Εκεχειρία μεταξύ σιιτών και σουνιτών στην Υεμένη

04:57 5/11/2013 - Πηγή: TNSite
Απόφαση για εκεχειρία έλαβαν οι σιίτες και οι σουνίτες μαχητές, έπειτα από τις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στην Υεμένη.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πόλη Νταμάτζ, σύμφωνα με πληροφορίες με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη Τζαμάλ Μπενομάρ. Μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου κατάφερε να εισέλθει στην πόλη για να παράσχει ιατρικές

φροντίδες και να απομακρύνει όσους τραυματίες ήταν δυνατόν.

Οι μάχες άρχισαν την περασμένη Τετάρτη όταν οι μαχητές των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της επαρχίας Σαάντα, στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία, κατηγόρησαν σαλαφιστές μαχητές στην Νταμάτζ ότι στρατολογούν εκατοντάδες ξένους μαχητές και προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μια γενικευμένη επίθεση εναντίον τους.

Ο αριθμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 100, μετά και τους ολονύκτιους βομβαρδισμούς στη Νταμάτζ, όπως σημείωσε ο Σόρουρ αλ Ουάντι, εκπρόσωπος των σαλαφιστών. Σύμφωνα με τον αλ Ουάντι, «σημειώθηκαν μαζικές επιθέσεις των Χούθι όλη τη νύχτα εναντίον της ακαδημίας Νταρ αλ Χάντιτ και των κοιτώνων των σπουδαστών και ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 100».

Ο απολογισμός αυτός αφορά μόνον τους σουνίτες οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες, καθώς οι Χούθι δεν έχουν δώσει στοιχεία για τις απώλειες στη δική τους πλευρά.

Ο Ουάντι ανέφερε ότι μια ομάδα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου η οποία εισήλθε με τέσσερα οχήματα στην Νταμάτζ δέχθηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές των Χούθι, οι οποίοι σκότωσαν έναν μεταφραστή.

Ο Γεχία Αμπουεσμπάα επικεφαλής μιας επιτροπής που διόρισε ο πρόεδρος της χώρας για να τερματίσει τη σύγκρουση δήλωσε χθες ότι οι Χούθι παρέβησαν την υπόσχεσή τους να σταματήσουν τις επιθέσεις αφού έξι υποστηρικτές τους, που κρατούνταν από τη φυλή αλ Άχμαρ, στη γειτονική επαρχία Ομράν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι Χούθι είχαν πολιορκήσει την Νταμάτζ επί εβδομάδες πέρυσι κατηγορώντας τους σαλαφιστές ότι δημιουργούσαν ένα οπλοστάσιο, κατηγορία που οι τελευταίοι απορρίπτουν.

Η επαρχία Σαάντα είναι η βάση της πολυετούς εξέγερσης των Χούθι εναντίον της κυβέρνησης. Οι μειονοτικοί διαμαρτύρονται για κοινωνικές, θρησκευτικές και οικονομικές διακρίσεις σε βάρος τους από την κεντρική κυβέρνηση στη Σαναά και ενεπλάκησαν σε αλλεπάλληλες συγκρούσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις από το 2004 ως το 2010, όταν ανακοινώθηκε εκεχειρία. Στη σύρραξη είχε εμπλακεί για ένα διάστημα και η Σαουδική Αραβία, συντασσόμενη με την υεμενίτικη κυβέρνηση, όταν οι αντάρτες είχαν εισέλθει στο έδαφός της.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα