Φορέστε... τον πλοηγό σας

14:58 20/6/2013 - Πηγή: TNSite

Μέσω δονήσεων θα καθοδηγούν στο μέλλον οι συσκευές πλοήγησης

20/06/201314:08

20/06/201314:08

Φορέστε... τον πλοηγό σας

Οι συσκευές πλοήγησης θα μπορούν να αντικατασταθούν με μία ζώνη ή ένα μπουφάν

Οι συσκευές πλοήγησης θα μπορούν να αντικατασταθούν με μία ζώνη ή ένα μπουφάν Θα φτάσει η στιγμή που θα φοράμε, αντί να κρατάμε στα χέρια μας, ένα σύστημα πλοήγησης; Αυτό επιδιώκουν ερευνητές του ΜΙΤ, οι οποίοι υπόσχονται ότι
στο άμεσο μέλλον μία ζώνη ή ένα μπουφάν, θα μπορούν να μας δίνουν τις απαραίτητες οδηγίες για να φτάσουμε στον προορισμό μας, μέσω των δονήσεων που θα εκπέμπουν.

Τα μελλοντικά συστήματα πλοήγησης θα λειτουργούν με ένα είδος «κώδικα Μορς»: οι δονήσεις από μία ειδική συσκευή GPS θα ενημερώνουν τον χρήστη σχετικά με την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί, αναλόγως με το «μοτίβο» των παλμών που νιώθει. Τέτοιου είδους συσκευές θα απαλλάσσουν τους οδηγούς από την ανάγκη να κοιτάζουν σε χάρτες, ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η Λαϊνέτ Τζόουνς, ερευνήτρια επιστήμονας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΜΙΤ, σχεδιάζει οθόνες που φοριούνται και μπορούν να «αγγίζουν» το δέρμα- το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, αλλά ταυτόχρονα ανεκμετάλλευτο, μέσον επικοινωνίας.

Όπως διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενήργησε, οι συμμετέχοντες σε αυτή ένιωθαν τις δονήσεις μακρύτερα από ό,τι «εξέπεμπαν» οι συσκευές (έως και τρεις φορές): όπως φαινόταν οι «αναταράξεις» στο δέρμα εξαφανίζονταν περίπου στα 8 χιλιοστά από το «κέντρο», ωστόσο η αίσθηση συνεχιζόταν σε απόσταση 24. Επίσης, το δέρμα είχε διαφορετικές επιπτώσεις όσον αφορά την απόσταση που διένυαν οι δονήσεις.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή διαρρύθμιση των «κινητήρων», αναλόγως με το σημείο που φοριέται η συσκευή. Επίσης, οι δονήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολύ περισσότερους σκοπούς πέρα από την παροχή οδηγιών, όπως η ενημέρωση περί εμποδίων στο δρόμο ή ανάγκης για μείωση ταχύτητας.

Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και από σωστικά συνεργεία ή πυροσβέστες που κινούνται σε επικίνδυνες ζώνες. Σε πιο «ειρηνικές» καταστάσεις, σίγουρα θα γίνουν εξαιρετικά δημοφιλή με τους φίλους του fitness, όπως για παράδειγμα άνθρωποι που κάνουν τζόγκινγκ στους δρόμους μίας πόλης.

Πρώτο Θέμα

Keywords
Τυχαία Θέματα