Εκδηλώσεις κατά της βίας και του ρατσισμού στη Θεσσαλονίκη

01:56 16/4/2013 - Πηγή: TNSite
Η θεσμοθέτηση εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης ενάντια στη βία και στο ρατσισμό, είναι στα σχέδια του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, όπως είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, αντιπροσωπείας του Δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, στην «πορεία των ζωντανών» Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος
των Εβραίων από τους ναζί.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλήθηκε βίντεο από την «πορεία των ζωντανών», παραγωγή της δημοτικής τηλεόρασης TV 100, ο δήμαρχος επισήμανε ότι τέτοιες θηριωδίες, όπως η Γενοκτονία των Εβραίων, συμβαίνουν και σήμερα (παράδειγμα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία) και γι αυτό θα προτείνει να πάρουν τον χαρακτήρα θεσμού εκδηλώσεις κατά της βίας και του ρατσισμού στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτών εκδηλώσεων ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρότεινε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη έκθεση που γίνεται στην Αθήνα για τη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η εργασία για τους «δείκτες ιστορίας» της Θεσσαλονίκης (περιλαμβάνει την τοποθέτηση πινακίδων σε 140 τοποθεσίες για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν εκεί), αλλά δεν μπορεί να γίνει πράξη η τοποθέτηση των πινακίων λόγω έλλειψης χρημάτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθυνθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και να ζητήσει την ιστορική τεκμηρίωση του γεγονότος ότι σε ένα μέρος του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο ήταν στη δικτατορία τα γραφεία της ΚΥΠ στα οποία βασανίστηκαν αρκετοί πολίτες για την αντιδικτατορική δράση τους και άφησε την τελευταία του πνοή ο βουλευτής της Αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς.

Το Πολεμικό Μουσείο απέρριψε αρχικά το αίτημα να παραχωρηθεί ένα πολύ μικρό τμήμα του Μουσείου στον Δήμο για να μετατραπεί σε τόπο μνήμης των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα. Το επιχείρημα του ήταν ότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του Πολεμικού Μουσείου και δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι πράγματι έγιναν βασανιστήρια επί χούντας στο συγκεκριμένο τόπο.

Η απάντηση αυτή του Πολεμικού Μουσείου προκάλεσε οργή στο Δημοτικό Συμβούλιο που τη θεωρεί προσβολή στην ιστορική μνήμη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης (όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος) και επαναφέρει το θέμα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας άφησε ανοιχτό το θέμα να το ξαναδεί, εφόσον υπάρξει η ιστορική τεκμηρίωση., όπως είπε ο ίδιος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη συμμετοχή, για πρώτη φορά, αντιπροσωπείας του Δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, στην «πορεία των ζωντανών» Αουσβιτς-Μπιρκενάου, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλήθηκε βίντεο από την «πορεία των ζωντανών», παραγωγή της δημοτικής τηλεόρασης TV 100, ο δήμαρχος επισήμανε ότι τέτοιες θηριωδίες, όπως η Γενοκτονία των Εβραίων, συμβαίνουν και σήμερα (παράδειγμα ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία) και γι αυτό θα προτείνει να πάρουν τον χαρακτήρα θεσμού εκδηλώσεις κατά της βίας και του ρατσισμού στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο αυτών εκδηλώσεων ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρότεινε να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη έκθεση που γίνεται στην Αθήνα για τη συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στον αντιφασιστικό αγώνα. Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για την παρουσία της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η εργασία για τους «δείκτες ιστορίας» της Θεσσαλονίκης (περιλαμβάνει την τοποθέτηση πινακίδων σε 140 τοποθεσίες για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν εκεί), αλλά δεν μπορεί να γίνει πράξη η τοποθέτηση των πινακίων λόγω έλλειψης χρημάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να απευθυνθεί στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και να ζητήσει την ιστορική τεκμηρίωση του γεγονότος ότι σε ένα μέρος του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο ήταν στη δικτατορία τα γραφεία της ΚΥΠ στα οποία βασανίστηκαν αρκετοί πολίτες για την αντιδικτατορική δράση τους και άφησε την τελευταία του πνοή ο βουλευτής της Αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς. Το Πολεμικό Μουσείο απέρριψε αρχικά το αίτημα να παραχωρηθεί ένα πολύ μικρό τμήμα του Μουσείου στον Δήμο για να μετατραπεί σε τόπο μνήμης των θυμάτων του αντιδικτατορικού αγώνα.

Το επιχείρημα του ήταν ότι δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του Πολεμικού Μουσείου και δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι πράγματι έγιναν βασανιστήρια επί χούντας στο συγκεκριμένο τόπο. Η απάντηση αυτή του Πολεμικού Μουσείου προκάλεσε οργή στο Δημοτικό Συμβούλιο που τη θεωρεί προσβολή στην ιστορική μνήμη και την ιστορία της Θεσσαλονίκης (όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος) και επαναφέρει το θέμα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας άφησε ανοιχτό το θέμα να το ξαναδεί, εφόσον υπάρξει η ιστορική τεκμηρίωση.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα