«Η επίλυση του Κυπριακού καθοριστική για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο»

13:43 25/9/2013 - Πηγή: TNSite
Το Κυπριακό, ενόψει της επικείμενης επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, συζητήθηκε στη συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, κατά τη συνάντηση συμφώνησαν για την έγκαιρη επανάληψη των διαπραγματεύσεων, με γνώμονα την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο.

Στο

μεταξύ, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Τουρκία ως εγγυήτρια είναι πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση ενός δίκαιου διακανονισμού».

Ο κ. Γκιουλ, ο οποίος μίλησε μετά τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, έκανε λόγο για «επανειλημμένες προσπάθειες», για μια ειρηνική διευθέτηση, που κατέληξαν σε αποτυχία, μεταξύ άλλων και η απόρριψη του σχεδίου Ανάν το 2004, όπως υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα «να παροτρύνει τους Ελληνοκύπριους να ανταποδώσουν με τη συμμετοχή τους, εμπλεκόμενοι καλόπιστα σε διαπραγματεύσεις, το συντομότερο, τον επόμενο μήνα, χωρίς εάν και αλλά, που θα είναι προσανατολισμένες για να φέρουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα», προσθέτοντας επίσης ότι το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι της Κύπρου.

Τέλος, ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι καθοριστική για τη σταθερότητα και την ειρήνη στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο κ. Γκιουλ είπε ότι αν κάποιοι ηγέτες επιμένουν για τον προσδιορισμό της ασφάλειάς τους με έναν τρόπο που προκαλεί ανασφάλεια σε άλλα έθνη, τότε δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική ασφάλεια, ενώ υποστήριξε ότι οι δράστες του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, με την χρήση χημικών όπλων, πρέπει να λογοδοτήσουν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Για την αποστολή του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι όλοι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και αξιόπιστο Οργανισμό, για την αντιμετώπιση της τρέχουσας παγκόσμιας πραγματικότητας και ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η νέα πραγματικότητα, χρειαζόμαστε ένα Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα είναι πραγματικά δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, αποτελεσματικό και υπολογίσιμο, όπως υπογράμμισε.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα