Ένα πραγματικό Success Story : Ο κολοσσός Splunk εξαγόρασε την ελληνική startup, BugSense

21:57 17/9/2013 - Πηγή: TNSite

Η εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με μετρητά από τον προϋπολογισμό της Splunk και αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2014, μετά την έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.

Πρόκειται για εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (στο δείκτη NASDAQ) και εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 6,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Splunk, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκόντφρεϋ Σάλλιβαν και ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της ελληνικής startup, Γιάννης Βλαχογιάννης, θα συζητήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κατά τη διάρκεια του 4ου Ετήσιου Συνεδρίου Χρηστών της Splunk που θα διεξαχθεί στο Λας Βέγκας στις 30 Σεπτεμβρίου - 3 Οκτωβρίου.

Ένα πραγματικό "Success Story"

H BugSense ιδρύθηκε το 2011 από τους Γιάννη Βλαχογιάννη και Πάνο Παπαδόπουλο και αποτελεί ουσιαστικά ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συλλέγει και αναλύει τις αναφορές σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο κατά την διάρκεια κατασκευής μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, βοηθώντας ουσιαστικά τους προγραμματιστές στην δουλειά τους.

Υποστηρίζει τις πλατφόρμες Android, iOS, HTML5, WP και Windows Phone 8 ενώ προσφέρει και analytics για το πως οι χρήστες χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο. Η ομάδα της BugSense διατηρεί γραφεία στην Αθήνα αλλά έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ έχουν πελάτες εταιρίες κολοσσούς όπως οι Skype, Samsung, VMware, Airpush, Trulia, Soundcloud.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία αναφέρθηκε στο blog του google app engine σαν παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής και πλέον, πάνω από 8.000 προγραμματιστές από όλο τον κόσμο καταχωρήθηκαν στο πελατολόγιό του.

Ποια είναι η Splunk

Η εταιρεία ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2003 από τους συνιδρυτές Μάικλ Μπάουμ, Έρικ Σουάν και Ρομπ Ντας και μέχρι το 2012, οπότε και εισήχθη στη Wall Street, είχε μετατραπεί σε μία αμερικανική πολυεθνική της τεχνολογίας με γραφεία στην περιοχή EMEA (Europe, Middle East, Africa) και την Ασία, πάνω από 850 εργαζόμενους και πάνω από 6.000 πελάτες σε πάνω από 90 χώρες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πάνω από τις μισές εταιρείες του δείκτη Fortune 100. Μέχρι το 2007 είχε συγκεντρώσει 40 εκατ. δολάρια σε venture capital χρηματοδότηση, από επενδυτικά ταμεία όπως August Capital, JK&B Capital, Ignition Partners και Sevin Rosen Funds, ενώ η εξαγορά της BugSense είναι η πρώτη στην εταιρική ιστορία της.

Από το 2009 η εταιρεία εμφανίζει κέρδη, ενώ η τιμή της μετοχή της βρίσκεται αυτή την στιγμή στα 59 δολάρια. Η IPO της εταιρείας, η οποία έγινε με πολλές προσδοκίες τον Απρίλιο του 2012, ήταν απολύτως επιτυχημένη καθώς η μετοχή άνοιξε με τιμή 17 δολάρια (έναντι προσδοκιών ύψους 11 έως 14 δολάρια) και μέσα σε λίγη ώρα είχε σημειώσει αύξηση 88% φθάνοντας στα 32 δολάρια. Αυτή την στιγμή με βάση την τιμή μετοχής και τον αριθμό των μετοχών της, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ανέρχεται σε 6,15 δισ. δολάρια.

Η Splunk δραστηριοποιείται στον τομέα της επιχειρησιακής ευφυΐας, αναπτύσσει δηλαδή λύσεις και προϊόντα που καθιστούν τα δεδομένα που δημιουργούνται από μηχανές, δηλαδή ιστοσελίδες, κινητές εφαρμογές, servers κλπ., προσβάσιμα, χρήσιμα και εύχρηστα στους πελάτες που θέλουν να τα επεξεργασθούν και να αποκτήσουν γνώσεις μέσα από αυτά.

Το προϊόν-"σημαία" της Splunk, το Splunk Enterprise, συλλέγει, παρακολουθεί, καταλογογραφεί και αναλύει δεδομένα που προέρχονται από οιοδήποτε μηχανικό ή σύστημα ασφαλείας, όπως συστήματα IT ή υποδομών, αισθητήρων κλπ. Το όνομα, μάλιστα, της εταιρείας προέρχεται από την αμερικανική λέξη "spelunking" (το χόμπι της εξερεύνησης σπηλαίων), παραλληλίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι IT συστημάτων να "σκάψουν" μέσα στον όγκο των δεδομένων για να βρουν και να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποδομές τους.

Η εξαγορά της BugSense πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε η εταιρεία να ενσωματώσει τα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρία στα προϊόντα της, επιτρέποντας στους πελάτες της να μπορούν να παρακολουθήσουν και να επεξεργαστούν τα δεδομένα αυτά και μέσω των κινητών συσκευών τους.

Οι ανακοινώσεις των δύο εταιριών:

Splunk

BugSense

(Με πληροφορίες από EMEA Business Monitor, wsj.com)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα