Εμπλοκή ΗΠΑ στη σύλληψη Ρέστη

18:45 31/7/2013 - Πηγή: TNSite

Στις 23 Ιουλίου οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στον επονομαζόμενο και «Μικρό Ωνάση», Βίκτωρα Ρέστη, στη βίλα του στο Λαγονήσι.

Ο εφοπλιστής συνελήφθη κατόπιν σχετικού εντάλματος, με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για την υπόθεση των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ της FB BANK. Το παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα πλούσιο με την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου του 2013, ο επικεφαλής της

UANI (Ενωμένοι κατά των Πυρηνικών στο Ιράν), Μαρκ Ουάλας, απέστειλε και κοινοποίησε μία επιστολή (αναρτήθηκε στο unitedagainstnucleariran.com) που αφορούσε την εμπλοκή του κ. Ρέστη και της Τράπεζας FBB, στις διαπραγματεύσεις (ο εφοπλιστής Δ. Κάμπης ήταν ο μεσάζων) με ιρανικά κρατικά fund προκειμένου αυτά να μπουν στη μετοχική σύνθεσή της.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη Ρέστη ξεκίνησε στις 13 Μαΐου του 2013 όταν η Κυβερνητική Οργάνωση των ΗΠΑ, UANI, (United Against Nuclear Iran- Ενωμένοι Ενάντια στο Πυρηνικό Ιράν), η οποία ασκεί πολιτική πίεση προς την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να γίνει σκληρότερη απέναντι στο Ιράν και σε όσους συναλλάσσονται με τη χώρα αυτή, κατήγγειλε τον Ρέστη για οικονομικές δοσοληψίες με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της UANI, ο κ. Κάμπης γνωστοποίησε στους ιθύνοντες της FBB ότι οι Ιρανοί επιθυμούσαν να κάνουν στην τράπεζα του Β. Ρέστη επένδυση δισεκατομμυρίων. Σε αντάλλαγμα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα διευκόλυνε τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου στη μεταφορά του ιρανικού πετρελαίου στις ξένες αγορές, παρακάμπτοντας το διεθνές εμπάργκο.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της UANI, Μαρκ Ουάλας, στην ίδια επιστολή σημείωνε πως υπάρχουν στοιχεία ότι και μια ακόμη εταιρεία του Β. Ρέστη, η ναυτιλιακή EST, χρησιμοποιείται για να σπάει το εμπάργκο.

Η οργάνωση καλούσε τον Β. Ρέστη να υπογράψει μια ένορκη δήλωση με την οποία να αρνείται την εμπλοκή του σε δουλειές με το Ιράν, να επιτρέψει την έρευνα στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις του από νομικούς οι οποίοι θα κάνουν μια ανεξάρτητη γνωμοδότηση για το θέμα, καθώς και να δώσει πρόσβαση στα έγγραφα εκείνα που θα ξεκαθαρίσουν τη σχέση του με τις ιρανικές εταιρείες και τον Δ. Κάμπη. Έπειτα από ανταλλαγή μηνυμάτων με τον επιχειρηματία, στις 15 Ιουλίου η UANI κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να ερευνήσουν τα στοιχεία που διαθέτει για τον Β. Ρέστη και τις επιχειρήσεις του.

Tα κυριότερα σημεία της επιστολής

«H UANI εξαρχής είχε επικοινωνήσει με τον Βίκτωρα Ρέστη και του ανέφερε τις ανησυχίες της, καθώς περιήλθαν στα χέρια της έγγραφα και αναφορές που μαρτυρούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ του κ. Ρέστη και τις εταιρείες που συνδέονται με τον Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κάμπη, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κυρώσεις, και το Ιράν.

Ο κ. Ρέστης αποκρίθηκε στην επικοινωνία μας τον Μάιο, με αβάσιμες, αλλόκοτες και δυσφημιστικές κατηγορίες κατά της UANI. Οι ανυπόστατες αυτές αναφορές του κ. Ρέστη κατά της UANI, θέτουν εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του».

Η UANI εξηγεί ότι προσπάθησε τρεις τουλάχιστον φορές μέσα στο Μάιο να «παρέχει κάθε δυνατή προσπάθεια στον κ. Ρέστη» προκειμένου να συνεργαστούν και «με διαφάνεια για να επιλυθεί το ζήτημα».

«Στην προσπάθεια αυτή» συνεχίζει η «UANI»:

-Ζήτησε από τον επιχειρηματία να υπογράψει μία ένορκη δήλωση που να αντικρούει και να διαψεύδει κάθε ανάμειξή του σε συμφωνίες με το Ιράν.

-Ζήτησε από τον κ. Ρέστη να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να διεξαχθεί διαφανής έρευνα που να αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

-Προσφέρθηκε να παραδώσει στον ίδιο και τους συμβούλους του τα έγγραφα που τον εμπλέκουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν και τον κ. Κάμπη.

-Προσφέρθηκε να προτείνει επιφανείς και αξιόπιστους δικηγόρους που θα διεξήγαγαν αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Ρέστη.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της UANI, ο επιχειρηματίας και εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, «δεν ανταποκρίθηκε σε καμία από τις ανωτέρω προτάσεις και τις σχετικές επιστολές που του είχαν αποσταλεί».

«Αντιθέτως», συνεχίζουν, «ο κ. Ρέστης προέβη σε τακτικές εκφοβισμού με ύβρεις και δυσφημήσεις κατά ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που έχει ως αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα επιτύχει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». «Δεν δεχόμαστε εκφοβισμούς από τον κ. Ρέστη», συνεχίζει η UANI. «Μία ανυπόγραφη επιστολή που προέρχεται από τους συμβούλους του επιχειρηματία διατείνεται ότι ο κ. Ρέστης έχει δημοσίως αρνηθεί τις κατηγορίες. Ισχυρίζονται δε ότι δεν αναμειγνύεται σε καμία παράνομη δοσοληψία με το Ιράν, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα. Πρόκειται για μια μακροσκελή επιστολή που ωστόσο στερείται κάθε ουσιώδους εξήγησης», προσθέτει και συνεχίζει:

«Αντικρούει δε την αξιοπιστία συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς ωστόσο να δίνει σαφείς εξηγήσεις».

Στην ίδια επιστολή ο οργανισμός σημειώνει ότι συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών και προσώπων, «με στόχο να σταματήσει τις δραστηριότητες μεταξύ αυτών και του Ιράν. Πάρα ταύτα, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με τον κ. Ρέστη, εξαιτίας του "σκοτεινού παρελθόντος" των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων που έχει να κάνει με τα όσα προαναφέρθηκαν… Δεδομένου ότι ο κ. Ρέστης αδυνατεί να περιγράψει επαρκώς τις ενέργειές του που σχετίζονται με τον κ. Κάμπη και τις συναλλαγές στις οποίες αναφέρονται τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας, τα οποία εμπλέκουν τον κ. Ρέστη στην υπόθεση, η UANI ζητεί από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές να διεξάγουν σε βάθος έρευνα για τον κ. Ρέστη και τα επιχειρηματικές του συναλλαγές», σημειώνει η οργάνωση.


«Μέχρι να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, καλούμε την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις λιμενικές αρχές να αρνηθούν περαιτέρω συνεργασία με τον κ. Ρέστη και τις εταιρείες του και να απορρίψουν κάθε αίτημα του ιδίου που θα αφορά την εξασφάλιση των σχετικών αδειών για επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στις Η.Π.Α.», αναφέρει μεταξύ άλλων η UANI.

Στο «ραντάρ των ΗΠΑ» ο Κάμπης

Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στο ραντάρ των Αμερικανών ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Athene Consulting House, Δημήτρης Κάμπης. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι είναι εκπρόσωπος των ιρανικών συμφερόντων είτε δρώντας ως μεταφορέας ιρανικού πετρελαίου ο ίδιος, είτε παίζοντας ρόλο μεσάζοντα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του Ρέστη.

Τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες αρχές θεωρήθηκαν επαρκή για το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως και για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να μπει ο Δ. Κάμπης στη «μαύρη λίστα» και να επιβληθούν κυρώσεις και στον ίδιο προσωπικά και στα πλοία που εμφανίζεται να ελέγχει.

Η αγωγή Ρέστη

Τη Δευτέρα, λίγες ώρες προτού ο Βίκτωρας Ρέστης συλληφθεί στην Αθήνα, έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί δικηγόροι του κατέθεσαν αγωγή εναντίον της UANI, του προέδρου της Ουάλας, του διευθύνοντος συμβούλου και του διευθυντή επικοινωνίας της. Με αυτήν επιδιώκεται η απόσυρση του δυσφημιστικού -κατά την πλευρά Ρέστη- περιεχομένου της ιστοσελίδας της UANI, καθώς και αποζημίωση με το ποσό των 2 δισ. δολαρίων συν τα δικαστικά έξοδα.

Η μαύρη λίστα του Τζακ Λου

Στις 21 Ιουλίου του 2013 ο Τζακ Λου, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, διάβαινε το κατώφλι του ελληνικού ΥΠ.ΟΙΚ. για να συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Εν συνεχεία συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ζήτησε και απαίτησε συνεργασία των ελληνικών φορολογικών αρχών προκειμένου να παρέχουν οικονομικά στοιχεία για τους Αμερικανούς υπηκόους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η συμφωνία επισφραγίστηκε.


Παράλληλα κόμισε μία λίστα του Λευκού Οίκου που περιελάμβανε αρκετά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου τα οποία βλάπτουν τα αμερικανικά συμφέροντα. Ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα υπήρχε το όνομα του Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος –για την ιστορία- συνελήφθη δύο μέρες μετά.

Στο μικροσκόπιο τρεις Έλληνες εφοπλιστές

Σε καθεστώς ελέγχου, από την Security Exchange Commision, έχουν τεθεί τρεις γνωστοί Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι έχουν αναπτύξει ισχυρές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές αρχές δεν φαίνεται να συγχωρούν οικονομικά παραπτώματα και ήδη έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι κινήσεις των επενδυτών έχουν γίνει στα πλαίσια της νομιμότητας.

Στο στόχαστρο έχουν μπει διάφορα οικονομικά «παιχνίδια» που έγιναν μέσω εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα οποία ερευνώνται ως ύποπτα. Κάποιες από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι η εποπτεία των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, ο συντονισμός και η επίβλεψη των επενδυτών με ισχυρά χαρτοφυλάκια.

H έρευνα συνεχίζεται...

zougla

Keywords
Τυχαία Θέματα