«Η Αργεντινή έφτασε με την κρίση κοντά στον εμφύλιο»
Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο news.gr την έκρηξη
Μαθημένος να ζει άνετα, προερχόμενος από μία εύπορη οικογένεια της Αργεντινής, ο Λούις είδε ξαφνικά την οικονομία της χώρας του να καταρρέει και τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους. Μια κρίση που έπληξε σε μεγάλο βαθμό και την οικογένειά του, όπως παραδέχεται.
«Ξέραμε ότι θα έσκαγε η φούσκα»
«Ξέραμε ότι κάποια στιγμή η φούσκα θα έσκαγε. Ότι όλο το σύστημα, οικονομικό και πολιτικό, θα κατέρρεε», περιγράφει.
«Στη δεκαετία του '90 ζήσαμε στην Αργεντινή μία ευμάρεια παρόμοια με αυτή, που έζησε η Ελλάδα από τις αρχές του 2000 έως το 2006. Είχες την άνεσή σου, τα χρήματά σου, τις διακοπές σου, το εξοχικό σου...Τα πάντα. Ό,τι μπορεί να επιθυμήσει ένας άνθρωπος της μεσαίας τάξης».
Κάπου εκεί, λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης Ντε λα Ρούα - έφυγε μαζί με άλλα μέλη του επιτελείου του με ελικόπτερο για να γλιτώσει την οργή του πλήθους -, οδήγησαν τη χώρα σε κοινωνικό και οικονομικό έμφραγμα. Και, μέσα σε όλα αυτά, η είσοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Είχαμε μία πολύ αδύναμη οικονομία και το ΔΝΤ, που προσπάθησε να ισοσταθμίσει την αξία του νομίσματός μας με αυτή του δολαρίου. Ένα δολάριο ένα πέσο. Σε μια χώρα που μετρούσε τις αμαρτίες των κυβερνήσεων Αλ Φονσίν και Κάρλος Μένεμ, μετά τη δικτατορία του 1983».
«Τα χρήματα από την πώληση οικοπέδων έφταναν με το ζόρι για την αγορά μιας τηλεόρασης»
«Χαρακτηριστικό είναι αυτό, που έγινε με τη μεγάλη οικονομική κρίση στην Αργεντινή. Η μάνα μου ήθελε τότε να πουλήσει μερικά κτήματα. Ο πατέρας μου την προέτρεψε να τα πουλήσει σε δολάριο. Εκείνη, ανένδοτη. Ήθελε να τα πουλήσει σε πέσο, όπως και έκανε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, μετά από τρεις μήνες, τα χρήματα που πήρε από τα κτήματα να φτάνουν με το ζόρι για να αγοράσει μία τηλεόραση !
«Οι εικόνες, που εγώ έχω όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν τραγικές. Παιδιά έμπαιναν σε σούπερ μάρκετ μαζί με τους γονείς για να τα λεηλατήσουν όλα. Πλήθος ανθρώπων περπατούσαν προς το Προεδρικό Μέγαρο για να βρουν τους πολιτικούς και να τους λιντσάρουν. Άνθρωποι αυτοκτονούσαν, επειδή λεηλάτησαν τα μαγαζιά τους. Μια χώρα, στην οποία παραλίγο να γίνει εμφύλιος. Ήταν όλοι εναντίον όλων», συμπληρώνει ο Λούις.
Στην Ελλάδα, ο ίδιος ήρθε όταν ξέσπασε η κρίση. Φοιτητής τότε στη Βραζιλία, κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία του έδινε το δικαίωμα να σπουδάσει στη Θεολογική σχολή. Παρόλ' αυτά, έζησε από πολύ κοντά τα γεγονότα της χώρας του, καθώς ο αδελφός του είχε ένα σοβαρό ατύχημα και χρειάστηκε να βρεθεί κοντά του. Έτσι, έζησε πολύ έντονα και θυμάται όλες εκείνες τις στιγμές.
«Έμπαινες στο σούπερ μάρκετ και οι υπάλληλοι έπαιρναν τα πράγματα από το καλάθι και άλλαζαν τιμές»
«Το 2000, πήγαινες σε σούπερ μάρκετ, έπαιρνες το καλάθι και, αφού έβαζες τα προϊόντα μέσα, έρχονταν οι υπάλληλοι, τα έπαιρναν και έβαζαν καινούργια τιμή εκείνη τη στιγμή. Μπροστά σου !»
Παρόλ' αυτά ο κόσμος δεν επαναστάτησε αμέσως. Όλα ξεκίνησαν, όταν το ΔΝΤ ανέστειλε τη χορήγηση της δόσης του δανείου και διεκόπη η δανειοδότηση στην Αργεντινή. Οι άνθρωποι έτρεχαν να πάρουν τα λεφτά τους σε δολάρια. Σχηματίζονταν ουρές ανθρώπων, οι οποίοι έσπευδαν να σηκώσουν τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση πέρασε νόμο, που επέτρεπε αναλήψεις έως 1.000 πέσος το μήνα. Η μεσαία τάξη έβλεπε από τη μία στιγμή στην άλλη να χάνει όλα όσα είχε συνηθίσει να είναι δικά της μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και, κυρίως, το κράτος να βάζει χέρι στις καταθέσεις. Έτσι, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.«Στην Ελλάδα, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο, καθώς ανήκει σε ένα πολιτικό και οικονομικό σύστημα μιας ολόκληρης Ηπείρου. Η Αργεντινή ήταν μόνη της», συμπληρώνει.
Θυμάται ότι, για να βγάλει κάποιος διαβατήριο και να μεταναστεύσει, έπρεπε να περιμένει από τρεις έως έξι μήνες. Το κύμα μεταναστών ήταν τεράστιο και όλοι ήθελαν να φύγουν για Ισπανία και Ιταλία.
«Έβλεπα μπροστά μου κοριτσάκια να εκπορνεύονται για δύο πέσος και μία φρατζόλα ψωμί»
«Έβλεπα, μπροστά στα μάτια μου, κοριτσάκια να εκπορνεύονται για δύο πέσος και μία φρατζόλα ψωμί. Πήγαιναν με άνδρες για να μπορούν να πάνε στο φούρνο και να αγοράσουν ψωμί !», λέει με ύφος ακόμα και σήμερα έκπληκτο.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι είχα να δω τον αδελφό μου αρκετούς μήνες. Όταν τον ξαναείδα ήταν σαν να είχε γεράσει 40 χρόνια από την πίεση. Πίεση από όλες τις πλευρές για να μη λείπει τίποτα στην οικογένειά του». Για να μη δει τις ίδιες του τις κόρες να καταλήγουν στο πεζοδρόμιο...
Ο πιο άτυχος μπάρμαν του κόσμου....
Μιλώντας για τη φυγή του από την Αργεντινή της κρίσης και τον ερχομό του στην Ελλάδα της κρίσης, λέει χαρακτηριστικά: "Θυμάσαι το σεισμό στην Αϊτή ; Μια οικογένεια έχασε τα πάντα, αλλά δεν πέθανε κανείς. Πήγαν μετανάστες στη Χιλή και έγινε μετά από τρεις μήνες εκεί ένας σεισμός. Ο Πανούτσος λέει ότι είμαι ο πιο άτυχος μπάρμαν του κόσμου», λέει χαριτολογώντας.
Μιλώντας για τις συνθήκες, που επικρατούν σήμερα στη χώρα του, λέει : «Η κατάσταση τώρα είναι λίγο περίπλοκη. Είχαμε επεισόδια πρόσφατα. Η αλλαγή, που κατά κάποιο τρόπο και μετά την κρίση προσπάθησε να φέρει ο Νέστωρ Κίσνερ, φάνηκε να φρενάρει με το θάνατό του. Ανέλαβε η γυναίκα του, η οποία έχει ένα επιτελείο χωρίς ξεκάθαρο προσανατολισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώνουν πολλές άσχημες κριτικές σαν κυβέρνηση. Έτσι, ενώ η χώρα μπήκε σε ρυθμό ανάπτυξης και ο Κίσνερ είπε: «Ας σφίξουμε λίγο τα ζωνάρια, να πληρώνουμε το χρέος μας», τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.
Όπως λέει άλλωστε, «Το ΔΝΤ δεν το πετάς, το πληρώνεις για να φύγει. Δεν θα φύγει από μόνο του, ακόμα και αν το διώξεις».
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα λεφτά, που δανείστηκε η Αργεντινή, πήγε σε τσέπες κάποιων. «Αν τα έκλεψαν, εμείς δεν μπορούμε να τα επιστρέψουμε. Μεγάλο μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για τον προσωπικό πλουτισμό κάποιων».
Μιλώντας για τη ζωή του στην Ελλάδα, την οποία είχε όνειρο από μικρός να γνωρίσει, καθώς διδάχθηκε στο σχολείο την αρχαία ελληνική γραμματεία, λέει:
«Η Ελλάδα απέξω γοητεύει κι από μέσα απογοητεύει. Την έβλεπα ως μια ονειρεμένη χώρα. Προσωπικά με αντιμετώπισαν με τον καλύτερο τρόπο. Το μόνο παράπονο, που έχω, είναι για το τι σημαίνει η Ελλάδα για τους ανθρώπους της. Ο Μπόρχες, σε συνέντευξή του, είχε πει: 'Είμαστε εξόριστοι Έλληνες', για να δείξει πόσο λάτρευε την Ελλάδα. Η κουλτούρα και η παιδεία, καθώς και πολλά πράγματα, που έχουν να κάνουν με την καθημερινή μας ζωή στη χώρα μου, γεννήθηκαν εδώ. Ήταν το λίκνο του πολιτισμού».
«Στη πορεία, γράφοντας ένα άρθρο για ένα Πανεπιστήμιο στην Αργεντινή, και μιλώντας για την εμπειρία μου ως φοιτητής, έγραψα στο τέλος: 'Η Ελλάδα, που έδωσε φως στον κόσμο, τώρα ζει στα σκοτάδια'. Μία έκφραση που καθρεφτίζει την πραγματικότητα. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Ευθύνες υπάρχουν στο προσωπικό ενδιαφέρον των ανθρώπων, στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία....».
Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση στην Αργεντινή, αλλά και αυτά που ζει σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, ο Λούις Λέμες. Ο άνθρωπος, που πέρασε και έζησε και στις τρεις χώρες της κρίσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αργεντινή, Βραζιλία και τώρα Ελλάδα.
Ο ίδιος όπως λέει ξέρει και απολαμβάνει να ζει.
«Απολαμβάνω το σπίτι μου, τη βόλτα, τη γειτονιά μου. Απολαμβάνω τη μουσική. Τη δουλειά μου. Απολαμβάνω τους φίλους μου. Απολαμβάνω το ρεπό μου. Απολαμβάνω το τανγκό....Χορεύω τανγκό. Απολαμβάνω την ανιψιά μου. Όλα αυτά, αν και ζω σε μια άσχημη πόλη. Παρόλ' αυτά, όμως, κατοικώ σε μια πάρα πολύ ωραία γειτονιά», λέει ο άνθρωπος, που έζησε στην κάποτε όμορφη Αργεντινή, η οποία - από το 2001 και μετά - σε τίποτα δεν θύμιζε την εύπορη και γεμάτη υποσχέσεις χώρα της Λατινικής Αμερικής, που όλοι γνωρίσαμε στη δεκαετία του '90.
NewsBeast
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Τρίκαλα: Τρεις παντρεμένες κλέφτηκαν μέσω…Facebook
- Δείτε τα πιο σπάνια Ελληνικά ονόματα!
- Φοιτητικό, στεγαστικό επίδομα 2014: ποιοι το δικαιούνται. Διαδικασία
- Ίδρυμα Αρναούτη: Υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών 2014 – 2015
- Καρκινογόνος χημική ουσία στα αναψυκτικά. Προσοχή
- Πρέπει να έχεις «κότσια» για να τα βάλεις με όλο το σύστημα - Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Λιανεμπόρων Ψιλικών Ειδών Αττικής
- Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ
- Δείτε τη Χρύσα Δημουλίδου πριν 22 χρόνια… πριν τις πλαστικές! [εικόνα]
- ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ...
- Όταν ο Κόκκαλης δεν προσήλθε στη Βουλή για να ταίσει τα περιστέρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Λάτσιος: Ο γάμος με την Μενεγάκη μου κόστισε 2,5 εκατομμύρια
- Το δρομολόγιο της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού
- Χαβάη: Τεράστιο κύμα αφήνει άφωνους τους περαστικούς
- Ο Λάμπης Λιβιεράτος μετακόμισε
- Η τούμπα της συμφοράς: Ο μεθυσμένος ποδηλάτης δίνει ρέστα
- «Η Αργεντινή έφτασε με την κρίση κοντά στον εμφύλιο»
- Οι καλύτεροι ελεύθεροι σκοπευτές στη σύγχρονη πολεμική ιστορία
- Ο ρόλος του «Δεξιού Τομέα» στις συγκρούσεις στο Κίεβο
- «Θα αποστείλουμε αύριο στην τρόικα τις προτάσεις που υπολείπονται»
- Γυναίκα αρχηγός σπείρας που διακινούσε ηρωίνη στο Βόλο
- Τελευταία Νέα TNSite
- «Η Αργεντινή έφτασε με την κρίση κοντά στον εμφύλιο»
- «Είναι παγκόσμια τα ζόρια, πάνε να μας την κάνουν πολύ χοντρά»
- Ο Λάμπης Λιβιεράτος μετακόμισε
- Κανένα θέμα ΠΑΟ-Σόουζα
- Δέσμευση Άμποτ για προώθηση του ελεύθερου εμπορίου
- «Θα αποστείλουμε αύριο στην τρόικα τις προτάσεις που υπολείπονται»
- Στην Ελλάδα επιστρέφει αύριο η Μυρτώ
- Η τούμπα της συμφοράς: Ο μεθυσμένος ποδηλάτης δίνει ρέστα
- Αξιοποίηση πρώην σχολικών φυλάκων σε νοσοκομεία της επικράτειας
- Οι καλύτεροι ελεύθεροι σκοπευτές στη σύγχρονη πολεμική ιστορία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Τόσο… πήγε ο Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα!
- Παπαμιμίκος: Κανένα ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο
- Δείτε πώς είναι σήμερα η «Δεβόρα» από το «Εκείνες κι εγώ»! [εικόνα]
- Οι δέκα κορυφαίες εξωτικές καλλονές του Πακιστάν που έχουν αφήσει τον κόσμο με ανοικτό το στόμα [εικόνες]
- Παίζοντας τον ψόφιο κοριό
- Κανένα θέμα ΠΑΟ-Σόουζα
- Ο Ντερμπεντέρης εκπαιδεύεται…
- ΒΙΝΤΕΟ-Με το BMX στο εμπορικό κέντρο
- Αφηρημένος επιβάτης έσπειρε τον πανικό σε τρένο στη Γαλλία