Η διαχείριση του καθημερινού στρες χωρίς τη βοήθεια ειδικού

23:08 16/6/2013 - Πηγή: TNSite

Η διαχείριση του καθημερινού στρες χωρίς τη βοήθεια ειδικού

Είμαι γυναίκα δικηγόρος 39 ετών και το στρες με κατακλύζει στην καθημερινότητά μου. Υπάρχει τρόπος να προσπαθήσω να το λύσω μόνη μου χωρίς να καταλήξω στη λύση του ψυχολόγου;

Μία κατάσταση θεωρείται στρεσογόνος όταν το άτομο την αντιλαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο. Η γνωστική αντίληψη μιας κατάστασης ως απειλητικής ή συνδεόμενης με μία απώλεια, βλάβη ή κίνδυνο είναι αυτή που πυροδοτεί τη διέγερση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και τα συναφή σωματικά, συναισθηματικά

και νοητικά συμπτώματα του στρες.

Τέτοια συμπτώματα είναι π.χ. οι δυσκολίες στη συγκέντρωση, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή διάθεση, το αίσθημα μοναξιάς, οι άτυποι πόνοι, οι ζαλάδες, το βάρος στο στήθος, οι ταχυκαρδίες, η μειωμένη λίμπιντο, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, οι διαταραχές στον ύπνο και στη λήψη τροφής .

Αναθεωρώντας τον τρόπο που σκέφτεστε για τις πηγές πίεσης που σας περιβάλλουν, είναι ένας τρόπος να προσπαθήσετε να γίνετε εσείς ο ψυχολόγος του εαυτού σας. Στόχος είναι να προσπαθήσετε να ενισχύσετε τα εσωτερικά σας αποθέματα διαχείρισης των όποιων δυσκολιών.

Προσπαθήστε να λέτε «όχι» στις πιέσεις των τρίτων (π.χ. αφεντικό στην δουλειά, σύζυγος κλπ) όταν αυτές είναι υπερβολικές και βάλτε προστατευτικά όρια στις σχέσεις σας. Τα όρια στη ζωή μας οχυρώνουν το εγώ μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας βάζοντας ρεαλιστικούς και επιτεύξιμους στόχους, χωρίς να αναζητάτε με ψυχαναγκασμό ένα ιδεώδες. Όταν κάτι σας πιέζει σκεφτείτε ότι θα καταφέρετε να το αντιμετωπίσετε επαρκώς. Ο εσωτερικός καθημερινός διάλογος και η προσπάθεια επιβράβευσης του εαυτού, έστω και για τα μικρά επιτεύγματα είναι μια δυνάμει θεραπευτική ψυχολογική δεξιότητα.

Η αποτελεσματική οργάνωση του χρόνου σας θα σας βοηθήσει στην ελάττωση του στρες και της εμπλοκής σας με περιττές και αγχωτικές δραστηριότητες. Τέλος, δοκιμάστε ασκήσεις χαλάρωσης και ελεγχόμενης αναπνοής και εντάξτε την σωματική άσκηση και την υγιεινή διατροφή στη ζωή σας.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr , twitter @myrsi1

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα