτείται από συνεισφορές των τραπεζών, και μια κοινή αρχή εκκαθάρισης», δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα Die Welt.

«Όλα τα όργανα πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσουν (μόλις τεθεί σε εφαρμογή) η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν επί της αρχής να προωθήσουν άμεσα την τραπεζική ένωση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έκτοτε έχουν εμφανιστεί βαθιές ρωγμές, με τη Γερμανία ειδικά να εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή είναι εφαρμόσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα —το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός υπό την ΕΚΤ— μοιάζει να οδεύει προς ολοκλήρωση έως τον μέσον του 2014, αλλά ο δεύτερος πυλώνας, η δημιουργία μιας αρχής «εκκαθάρισης» κι ενός ταμείου που θα έχουν την αρμοδιότητα να κλείνουν τράπεζες που χρεοκοπούν, αμφισβητείται, ενώ λιγοστές θεωρούνται οι πιθανότητες ο τρίτος πυλώνας, ο ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων, να εφαρμοστεί ποτέ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα