Η κληρονομιά χιλιάδων λιρών μιας Κερκυραίας και οι «άφαντοι» κληρονόμοι

15:50 21/11/2013 - Πηγή: TNSite
Ο θάνατος μίας 82χρονης απόδημου Κερκυραίας που ζούσε δεκαετίες στο Λονδίνο, έφερε στην επιφάνεια μία τεράστια κληρονομιά που… αναζητεί αποδέκτες -μεταξύ άλλων το Δήμο Κέρκυρας και κοινωφελή σωματεία του νησιού!

Ωστόσο, αν δεν βρεθούν συγγενείς της θανούσας προκειμένου να παραλάβουν την κληρονομιά, τότε δεν θα εκτελεστεί ούτε η προφορική εντολή για απόδοση ενός σεβαστού ποσού στο Δήμο και σε κοινωφελή ιδρύματα και όλα τα χρήματα, το ύψος των οποίων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, θα αποδοθούν στο βρετανικό Δημόσιο!

Η ιστορία μιας καθαρίστριας που αποδείχθηκε πάμπλουτη!

Σύμφωνα

με το corfupress.com, πρόκειται για την Κατερίνα Βραχλιώτη η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ποταμό της Κέρκυρας, το 1930. Φτωχή και αγράμματη, έζησε στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου, του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου σπαραγμού που ακολούθησε.

Το 1950 περίπου, καθώς η χώρα έβρισκε σιγά-σιγά την ηρεμία της, η μόλις 20 χρόνων Κατερίνα, φτωχή χωριατοπούλα ακόμα, πήγε στην Αθήνα για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός (καθαρίστρια).

Παρέμεινε χωρίς καμία μόρφωση και το μόνο που γνώριζε ήταν να γράφει με δυσκολία το όνομά της: Κατερίνα Βραχλιώτη του Γεωργίου-Δημητρίου και της Σπυριδούλας Παντελιού.

Τη δεκαετία του ’60, η μοίρα της άλλαξε, η τύχη τής χαμογέλασε, και κατάφερε να δουλέψει σε σπίτια πλουσίων Αθηναίων και εύπορων Άγγλων που ζούσαν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οι τελευταίοι την βοήθησαν στο επόμενο σημαντικό βήμα της ζωής της: να μεταναστεύσει στην Αγγλία την εποχή που μετανάστευαν και πολλοί άλλοι Έλληνες σε διάφορες γωνιές της γης.

Και εκεί έμεινε για πάντα η Κατερίνα Βραχλιώτη (εκτός από κάποιες επισκέψεις για διακοπές στην Κέρκυρα), μαθαίνοντας Αγγλικά και αποκτώντας μάλιστα βρετανική υπηκοότητα και βρετανικό διαβατήριο.

Η Κατερίνα Βραχλιώτη ονομαζόταν πλέον Catherine Vrachlioti. Αλλά ζούσε πάντοτε καθαρίζοντας σπίτια, πάντοτε αγράμματη, με το διαβατήριό της να αποδεικνύει ότι το 1990 συνέχιζε να γράφει με δυσκολία το όνομά της: μισό στα Αγγλικά, μισό στα Ελληνικά.

Πέρυσι, τέτοια εποχή (τον Δεκέμβριο του 2012, λίγο πριν τα Χριστούγεννα), απεβίωσε σε ηλικία 82 ετών, στο Λονδίνο. Πέθανε στο τελευταίο σπίτι όπου έκανε ακόμη την ίδια δουλειά: καθαρίστρια. Δεν είχε παντρευτεί ποτέ, δεν είχε παιδιά ούτε κι αδέλφια. Οπότε το θέμα των βιολογικών συγγενών της παραμένει ανοιχτό.

Το μυστήριο του θησαυρού

Τότε μαθεύτηκε πως η εκλιπούσα είχε ένα σημαντικό μυστικό: όλα τα χρόνια που δούλευε σκληρά, μάζευε με μεγάλη υπομονή χρήματα, αυξάνοντας τις οικονομίες της. Κι εφ’ όσον δεν είχε άμεσο κληρονόμο, αρμόδιο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου κατέχει σήμερα το μυστικό του ποσού των χρημάτων που μάζεψε με κόπο η ταλαίπωρη γυναίκα της Κέρκυρας.

Και το ποσό αυτό, το οποίο λέγεται ότι ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες Αγγλίας, πρέπει να παραδοθεί στους πλησιέστερους συγγενείς της, όπου κι αν βρίσκονται. Επίσης, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στο Λονδίνο, η θανούσα είχε δώσει προφορικές εντολές να δοθεί ένα ποσό και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Δήμο Κερκύρας, για κοινωφελείς σκοπούς.

Το ποσό αυτό, καθώς και το εν γένει ποσό σε ρευστό, και πιθανώς ένα ακίνητο που κατέχει στην Αγγλία δεν θα γίνουν γνωστά μέχρι να συναντήσουν οι Άγγλοι αρμόδιοι τα άτομα, για τα οποία υπάρχουν «τουλάχιστον κάποιες βάσιμες ενδείξεις ότι είναι συγγενείς εξ αίματος της θανούσας». Εφ’ όσον οι Έλληνες φερόμενοι ως συγγενείς καταθέσουν μια απλή δήλωση μιας παραγράφου μαζί με όποια αποδεικτικά έγγραφα κατέχουν ή και αξιόπιστες μαρτυρίες, αντιπρόσωποι του βρετανικού γραφείου θα επισκεφθούν την Κέρκυρα ή θα καλέσουν τους πιο αξιόπιστους διεκδικητές να επισκεφθούν το Λονδίνο.Τα μέχρι τώρα στοιχεία

Πατέρας της θανούσας Κατερίνας Βραχλιώτη ήταν ο Γεώργιος-Δημήτριος Βραχλιώτης, γεννηθείς το 1866 στην περιοχή του Ποταμού. Μητέρα της ήταν η Σπυριδούλα Παντελιού, γεννηθείσα το 1901 στην περιοχή του Πέλεκα.

Ο Γεώργιος-Δημήτριος είχε κι άλλα παιδιά, αλλά με την πρώτη του σύζυγο. Είχε επίσης πρώτα και δεύτερα ξαδέλφια (θείους, δηλαδή, της θανούσας), που ονομάζονταν Σπυρίδων, Αναστάσιος, Δημήτρης, Αλέξανδρος, Σπύρος και Παναγιώτης-Κωνσταντίνος, όλοι γεννηθέντες τη δεκαετία του 1860 περίπου.

Και το κυνηγητό του χαμένου θησαυρού συνεχίζεται. Αν ΔΕΝ εμφανιστούν οι ενδιαφερόμενοι, τα χρήματα της ομογενούς Κατερίνας Βραχλιώτη θα χαθούν για τους συγγενείς και τον Δήμο της Κέρκυρας προς όφελος του Βρετανικού Δημοσίου.

Τρεις οικογένειες αναζητούν τις ρίζες τους και τις σχέσεις τους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις οικογένειες στην Κέρκυρα, όλες με το όνομα Βραχλιώτη, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και μαζεύουν έγγραφες αποδείξεις από το Ιστορικό Αρχείο του νησιού. Ακολουθούν κι άλλα μεμονωμένα άτομα, ακόμη κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η έρευνα

Το αρμόδιο γραφείο του Λονδίνου έχει αναθέσει την υπόθεση στο Διεθνές Γραφείο Αθηνών «MARATHON INVESTIGATIONS», με επικεφαλής τον γνωστό ανταποκριτή ξένου Τύπου/ δημοσιογράφο Paul Anastasi. H «Marathon Investigations» με τη σειρά της ανέθεσε την υπόθεση στον δημοσιογράφο Κώστα Μπουχάγιαρ στην Κέρκυρα καθώς και σε μερικούς άλλους ανεξάρτητους ερευνητές.

Ανακοινώσεις έχουν ήδη δημοσιευθεί στον Τύπο και έχουν αναρτηθεί σε κεντρικά σημεία της περιοχής Ποταμού και Κοντοκαλίου.

Εκτός από την συμπλήρωση Υπεύθυνης Δήλωσης για πιθανή συγγένεια, οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς και ο Δήμος μπορούν να έρθουν σε επαφή με την «Marathon Investigations» στην Αθήνα, στο 6937 029 222 και στην Κέρκυρα, στο 6945 710 980.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα