Η Λαμπεντούζα του Αιγαίου - Δίχτυ της Frontex από Κύπρο μέχρι Γιβραλτάρ

19:29 8/10/2013 - Πηγή: TNSite

Όπως ανέφερε πριν τη συνάντηση εκπρόσωπος της επιτρόπου Μάλστρομ στο BBC, η επίτροπος θα προτείνει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο με στόχο "τον καλύτερο εντοπισμό, ταυτοποίηση και διάσωση σκαφών, ιδιαίτερα σκαφών μεταναστών".

Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, "θα συμβάλλει στην πρόληψη νέων τραγωδιών όπως εκείνη στη Λαμπεντούζα" είπε στο βρετανικό κανάλι ο εκπρόσωπος.

Μετά την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση, η Ρώμη έχει στραφεί στις Βρυξέλλες

καλώντας την να λάβει δράση για το ζήτημα και προειδοποιώντας πως χωρίς ριζικές λύσεις στο ζήτημα του ασύλου, η τραγωδία δεν θα είναι η τελευταία.

Η Ιταλία έχει θέσει στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο την Τρίτη το θέμα, την ώρα που η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας του εκρηκτικού θέματος εκρηκτικού ενόψει των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτηση τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ετησίως, που είναι "ντροπή", σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Παράλληλα, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα "για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις" αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο χωρίς επεξηγήσεις.

Από το όνειρο, στο θάνατο

"Καλώς ήρθατε στην Ιταλία" ήταν ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας Il Tempo την επομένη του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Λαμπεντούζα. Ενός ναυαγίου που άφησε πίσω του πάνω από 230 νεκρούς ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από έναν εφιάλτη για να βρουν ένα βάρβαρο τέλος στα νερά της Μεσογείου.

Ένας παρόμοιος τίτλος θα μπορούσε να έχει τυπωθεί πολλές φορές όμως και στις ελληνικές εφημερίδες. Θα μπορούσε να έχει αποτυπωθεί σε μια ταμπέλα στη Σάμο, τη Λέσβο ή την Κώ.

Εκεί που μέσα σε μόλις έναν χρόνο 136 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο, προσπαθώντας με μικρές βάρκες να φτάσουν στην Ευρώπη. Και αυτοί είναι μόνο οι άνθρωποι που βρέθηκαν από τις αρχές". Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ του "Στο Κόκκινο 105,5" και παραθέτει τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία:

31 Ιουλίου 2012

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κοντά στα παράλια της Τουρκίας όταν προσπάθησαν να φτάσουν στην Ελλάδα.

6 Σεπτεμβρίου 2012

61 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 28 παιδιά και τρία βρέφη έχασαν τη ζωή τους 50 μόλις μέτρα από τη Σάμο, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βράχο και βυθίστηκε. Ήταν πρόσφυγες από την Συρία, τη Παλαιστίνη και το Ιράκ. Τα πτώματα τους ξεβράζονταν για μέρες στις ακτές του νησιού.

16 Δεκεμβρίου 2012

21 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν πεθαίνουν ανοιχτά της Λέσβου μετά από ναυάγιο. Μόλις ένας άνθρωπος διασώθηκε από τις λιμενικές αρχές.

27 Ιουλίου

2013 6 Σύροι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων δύο παιδιά χάνουν τη ζωή τους ανοιχτά της Κώ κοντά στην Ψέριμο.

1 Αυγούστου 2013 24 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ανοιχτά του Εζινε στα τουρκικά παράλια όταν ναυάγησε η βάρκα τους που είχε προορισμό τη Λέσβο. Ανασύρθηκαν ζωντανοί 12 άνθρωποι.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ, "Στο Κόκκινο 105,5")

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα